Μέσα στον Αύγουστο, πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα να κατεδαφιστεί το κτήριο του 2ου Νηπιαγωγείου πάνω στον προμαχώνα του Αγ. Δημητρίου (Lado) στο νοτιοδυτικό τείχος της παλιάς πόλης.
H απόφαση της κατεδάφισης από μεριάς της δημοτικής αρχής δε βρίσκει σύμφωνους κατοίκους και γονείς που επισημαίνουν ότι δεν έγιναν προσπάθειες για να επιδιορθωθούν οι ζημιές που είχε υποστεί το κτήριο από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Από μεριάς των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Χανίων η απάντηση είναι πως στο συγκεκριμένο κτήριο δεν μπορούσαν να γίνουν οι επισκευές που απαιτούνταν καθώς είναι κτισμένο πάνω σε χώρο που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογική ζώνη Α΄ και δεν είναι διατηρητέο.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Περίοικοι αλλά και άνθρωποι που πέρασαν από τα θρανία του σχολείου, εκφράζουν στα “Χ.ν.” τις έντονες αντιδράσεις τους για του χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής. «Με συνοπτικές διαδικασίες η Δημοτική αρχή αποφάσισε να γκρεμίσει το κτήριο που φιλοξένησε από το 1953 τα πρώτα σχολικά βήματα εκατοντάδων Χανιωτών. Ένα κτήριο που χτίστηκε μετά από αγώνες χρόνων των κατοίκων της παλιάς πόλης των Χανίων» τονίζουν.
Όπως εξηγούν, «η ιδιαίτερη σπουδή που επέδειξαν κάποιοι στην πρόθεση κατεδάφισης του κτίσματος, που ναι, είναι πάνω στην τάφρο χτισμένο, εξυπηρέτησε όμως και εξυπηρετεί ανάγκες της παιδείας “δένοντας” την ίδια ώρα τη νεότερη ιστορία της πόλης με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έλαβαν υπόψη τους την τοπική μνήμη και το παλίμψηστο της πόλης των Χανίων. Με την ίδια λογική που χτίστηκε το κτίριο του Χρυσόστομου, το Ωδείο, η Δημοτική αγορά, με τη λογική αυτή, τα κτίσματα αυτά ενέτασσαν και τη νεότερη ελληνική περίοδο στην ιστορία της τοπικής μνήμης που διαφέρει από τη μνημειακή ιστορία, όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα μεθοδικά με ιδιαίτερη διαδικασία. Ουσιαστικά υπάρχει “αρχιτεκτονική” αδιαφορία για παρακείμενα παράνομα κτίσματα, αδιαφορία για συνέχεια της παρουσίας των απαραίτητων υποδομών παιδείας στην παλιά πολη, μετατρέποντας την σιγά σιγά, σε μια “ξένη” περιοχή για τους Χανιώτες, παραδομένη μόνο στο τουριστικό ρεύμα, όπως δεν γίνεται σε καμία ευρωπαϊκή- μεσαιωνική πόλη αντίστοιχα, όπου συνυπάρχουν επιτυχώς το παλιό με το καινούριο. Οι σχολικές αίθουσες, οι νοτισμένοι με παιδικά όνειρα τοίχοι δεν γκρεμίζονται, επιδιορθώνονται».
ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Για το Δήμο Χανίων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Ξανθουδάκης τόνισε πως η απόφαση της κατεδάφισης πάρθηκε καθώς το συγκεκριμένο κτήριο είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. «Για να ανακατασκευαστεί θέλει ενίσχυση από τα θεμέλια του να σκάψεις δηλαδή πάνω στο τείχος και να κάνεις τις απαραίτητες επεμβάσεις. Την ίδια ώρα όμως το συγκεκριμένο σημείο είναι αρχαιολογική ζώνη “Α” και στο σχετικό ΦΕΚ, το κτήριο του Νηπιαγωγείου και τα διπλανά σε αυτό δεν είναι στα διατηρητέα κτήρια. Διατηρητέο έχει κριθεί μόνο το κεντρικό κτήριο που στεγάζει το 2ο Δημοτικό Σχολείο, όχι όμως και το 2ο Νηπιαγωγείο» είπε ο κ. Ξανθουδάκης συμπληρώνοντας πως εντός της εβδομάδας θα βγουν οι σχετικές άδειες κατεδάφισης και οι εργασίες θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο και πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τεχνικές υπηρεσίες οι ρωγμές που παρουσιάσθηκαν σε διάφορα σημεία του κτηρίου απαιτούσαν εκτεταμένες εργασίες που όμως δεν μπορούσαν να γίνουν αφού δεν θα είχαν την έγκριση της αρχαιολογίας.
Σημειώνεται ότι πάνω στον προμαχώνα προβλέπεται και η κατεδάφιση ενός κτίσματος που χρησιμοποιούνταν ως κυλικείο και αποθήκη.