Καταστροφική χαρακτηρίζει το σωματείο δημιουργών «Μέτρον» την τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή και αφορά στην σύσταση Έκτακτης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης υπό τον ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ) σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας οποιουδήποτε ΟΣΔ (Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης) ή ΑΟΔ του άρθρου 50 όπως είναι η ΑΕΠΙ.
Με την πολυσέλιδη τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία μέσα σε μια μέρα αλλά και καταψηφίστηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλάζει άρδην το τοπίο στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων υποστηρίζει το σωματείο δημιουργών «Μέτρον».
«Για άλλη μια φορά ακούσαμε πως εμάς τους δημιουργούς θα μας σώσει το κράτος…Με την βοήθεια βέβαια του κρατικού προϋπολογισμού και των κυβερνητικών ειδικών σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας…Αναρωτιέται όμως κανείς…Με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού (πριν από ένα χρόνο σχεδόν) δεν τοποθετήθηκε προσωρινή επίτροπος στην ΑΕΠΙ, με ειδικές αρμοδιότητες την είσπραξη και την διανομή των δικαιωμάτων μας αλλά και την πάση θυσία αποφυγή της πτώχευσης της εταιρείας;» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει :
Πως λοιπόν μέσα σε αυτόν τον χρόνο, είδαμε και τις εισπράξεις της εταιρείας (μαζί με τα εισοδήματα μας) να καταρρέουν και την ίδια να οδηγείται σε θανάσιμη ασφυξία;
Κι έπειτα τους τελευταίους αυτούς μήνες, είδαμε να εμποδίζεται και η ίδια η προσπάθεια εξυγίανσης της ΑΕΠΙ από εκείνους που όφειλαν (και εκ του νόμου) να κάνουν τα πάντα για να την φέρουν σε πέρας.
Κι είδαμε να αγνοούνται επίσης και οι πρόνοιες του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα (που πριν λίγους μήνες ψήφισε η ίδια κυβέρνηση!) και οι παρεμβάσεις/παραβιάσεις να γίνονται πια με έκτακτες τροπολογίες που διαδέχονται η μία την άλλη.
Αγαπητοί φίλοι
Δεν παραβλέπουμε βέβαια και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις πρωταρχικές ευθύνες των μετόχων για το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η εταιρεία.
Δεν ξεχνούμε όμως και την ενορχηστρωμένη επίθεση όλων των φιλοκυβερνητικών μέσων κατά της ΑΕΠΙ, που σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία έδωσε όλα τα επιχειρήματα στους χρήστες για να προχωρήσουν στην ουσία σε παύση πληρωμών. Φτάσαμε έτσι σε ένα τέλμα που δεν κατάφερε (ή δεν θέλησε να αντιμετωπίσει) η κρατική εποπτεία.
Τώρα (ίσως για να καλυφθεί και η ολοκληρωτική αποτυχία της μέχρι τώρα παρέμβασης) το ΥΠΠΟ δίνει την χαριστική βολή στην υπόθεση της διάσωσης της ΑΕΠΙ, μεταφέροντας στην ουσία ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ όλη την ψηφιακή βάση της εταιρείας (αλλά και τις συμβάσεις μας με αυτήν!!!) στον ΟΠΙ, στα πλαίσια του οποίου ιδρύεται μια ειδική «ανεξάρτητη» αρχή διαχείρισης.
Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας όμως, είναι αυτός που επιβλέπει όλους τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο… Με αυτήν την άνευ προηγούμενου νομική ακροβασία μετατρέπεται τώρα από επόπτης σε εποπτευόμενο από τον ίδιο του τον εαυτό!
Με ειδική μάλιστα πρόβλεψη, στην τροπολογία προβλέπεται να τοποθετηθεί στην ηγεσία του φορέα η ίδια καταστροφική ομάδα της επιτροπείας που οδήγησε τα πράγματα σε αυτές τις εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις.
