Το θέμα να πάρει κατεπείγοντα μέτρα η περιφέρεια στη δακοκτονία, λόγω του κινδύνου για σοβαρές ζημιές στην παραγωγή, φέρνουν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, με σχετική επερώτηση, για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, μέσω της σχετικής ανακοίνωσης, γίνεται λόγος για τη μεγάλη δακοπροσβολή στους ελαιώνες του νησιού και το ορατό ενδεχόμενο να καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή – όπως το 2019 – και να υποβαθμιστεί η ποιότητα και φυσικά η ποσότητα της ελιάς και κατ’ επέκταση του λαδιού. Ήδη αποτυπώνονται αρνητικά αποτελέσματα από τις προσβολές δάκου που έχουν αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές της Κρήτης, μάλιστα, σε μια χρονιά με υψηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς.
Η κατάσταση αυτή είναι η συνέχεια όλων των προηγούμενων χρόνων, με τις αντιφάσεις και τα προβλήματα του προγράμματος δακοκτονίας, που κυβέρνηση και περιφέρεια υλοποιούν. Κράτος και περιφέρεια έχουν την αποκλειστική ευθύνη που σχεδόν κάθε χρόνο, και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αφήνουν έκθετους τους ελαιοπαραγωγούς, παρόλο που τους παρακρατούν και σχετικό χαράτσι 2%, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η παραγωγή τους.
Καταστροφή που, σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και τα άλλα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, έχει φέρει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς, που στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίοι παραγωγοί .
Οι ζημιές στην παραγωγή φέτος θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τους ελαιοπαραγωγούς, με το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους από τη σκληρή Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τη ληστρική φορολογία, το ασήκωτο βάρος των συνεπειών της ακρίβειας σε αγροεφόδια και ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα οι επιδοτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια μειώνονται δραστικά με τη νέα ΚΑΠ.
Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης επισημαίνουν ότι η δακοκτονία δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού και απαιτούν από την περιφερειακή αρχή να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα και συγκεκριμένα να εκτελεστούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, επαναληπτικοί ψεκασμοί στην περιφέρεια Κρήτης για να μην καταστραφεί και η φετινή σοδειά!
Το κείμενο της Επερώτησης:
Προς τον κ. Περιφερειάρχη,
Για άλλη μια χρονιά, οι αντιφάσεις και τα προβλήματα του προγράμματος δακοκτονίας που κυβέρνηση και περιφέρεια υλοποιούν, εγκυμονούν τον κίνδυνο για σοβαρές ζημιές στην παραγωγή, όπως το 2019, μάλιστα σε μια χρονιά με υψηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς για τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης.
Ειδικότερα, όπως οι ελαιοπαραγωγοί επισημαίνουν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για απώλεια της παραγωγής κατά τη φετινή περίοδο, λόγω των αυξημένων πληθυσμών της δάκου σε πολλές περιοχές της Κρήτης, πρόβλημα που εντείνεται και λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξή του. Επιπλέον, επισημαίνουν πως η δακοκτονία δεν γίνεται έγκαιρα, καθολικά και σχεδιασμένα, ούτε όσες φορές απαιτείται, ενώ δεν μπορεί να αποτελέσει ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού, διότι έχει υψηλό κόστος.
Το ενδεχόμενο να υπάρχουν και φέτος ζημιές στην παραγωγή θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τους ελαιοπαραγωγούς, που στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίοι παραγωγοί, με το εισόδημά τους συρρικνώνεται από τη σκληρή Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τη ληστρική η φορολογία και κάτω από το ασήκωτο βάρος των συνεπειών της ακρίβειας σε αγροεφόδια και ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα οι επιδοτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια μειώνονται δραστικά με τη νέα ΚΑΠ.
Η περιφέρεια, πάρα την αρνητική εμπειρία από περασμένες χρονιές με την καταστροφή της παραγωγής από τις δακοπροσβολές, δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αποτελεσματική, με επιστημονικά σχεδιασμένο τρόπο διεξαγωγή της δακοκτονίας, πριν ο δάκος «φουντώσει». Αντίθετα, ακολουθεί την αποδεδειγμένα αποτυχημένη τακτική που αφήνει εκτεθειμένους τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς, με την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με μπαλώματα, με κουτσουρεμένα κονδύλια, με το επιστημονικό προσωπικό για τη δακοκτονία να προσλαμβάνεται κάθε χρόνο με μεγάλη καθυστέρηση, κτλ.
Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή Κρήτης:
• Ποια κατεπείγοντα μέτρα θα λάβει για να στηρίξει την ελαιοπαραγωγή και να εξασφαλίσει την αποτελεσματική δακοκτονία και συγκεκριμένα να εκτελεστούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, επαναληπτικοί ψεκασμοί στην περιφέρεια Κρήτης για να μην καταστραφεί και η φετινή σοδειά;
• Πώς τοποθετείται στα πάγια αιτήματα του αγροτικού κινήματος για τη δακοκτονία:
Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω δήμων, κοινωφελών επιχειρήσεων κτλ ) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των υποστελεχωμένων υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Κρήτης.
Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