Με το βλέμμα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group και την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, στη Βουλή κατατίθεται εντός της ημέρας δύο νομοσχέδια, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα πολυνομοσχέδιο για σειρά εκκρεμοτήτων σε σχέση με τα προαπαιτούμενα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν και τα δύο νομοσχέδια με διαδικασίες εξπρές. Ειδικά για το νομοσχέδιο που αφορά τις τράπεζες, ο σχεδιασμός είναι να ψηφιστεί έως αύριο το βράδυ από την Ολομέλεια, ενώ το αργότερο έως το Σάββατο αναμένεται και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Πάντως, ακόμη κι έτσι, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα ζητήματα «αγκάθια», δηλαδή τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Τα ισοδύναμα που μελετώνται για την αναπλήρωση των 300 εκατ. από τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση -μεταξύ άλλων η αύξηση των τελών κυκλοφορίας ή η αύξηση του φόρου σε ποτά και τσιγάρα-, δεν φαίνεται να είναι αρκετά ισχυρά ή ασφαλή ώστε να πείσουν τους εταίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Έθνος, η νέα πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται να είναι 0% σε παιδικούς / βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία και 23% σε φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία και σχολές, ΙΕΚ κλπ.
Έτσι, το ποσό από τα ισοδύναμα που θα χρειαστεί για την κάλυψη της απώλειας εσόδων από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία θα είναι σημαντικά μικρότερο.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς, αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές, οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλωθεί.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική φόρμουλα για τα «κόκκινα» δάνεια θα ενταχθεί σε νέα Πράξη Νομοθετικου Περιεχομένου.
Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, μετά τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, η κυβέρνηση υπαναχώρησε στα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επανεξετάζει το ποσοστό συμμετοχής των φαρμακοποιών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Στόχος είναι να αυξηθεί περαιτέρω από το 20% που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς, στη βάση του επιχειρήματος ότι το μέτρο αυτό ζητείται να εφαρμοστεί μόνο στην Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το ζήτημα χρειάζεται μόνο Κοινή Υπουργική Απόφαση και όχι νόμος και η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα κλείσει το θέμα σε λίγα 24ωρα.