Καταστροφική ήταν η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς του Σελίνου που έχουν μεγάλη απώλεια εισοδήματος καθώς εκτιμάται ότι η ελαιοπαραγωγή, εξαιτίας του δάκου, μειώθηκε κατά 70%!
Tην εκτίμηση αυτή έκανε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σελίνου: “Η Ενωση”, Μιχάλης Σαρικάκης, στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών στα Χανιά για την επίσημη έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής τεχνολογιών για τον δάκο που θα υλοποιηθεί σε οχτώ περιοχές.
«Εμείς θεωρούμε δεδομένο κάθε χρονιά ότι θα έχουμε απώλεια εισοδήματος τρομακτική εξαιτίας του δάκου», τόνισε.
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Αντώνογλου, υπογράμμισε ότι το υπουργείο σχεδιάζει αλλαγές στη δακοκτονία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2019 θα είναι όλα έτοιμα την 1η Μαίου.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σελίνου: “Η Ενωση”, Μιχάλης Σαρικάκης, χαρακτήρισε «καταστροφική» τη φετινή χρονιά για την ελαιοπαραγωγή.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι ψεκασμοί γίνονται με τρόπο ερασιτεχνικό, όχι επαγγελματικό, για τους χρόνους επέμβασης. Ο γεωργός αποφασίζει πως θα κάνει τον ψεκασμό και ποια στιγμή».
Ακόμα, ο κ. Σαρικάκης υποστήριξε ότι «οι ψεκασμοί που γίνονται μέχρι τώρα από την Περιφέρεια, δεν θεωρούμε ότι μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, όπως δεν έχουν φέρει όλα αυτά τα χρόνια. Οι ψεκασμοί πρέπει να ανασυνταχθούν σε σύγχρονες λογικές και να ξεκινούν νωρίτερα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε την εκτίμηση, χωρίς, όπως διευκρίνισε, να υπάρχουν επίσημες στατιστικές, ότι φέτος «η παραγωγή μειώθηκε ένα 70% από την προσβολή του δάκου».
Σε σχέση με το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του δάκου που παρουσιάστηκε χθες, ο κ. Σαρικάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα καταπολέμησης του εντόμου».
Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Στο μεταξύ, αλλαγές στη δακοκτονία με σκοπό να ξεκινά νωρίτερα και να είναι όλα έτοιμα από την 1η Μαίου το 2019, σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου, στο περιθώριο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Αντώνογλου παραδέχτηκε ότι φέτος «ο δάκος είχε μεγάλη έξαρση» την οποία απέδωσε στις κλιματολογικές συνθήκες.
Για να προσθέσει: «Είχαμε αυξημένες προσβολές. Εμείς προγραμματίζουμε αλλαγές όσον αφορά τη διαδικασία της εφαρμογής του εθνικού συστήματος δακοπροστασίας ή εφαρμογής της δακοκτονίας και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε από του χρόνου να είναι όλα πιο σωστά».
Ο κ. Αντώνογλου εξήγησε ότι «οι αλλαγές θα γίνουν σε επίπεδο διαδικασιών ούτως ώστε όλα να είναι έτοιμα από 1η Μάη».
Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι «οι αλλαγές θα γίνουν στο επίπεδο του συντονισμού. Ο,τι υπάρχει στο νομοθετικό πλαίσιο θα παραμείνει. Οι Περιφέρειες εφαρμόζουν το πρόγραμμα της δακοκτονίας, οι περιφέρειες θα το εφαρμόζουν και πάλι».
Ερωτηθείς για τις πιστώσεις που διατίθενται για τη δακοκτονία, ο γ.γ. του Υπουργείου τις χαρακτήρισε «αρκετές» γιατί, όπως υποστήριξε, «αν δεν ήταν αρκετές δεν θα είχαμε υπόλοιπα».
Σε ό,τι αφορά το γιατί η δακοκτονία δεν εφαρμόζεται σε κάποιες περιοχές, ο ίδιος απάντησε ότι «από τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται ότι η δακοκτονία εφαρμόζεται στις περιοχές εκείνες όπου οι Δήμοι παίρνουν απόφαση με ορισμένα κριτήρια να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Επομένως, είναι κάτι που αφορά τους Δήμους, αν θα μπουν ή δεν θα μπουν».