Η ίδια ομάδα που πυρπόλησε την λύση της εξυγίανσης της ΑΕΠΙ και της απόδοσης της στους Δημιουργούς! Άλλωστε μετά το «πιστόλι» στους δημιουργούς αλλά και στους εργαζόμενους της ΑΕΠΙ, είναι η μοναδική ομάδα που συνεχίζει (και θα συνεχίσει) να αμείβεται…
Στο παραπάνω σχέδιο εκτός από τα σωματεία μας υπήρξε και άλλο ένα μικρό εμπόδιο…Το ΔΣ του ίδιου του ΟΠΙ έτυχε να έχει και αυτό θετική άποψη για το εγχείρημα της εξυγίανσης της ΑΕΠΙ αλλά και εδώ κανένα πρόβλημα για το Υπουργείο: Στην τροπολογία προβλέπεται πως τα μέλη του αυξάνονται από 7 σε 9 (προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις…. αυξημένες υποχρεώσεις του Οργανισμού). Έτσι θα αντεπεξέλθουν και στις αποφάσεις που θέλει να επιβάλει στα μέλη του το Υπουργείο…(Αν βέβαια τους επιτραπεί να παραμείνουν στις θέσεις τους).
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, η άδεια της ΑΕΠΙ πρόκειται να ανακληθεί άμεσα και όλοι μας, θέλοντας και μη, θα βρεθούμε στον μηχανισμό του νέου κρατικού φορέα, ο οποίος σαν από μηχανής θεός, χωρίς σχεδιασμό, με αδιευκρίνιστο πλάνο χρηματοδότησης (από ποία κονδύλια άραγε;), με κομματική διοίκηση και προσλήψεις αδιαφανείς, θα προσπαθήσει να διαχειριστεί το χάος που σε ένα μεγάλο βαθμό προκάλεσε η αυτοσχέδια «ριζοσπαστική» παρέμβαση του ίδιου του κράτους.
Του ίδιου κράτους που αποφάσισε χωρίς να αποφανθεί κανένα δικαστήριο πως η ΑΕΠΙ δεν εξυγιαίνεται, του ίδιου κράτους που δεν κατάφερε να εκταμιεύσει για την πληρωμή της Ernst &Young 50000€ από τα ταμεία της εταιρείας που βρισκόταν υπό την επιτροπεία του και τώρα προετοιμάζεται να συστήσει ένα ακόμη δημόσιο οργανισμό που ποιος ξέρει πότε θα καταφέρει να εισπράξει από την καταταλαιπωρημένη αγορά. Οι ενώσεις των χρηστών ήδη, με ανακοίνωση τους, του έδειξαν κόκκινη κάρτα.
Όταν διαπιστωθεί στην πράξη πως οι πρακτικές και νομικές δυσκολίες του εγχειρήματος είναι ανυπέρβλητες ή αλλάξει η πολιτική ηγεσία, το πιθανότερο είναι πως θα εγκαταλειφθεί και αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο στην τύχη του (αν έχει βέβαια επιζήσει μέχρι τότε).
Ο χώρος μας όμως θα έχει υποστεί μια πυρηνική καταστροφή που εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να διαχειριστούμε.
Εμείς (που έχουμε πάθει κι έχουμε μάθει) δεν θα χάσουμε καιρό…
Τα σωματεία μας έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τους ξένους οργανισμούς αλλά και με την Αυτοδιαχείριση (που είναι ένας Ελληνικός ΟΣΔ μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας CISAC – και σε ένα περιβάλλον που δεν θα επικρατούσε ο παλαιοκρατισμός όφειλε να είναι αυτός η διάδοχη κατάσταση στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της ΑΕΠΙ). Από την άλλη, η GEA, σύμπραξη των Ελληνικών ΟΣΔ των Παραγωγών, Μουσικών και Τραγουδιστών είναι επίσης ένας υγιής αυτοδιαχειριζόμενος εισπρακτικός φορέας που διαρκώς επεκτείνεται στην Ελληνική αγορά και θα μπορούσε να παίξει ενεργό ρόλο στην αυριανή μέρα. Σε Γενική Συνέλευση που θα καλέσουμε σύντομα, τα μέλη μας θα αποφασίσουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν μακριά από κάθε είδους κηδεμονία.
Προς το παρόν δεν τρέφουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στις προθέσεις, ούτε και στα αυτοσχέδια εργαλεία που μας προσφέρει «γενναιόδωρα» η Πολιτεία. Τέτοιοι πολιτικοί χειρισμοί (σαν αυτούς που ζήσαμε δυστυχώς από πρώτο χέρι), δεν έχουν θέση σε κανένα Ευρωπαϊκό δίκαιο, σε καμία δημοκρατική χώρα. Πόσο μάλλον στο Ελληνικό τραγούδι….”.
Πηγή: in.gr