Αθώοι κρίθηκαν ομόφωνα από το Εφετείο Χανίων και μετά από σχετική εισήγηση του εισαγγελέα, όλοι οι κατηγορούμενοι για κακοδιαχείριση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε μία υπόθεση που χρονολογείται απ’ το 2001 και εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρισκόταν και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, για τον οποίο όμως δεν είχε γίνει άρση της ασυλίας και δεν παραβρέθηκε στη δίκη.
Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκινά ουσιαστικά από το 2001, όταν και δόθηκε εντολή ελέγχου για το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον τότε οικονομικό επιθεωρητή Μ. Χριστοδουλάκη, μετά από καταγγελία μέλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με τη δημοπράττηση και εγκατάσταση εργολάβου για την κατασκευή της Φοιτητικής Κατοικίας στο Ρέθυμνο. Μετά από διαδοχικές εντολές ελέγχου και πορίσματα, η πορισματική έκθεση του κ. Χριστοδουλάκη (30-4-2004) αναφέρει τρία ζητήματα (όπως αυτά είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης):
1. Φοιτητική Κατοικία Ρεθύμνου. Αναφέρεται στη λύση της εργολαβικής σύμβασης που έγινε με απόφαση της Συγκλήτου μετά από εισήγηση δύο στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας και ενός νομικού συμβούλου (21-4-2000). Η επίμαχη δαπάνη αφορά την πληρωμή της στατικής μελέτης που έγινε μετά τον έλεγχο και την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
2. Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας. Αναφέρονται τέσσερα επιμέρους ζητήματα: α) Ασφάλιση του προσωπικού για συμπληρωματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. β) Υπερωριακή αποζημίωση ενός μονίμου υπαλλήλου. γ) Καταβολή αμοιβών, επιμισθίων και επιδομάτων και δ) διαχείριση ενός έργου χρηματοδοτούμενου από το Υπουργείο Παιδείας. Ως αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται: Η απόφαση της Συγκλήτου για την ασφάλιση του προσωπικού, 32 εντάλματα πληρωμής του ασφαλιστηρίου και ένας συγκεντρωτικός πίνακας δαπανών του έργου με Κ.Α. 233 για τα έτη 1996 – 2003 που συνέταξε ο ίδιος ο οικονομικός επιθεωρητής.
3. Μεγάλο αμφιθέατρο στο Ρέθυμνο. Αναφέρεται στην παραλαβή ενός ημιτελούς έργου, λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης, για το οποίο το σύνολο των δαπανών έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Το ζήτημα οδηγήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν διαπίστωσε καμία παράβαση, αλλά για την υπόθεση της ασφάλισης των εργαζομένων, με βάσει τον τότε ισχύοντα νόμο, δεν ήταν νομότυπη η χρήση κονδυλίων από τον Ειδικό Λογαριασμό γι’ αυτόν τον σκοπό. Τον περασμένο Σεπτέμβρη η υπόθεση είχε επανέλθει στην επικαιρότητα για μικροπολιτικούς λόγους και όπως είχαν εξηγήσει τότε στα “Χ.Ν.” εμπλεκόμενοι «ουσιαστικά οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου ήταν ασφαλισμένοι μόνο για τον Νομό, στον οποίο εργάζονταν, δηλαδή στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, άρα με το ασφαλιστήριο στην “Εθνική Ασφαλιστική” καλύφθηκαν πλήρως για όλη την Ελλάδα». Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κακοδιαχείριση ή κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Αλλωστε στη διάρκεια των διαχειριστικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι «ουδέν έλλειμμα εντοπίστηκε, ατασθαλίες δεν υπήρξαν, όλες οι δαπάνες ήσαν νόμιμες. Η αντιδικία δεν έγκειται στη νομιμότητα των αποφάσεων και της οικονομικής διαχείρισης (τιμολόγια, παραστατικά κ.λπ.), αλλά στη σκοπιμότητα των δαπανών».
Αξίζει να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι δύο χρόνια μετά που ξέσπασε αυτή η υπόθεση, η νομοθεσία άλλαξε και επιτρέπει πλέον να δαπανούνται χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό σε υποδομές και υπαλλήλους.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της δίκης, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Στο κείμενο που υπογράφουν ο πρόεδρος καθηγητής Χάρης Κατερινόπουλος και ο γραμματέας καθηγητής Τάσος Φιλαλήθης αναφέρεται αναλυτικά: «Ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Χανίων με την οποία αθωώθηκαν πανηγυρικά, με πρόταση του Εισαγγελέα, οι συνάδελφοί μας που ως μέλη της Επιτροπής Ερευνών και του Τεχνικού Συμβουλίου υπέστησαν τις άδικες κατηγορίες σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η Ελληνική ∆ικαιοσύνη με την απόφασή της δικαιώνει εκτός από τους συναδέλφους και την πανεπιστημιακή κοινότητα που από την πρώτη στιγμή διακήρυξε την αθωότητά τους. Η δικαίωση αυτή επαναφέρει την ηρεμία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αφήνει απερίσπαστα τα μέλη του να συνεχίσουν την εντυπωσιακή του πορεία που το κατατάσσει ανάμεσα στα κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης».