» Κυριότερο πρόβληµα η µικροκαρπία
Οι ασυνήθιστα παρατεταµένες υψηλές θερµοκρασίες “στράγγισαν” τη φετινή παραγωγή πορτοκαλιού στα Χανιά, ενώ ανάλογο πρόβληµα διαπιστώνεται και στην υπόλοιπη χώρα. Τις τελευταίες ηµέρες οι παραγωγοί στον κάµπο των Χανίων ετοιµάζονται να προχωρήσουν στη συγκοµιδή των οµφαλοφόρων (Νew Hall) και τα περισσότερα συσκευαστήρια θα αρχίσουν να παραλαµβάνουν από την ερχόµενη εβδοµάδα.
Όπως επισήµαναν στα “Χ.ν.” παραγωγοί διαπιστώνεται µικροκαρπία των πορτοκαλιών αλλά και άλλων εσπεριδοειδών ως συνέπεια των λιγοστών βροχών και των µεγάλων θερµοκρασιών.
Την ίδια στιγµή οι τιµές για τα µεγάλα µεγέθη πορτοκαλιού υπολογίζεται ότι θα κινηθούν για τον παραγωγό στα 40-45 λεπτά το κιλό (οι ποσότητες σε µεγάλα µεγέθη αναµένεται να είναι πολύ µικρές), για τα µεσαία µεγέθη οι τιµές κινούνται από 30 έως 35 λεπτά το κιλό, ενώ τα ακόµα πιο µικρά µεγέθη οδηγούνται στη χυµοποίηση µε µια τιµή 15 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό αν µαζέψει ο ίδιος την παραγωγή του (µείον 10 λεπτά αν τα µαζέψει ο έµπορος ή το συσκευαστήριο).
Οι τιµές για τα χυµοποιήσηµα πορτοκάλια κινούνται σε σχετικά καλά καθώς υπάρχει ζήτηση του προϊόντος γιατί και στην ηπειρωτική Ελλάδα (Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία και Άρτα) οι ποσότητες δεν είναι µεγάλες.
«Υπάρχει µια µείωση στον όγκο παραγωγής και µείωση και του µεγέθους των καρπών. Αυτό πιστεύουµε ότι οφείλεται στις κλιµατικές συνθήκες που δεν ευνόησαν την παραγωγή» µας είπε ο γεωπόνος της “∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής Χανίων” κ. Νίκος Παπαδαντωντάκης. Ο ίδιος τονίζει πως οι θερµοκρασίες δεν ευνόησαν στην καλή ανθοφορία την Άνοιξη και ακολούθησαν οι παρατεταµένοι καύσωνες και οι αυξηµένες θερµοκρασίες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου που έπληξαν τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του καρπού σταµατώντας την µεγέθυνση του.
Τη ∆ευτέρα θα ξεκινήσει την παραλαβή πορτοκαλιών το συσκευαστήριο του “Αγροτικού Συνεταιρισµού Χανίων” στο Μάλεµε. Και εκεί εκτιµούν πως η µικροκαρπία στα πορτοκάλια θα είναι πολύ µεγάλη φέτος.
«Οι παρατεταµένες ζέστες και το γεγονός ότι δεν είχαµε βροχές τον Σεπτέµβρη, τον Οκτώβρη και τον Νοέµβριο ήταν ζηµιογόνο και σε ότι αφορά τα µεγέθη και στην ποσότητα» µας είπε ο κ. Γιώργος Κορναράκης υπεύθυνος πωλήσεων του συνεταιρισµού. Τα µικρά µεγέθη θα δοθούν στη ΒΙΟΧΥΜ για χυµοποίηση και θα σταλούν στο εργοστάσιο της εκτός Κρήτης.
Σηµειώνεται πως µε βάση στοιχεία που έχει παρουσιάσει το “Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών” του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, στα Χανιά µπορούν να καλλιεργηθούν νέες ποικιλίες όπως το “Πάουελ”, το Μ7 και άλλες που δίνουν καρπό προς το καλοκαίρι καλύπτοντας έτσι το κενό που παρουσιάζεται µεταξύ των “Μέρλιν” και των “Βαλέντσια”. ∆ηλαδή η στροφή προς την καλλιέργεια ποικιλιών πορτοκαλιάς διαδοχικής ωρίµανσης αλλά και άλλων ειδών που διασφαλίζουν καρπό όλο τον χρόνο. Παρόλο που η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί πιστεύουν πως η διατήρηση, προώθηση και προβολή του συγκριτικού πλεονεκτήµατος της ποιότητας – λόγω του µικροκλίµατος της περιοχής των Χανίων µπορεί να στηρίξει το προϊόν.
Τιµές οµφαλοφόρων*
ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΙΜΗ
Μεγάλα 40-45 λεπτά
Μεσαία 30-35 λεπτά
Μικρά 15 λεπτά (χυµοποίηση)
*Οι τιµές αφορούν τον παραγωγό.