■ Επισηµάνσεις σε εκδήλωση στην Παλαιόχωρα
Οι καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων νότια και δυτικά της Κρήτης στην τοπική οικονοµία, κοινωνία και περιβάλλον αλλά και ολόκληρου του νησιού, αναδείχθηκαν κατά την εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε το απόγευµα του Σαββάτου στην Παλαιόχωρα.
Στο µεταξύ, µέσα στο επόµενο διάστηµα αναµένεται να γνωστοποιήσει η κοινοπραξία της ExxonMobil (70%) και Helliniq Energy (30%) αν θα προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή.
Την εκδήλωση που είχε θέµα ‘‘Περιβάλλον, Υγεία, Ειρήνη, Τουρισµός, Αλιεία, Οικονοµία, θυσία στο βωµό των εξορύξεων;’’, διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Μιλώντας για το περιβαλλοντικό αποτύπωµα των εξορύξεων η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Ελλάς Θεοδότα Νάντσου, τόνισε ότι οι εξορύξεις δεν πρέπει να αντιµετωπίζονται ως µια απλή επένδυση, όπως πχ η δηµιουργία µιας ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά περιλαµβάνει την τοποθέτηση «µιας τεράστιας πλατφόρµας εξόρυξης που θα έχει σοβαρό κλιµατικό αποτύπωµα για ολόκληρο τον πλανήτη».
«Μιλάµε για ορυκτά καύσιµα. Εποµένως οτιδήποτε γίνει στη θάλασσα της Κρήτης ή της Κύπρου αφορά ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ θα έχει φοβερές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της περιοχής», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα που παρατηρείται στις θάλασσές της Κρήτης οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εξορύξεις πετρελαίου και ρύπανση.
«Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι ο πραγµατικός πλούτος που πρέπει να προστατεύσουµε, ειδικά στην περίοδο της κλιµατικής κρίσης που περνάµε», υπογράµµισε η κα Νάντσου και συνεχίζοντας τόνισε ότι ακόµα και ο ∆ιεθνής Οργανισµός Ενέργειας αναφέρει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες εξορύξεις καθώς η τιµή του πετρελαίου είναι χαµηλή κι οι πετρελαϊκές ζητούν κρατική χρηµατοδότηση για να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.
Καταλήγοντας η κα Νάντσου αναφέρθηκε και σε γεωπολιτικούς λόγους που είναι αποτρεπτικοί για να γίνουν εξορύξεις στην Ελλάδα λέγοντας πως «πετρέλαια σηµαίνουν πόλεµο», ενώ µιλώντας για το πως επηρέασε τους ενεργειακούς σχεδιασµούς της Ευρώπης και ειδικά της Γερµανίας ο πόλεµος στην Ουκρανία, τόνισε ότι πλέον δίνεται έµφαση στις ΑΠΕ καθώς αποδείχθηκε ότι οι συγκεντρωµένες µονάδες ορυκτών καυσίµων αποτελούν εύκολο στρατιωτικό στόχο σε µια ενδεχόµενη επίθεση.
Ο οικονοµολόγος και εκπαιδευτικός, Γιάννης Κυριακάκης, µίλησε για τη «µυθολογία των τεράστιων οικονοµικών αποτελεσµάτων» που θα έχει µια τέτοια επένδυση για την Ελλάδα και την τοπική οικονοµία. «∆εν είναι µόνο ότι η ExxonMobil θα πάρει τη µερίδα του λέοντος. Σύµφωνα µε τις δικές τους παραφουσκωµένες εκτιµήσεις σε βάθος 25ετίας τα έσοδα για το ∆ηµόσιο θα είναι 75 δισ. ευρώ, δηλαδή 3 δισ. τον χρόνο. Αν αυτό το συγκρίνει κανείς µε τα τοκοχρεολύσια που πληρώνουµε ετησίως για την αποπληρωµή των δανείων ή µε τις στρατιωτικές δαπάνες που κάνουµε κάθε χρόνο, κατανοεί ότι πρόκειται για ένα τεράστιο και παράλογο ρίσκο το οποίο µπορεί να τινάξει στον αέρα την τουριστική βιοµηχανία σε µια ραγδαία αναπτυσσόµενη περιοχή», τόνισε ο κ. Κυριακάκης και πρόσθεσε ότι τα έσοδα από τον τουρισµό µε τα έσοδα από τις εξορύξεις δεν συγκρίνονται ενώ ο κίνδυνος για την τουριστική οικονοµία της νότιας Κρήτης είναι δεδοµένος από τις βιοµηχανικές εγκαταστάσεις, τις δεξαµενές, τα καλώδια, τις αποθήκες κ.λπ. που θα χωροθετηθούν.
Ο βιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πενπιστηµίου Κρήτης, Πέτρος Λυµπεράκης, έθιξε τις καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχουν οι εξορύξεις στην ξεχωριστή θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ελληνικής Τάφρου, η οποία σε µεγάλο βαθµό παραµένει ακόµα ανεξερεύνητη για τους επιστήµονες: «Η Τάφρος κατά αναλογία µε το Φαράγγι της Σαµαριάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο της φύσης, για οποίο έως σήµερα ξέρουµε ελάχιστα πράγµατα. Σκεφτείτε ότι ένα από τα µεγαλύτερα ζώα του κόσµου, οι Φυσητήρες, µόλις τη δεκαετία του ΄90 µάθαµε ότι ζουν εκεί µόνιµα».
Συνεχίζοντας ο κ. Λυµπεράκης τόνισε ότι οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονοµίας της Κρήτης ο τουρισµός και η γεωργία βασίζονται στην καλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος που διαθέτει το νησί κι ότι αυτή η συνθήκη θα υπονοµευτεί από τις εξορύξεις. Καυτηρίασε ακόµα τον παραλογισµό της οικονοµίας του πετρελαίου, ενώ -κι αυτός- επεσήµανε ότι το πετρέλαιο είναι συνυφασµένο µε τους πολέµους. Ο δικηγόρος και αν. καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστηµών και Πολιτικής Προστασίας Περιβάλλοντος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο Αθηνών, Γιώργος Μπάλιας, εστίασε σε νοµικές πτυχές και ειδικότερα κατά πόσον είναι συµβατές οι εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου από τις εξορύξεις και οι προσβολές στο θαλάσσιο περιβάλλον µε το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και πως οι εξορύξεις θα επηρεάσουν τις αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής.
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι είναι αντιφατικό η Ε.Ε. να έχει θέσει ως στόχο την κλιµατική ουδετερότητα έως το 2050 και την ίδια στιγµή να γίνονται εξορύξεις σε κράτος µέλος της ο κ. Μπάλιας απάντησε: «Σαφώς είναι αντιφατικό αυτό και γι’ αυτό µια σειρά κράτη – µέλη, όπως οι Γαλλία, Ισπανία, Πορτογιαλία, ∆ανία, έχουν απαγορεύσει τις εξορύξεις. Εδώ είµαστε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και τίθεται το ερώτηµα: µπορεί µια κυβέρνηση να λέει ότι είναι υπέρ της πράσινης µετάβασης και από την άλλη να προωθεί δραστηριότητες που πάνε κόντρα σε αυτή;».
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν, µεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύµβουλος Μιχάλης Χαιρετάκης, ο δήµαρχος Καντάνου Σελίνου Αντώνης Περράκης,, ο ειδικός σύµβουλος σε θέµατα περιβάλλοντος του ∆ήµου Κισσάµου Κώστας Κουκουράκης κ.ά.