ΓΙΑ ΟΠΕΚΕΠΕ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με καταγγελίες αγροτών ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε προχωρήσει σε ανάκτηση χρημάτων από τους λογαριασμούς, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είναι γνώστης ακριβώς του θέματος «αλλά ένα λάθος που έγινε διορθώθηκε με αυτόν τον τρόπο. Δεν ξέρω να απαντήσω αν έτσι έπρεπε να γίνει ή κάπως αλλιώς. Πάντως, έπρεπε να διορθωθεί αφού είχε γίνει κάποιο λάθος».
Σχετικά με παρακρατήσεις από τα δικαιώματα αγροτών, ο ίδιος ανέφερε ότι «έχει μπει ένα όριο κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να γίνει καμία παρακράτηση».
ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ XYLELLA
Στο μεταξύ, «μεγάλη απειλή» για τις καλλιέργειες χαρακτήρισε την ασθένεια της Xylella, ο κ. Αντώνογλου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αντώνογλου ανέφερε ότι «ο κίνδυνος προέρχεται περισσότερο από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές που γίνονται σε φυτωριακό υλικό» και συμπλήρωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ο οποίος θα προέλθει από την εισαγωγή φυτών τα οποία θα είναι προσβεβλημένα από Xylella».
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της δακοπροστασίας
Η επίσημη έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής τεχνολογιών για τον δάκο που θα υλοποιηθεί σε οχτώ περιοχές (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Σάμος, Λέσβος, Φωκίδα και Κυπαρισσία) έγινε χθες στο πλαίσιο της ημερίδας στην αίθουσα διαλέξεων “Νίκος Ψυλλάκης” του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες θα παρακολουθούν με ηλεκτρονικά συστήματα και χρήση κινητών, την εξέλιξη του δάκου.
Για το λόγο αυτό, επιστρατεύονται κινητά τηλέφωνα με γεωγραφικά συστήματα GPS, ακόμα και… τρακτέρ με στόχο τη μεταφορά δεδομένων για την άμεση πληροφόρηση των αρμόδιων υπηρεσιών για τη δακοπροσβολή, ώστε να βελτιωθεί ο σχεδιασμός της δακοκτονίας και να γίνεται έγκαιρα επέμβαση με τα κατάλληλα φάρμακα.
Το πρόγραμμα, διάρκειας 2 ετών, υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμμετέχοντες φορείς είναι το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (συντονιστής) του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ), το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου Χανίων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής των οχτώ Περιφερειακών Ενοτήτων.
Οπως επισημάνθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται μεταξύ άλλων:
•Εφαρμογή ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης με δωρεάν λογισμικό στην αντιμετώπιση του δάκου.
•Αυτόματες “έξυπνες” ηλεκτρονικές παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου, κ.α.
Ολα αυτά έχουν ως απώτερο στόχο τον βέλτιστο προγραμματισμό και τον έλεγχο των ψεκασμών ώστε να εφαρμόζεται με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα της δακοκτονίας.
Στην ενσωμάτωση των νέων διαδικασιών «για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και εκσυχρονισμό του προγράμματος δακοκτονίας» αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Αντώνογλου.
ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ
Από την πλευρά της, τόσο στην ομιλία της όσο και σε δηλώσεις της, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλων, ερευνήτρια – εντομολόγος, Δρ Αναστασία Τσαγκαράκου, υπογράμμισε ότι οι νέες μεθοδολογίες «αφορούν κινητά με GPS πάνω στα τρακτέρ, με τα οποία θα παρακολουθείται η πορεία του δάκου και της δακοκτονίας. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν κινητά με GPS για να συγκεντρώνονται οι αριθμοί των δακοσυλλήψεων σε πραγματικό χρόνο και να μπορούν ο επόπτης και ο τομεάρχης να έχουν την εικόνα αμέσως και να παίρνουν αποφάσεις περί επέμβασης δολωματικού ψεκασμού ή όχι».
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
Αυτόματες “έξυπνες” ηλεκτρονικές παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου θα παρέχει το ΤΕΙ Κρήτης το οποίο συμμετέχει ως εταίρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Οπως επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ, Γιώργος Φουσκιτάκης, με τις αυτόματες ηλεκτρονικές παγίδες θα γίνεται έγκαιρη και έγκυρη καταμέτρηση του δακοπληθυσμού.
Ο έλεγχος των παγίδων παρακολούθησης του δάκου και των δολωματικών ψεκασμών μέσω των κινητών με GPS ήταν το θέμα της εισήγησης του γεωπόνου στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου Χανίων, Ι. Κασαπάκη.
«Πιο αποτελεσματική φυτοπροστασία»
Στους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η βελτίωση της φυτοπροστασίας μέσα από τις νέες μεθόδους, όπως εξήγησε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής Μοριακής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
(ΙΜΒΒ-ΙΤΕ), καθηγητής Γιάννης Βόντας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Βόντας ανέφερε ότι «οι παραγωγοί πολλές φορές προσπαθούν να συμπληρώσουν τη δακοκτονία του Υπουργείου κάνοντας ψεκασμούς κάλυψης στα ελαιόδεντρα. Ομως, είναι εμπειρικές οι περισσότερες επεμβάσεις. Δεν συντονίζονται. Δεν γίνονται με βάση κάποιο πρόγραμμα. Και δυστυχώς επιλέγουν ανθεκτικότητα με αποτέλεσμα και τα φάρμακα να μην είναι αποτελεσματικά αλλά κυρίως, να υπάρχουν επιπτώσεις σε οργανισμούς, μη στόχους και στο περιβάλλον: Υπολείμματα εντομοκτόνων στο προϊόν και διατάραξη του οικοσυστήματος, δηλαδή καταστροφή της φυσικής ισορροπίας, η οποία στο παρελθόν μείωνε και τους πληθυσμούς των εχθρών των καλλιεργειών».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα «αφορά την εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της φυτοπροστασίας και της δακοκτονίας» και για «τη διαχείριση και παρακολούθηση της ανθεκτικότητας. Δηλαδή, να ξέρεις με τι σκευάσματα πρέπει να ψεκάσεις τους πληθυσμούς του δάκου σε κάθε περιοχή και πως να κάνεις αυτή την εναλλαγή των φυτοπροστατευτικών με βάση επιστημονικά δεδομένα».
Νέες τεχνολογίες
για παραγωγή κρασιού
Με το ελληνικό, και ιδιαίτερα το κρητικό, κρασί άνοιξε ο πρώτος κύκλος των επιχειρηματικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Παγκρήτιας Τράπεζας με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / ΙΤΕ, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η διασύνδεση της παραγωγής του κρασιού με νέες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα αναλύθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Παγκρήτια Τράπεζα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες συναντήσεις με εκπροσώπους των βασικών κλάδων της Κρητικής Οικονομίας.
Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και αναζητήθηκαν νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τους τοπικούς παραγωγούς και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις.
Εβδομάδα ενημέρωσης αγροτών στα Χανιά
Εβδομάδα ενημέρωσης αγροτών θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 7 Δεκεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο στο κτήριο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Οαση (Αγιά) Νέας Κυδωνίας, καθημερινά τις ώρες από 10 το πρωί έως 1 το μεσημέρι.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, εξήγησε ότι το συγκεκριμένο πενθήμερο «το αποφασίσαμε με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας» για ενημέρωση σχετικά με «όλα τα θέματα που καλύπτει και παρακολουθεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Συγχρόνως θα υπάρχει και έκθεση προϊόντων».
Επίσης, το πενθήμερο θα περιλαμβάνει ξεχωριστές θεματικές ενότητες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
•3/12 Αβοκάντο Εσπεριδοειδή Εποχιακοί καλλιεργητικοί χειρισμοί.
•4/12 Χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ενημέρωση φυτωριούχων για φυτουγιειονομικό έλεγχο.
•5/12 Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Νέοι Γεωργοί, Σχέδια Βελτίωσης Μεταποίηση, Ομάδες Παραγωγών) – Αλιεία Εξηλεκτρισμός.
•6/12 Οικοτεχνία – Κτηνιατρικά θέματα- Σταβλικές εγκαταστάσεις.
7/12 Αμπελουργία Οινοποιεία.
Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση μελισσοκομίας και οικοτεχνίας.