Τι παραπάνω θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία, πως θα ανακοπεί η φυγή γιατρών στο εξωτερικό, πως αντιδρά σε παράπονα –
διαμαρτυρίες πολιτών;
Τα θέματα αυτά θέσαμε – μεταξύ άλλων – στην υποψήφια βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, γιατρό κ. Κατερίνα Μανιμανάκη, η οποία μίλησε στην ενότητα “Terra Politica” στο podcast των “Χανιώτικων νέων”.
Η υποψήφια βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κατερίνα Μανιμανάκη, παρουσιάζει θέσεις – προτάσεις εν όψει εκλογών
«Δύο γιατροί από το Νοσοκομείο Χανίων, ο κ. Πετράκης και εσείς, σε ένα ψηφοδέλτιο δεν είναι πολλοί ; Δεν θα ταίριαζε ο κ. Χαιρετάκης όταν μάλιστα το 2019 είχε 5.148 ψήφους; Δεν θα έπρεπε να ήταν στο ψηφοδέλτιο σας;» ρωτάμε την υποψήφια. «Είναι μια απόφαση που πάρθηκε κεντρικά, την σέβομαι, την υποστηρίζω. Ο Γ. Πετράκης είναι ένας συνάδελφος με τον οποίο δουλεύουμε κάθε μέρα στο Νοσοκομείο μαζί, βγάζει και αυτός όπως και εγώ όλα τα προβλήματα του χώρου της υγείας. Ένα χώρο που πάσχει και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς μας και να κάνουμε τον κόσμο να κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι το ΕΣΥ για όλους μας! Σε αυτό το πλαίσιο σέβομαι την απόφαση που πάρθηκε κεντρικά και την στηρίζω» απαντάει η κ. Μανιμανάκη που στην επόμενη σχετική μας ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά λειτουργεί “σε δύο ομάδες:Πολάκης και Σταθάκης” σχολιάζει πως «όλοι πάμε με ένα πρόγραμμα που βολεύει τον καθένα μας από άποψη χρόνου και μέρας. Δεν είμαστε ούτε χωρισμένοι, ούτε ομάδες υπάρχουν! Δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό, όλοι προσπαθούμε να μαζέψουμε όσες περισσότερες ψήφους μπορούμε για το ΣΥΡΙΖΑ, για να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση. Προσπαθούμε όλοι να παλέψουμε για μια καλύτερη μέρα από την 22α Μαίου. Οι σχέσεις μας είναι καλές, ποιος σας είπε ότι δεν είναι καλές;».
Κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων στην οποία αντιπρόεδρος είναι σήμερα η κ. Μανιμανάκη, στις ανακοινώσεις της και τότε έβαζε το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, των μισθολογικών ζητημάτων. Δεν ήταν λυμένα τα προβλήματα του τομέα της υγείας τότε ή κάνουμε λάθος ; «Όχι δεν κάνετε λάθος, βεβαίως δεν ήταν λυμένα τα προβλήματα της υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ . Παρόλα αυτά έγιναν πάρα πολλά πράγματα σε περίοδο μνημονιακή και οικονομικής δυσχέρειας. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι 2 εκ. ανασφάλιστοι βρέθηκαν στο ΕΣΥ ενώ πριν ήταν εκτός, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα 5 ευρώ που πλήρωνε ο καθένας στα εξωτερικά ιατρεία και τα καταργήσαμε». Επιμένουμε .. «Γιατροί και νοσηλευτές όμως δεν προσλήφθηκαν»… «Κοιτάξτε προσλήφθηκαν αλλά ο αριθμός δεν ήταν επαρκής. Αυξήσεις στους μισθούς μας δεν δόθηκαν. Δόθηκαν όμως αναδρομικά, που δεν είχαμε ξαναπάρει μαζεμένα αναδρομικά, ήταν ένα μεγάλο ποσό για τους γιατρούς. Στο Νοσοκομείο μας έγινε Θωρακοχειρουργική κλινική γιατί άνοιξε θέση και ήλθε ένας συνάδελφος από το εξωτερικό. Φτιάχθηκε παιδοχειρουργική, το τμήμα πυρηνικής ιατρικής, δεν ήταν η ευνοϊκή στιγμή αλλά δόθηκαν κίνητρα σε κάποιους ανθρώπους να έλθουν στο Νοσοκομείο. Δύο συνάδελφοι ήλθαν στη καρδιολογική από το εξωτερικό. Και έγιναν και τόσα άλλα πράγματα και φτάσαμε σήμερα στο σημείο να διαλύονται κλινικές. Γιατί το οικονομικό κομμάτι και το κόστος ζωής δεν μπορεί να κρατήσει τους γιατρούς στην Ελλάδα και στον τόπο τους. Η δική μου κλινική, η μεγαλύτερη του νοσοκομείου η ορθοπεδική έχει σχεδόν διαλύσει, έφυγε και ο τελευταίος ειδικευόμενος» είναι η επισήμανση της κ. Μανιμανάκη.
Η διοίκηση όμως σήμερα λέει πως γιατροί λείπουν από τις δύο παθολογικές και τα ΤΕΠ και οι άλλες είναι επαρκώς στελεχωμένες. «Ο αντίλογος είναι ισχυρός στο θέμα ότι και αυτήν την περίοδο έγιναν κάποιες προσλήψεις επιμελητών και ανοίγουν κάποιες θέσεις. Όμως κλινικές δεν είναι οι επιμελητές, είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί, εκεί πάσχει το νοσοκομείο μας. Πάσχει από ειδικευόμενους που έχουν δυνάμεις να κρατήσουν τα επείγοντα. Γιατί φεύγουν οι ειδικευόμενοι; Γιατί οι συνθήκες στο Νοσοκομείο μας έχουν γίνει αφόρητες και γιατί το οικονομικό κομμάτι πλέον δεν μπορεί να καλύψει το κόστος ζωής και των ενοικίων. Πλέον κάνω δουλειά ειδικευόμενου που έκανα πριν από 15 χρόνια γιατί η γραφειοκρατία έχει τριπλασιαστεί, γραμματειακή υποστήριξη δεν έχω, πρέπει να κάνω το γιατρό και τον γραμματέα. Καθημερινά κάνω εξωτερικά ιατρεία και βλέπω 40 ασθενείς με ένα νοσηλευτή, κάνω τη συνταγογράφηση, πρέπει να γράψω εξετάσεις για τον ΕΟΠΥ, ενδεχομένως εισήγηση και φάκελο στο ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) όλα αυτά θέλουν απίστευτο χρόνο για να γίνουν. Παίρνουμε δουλειά ακόμα και για το σπίτι μας. Και σε όλα αυτά εφημερεύουμε μέρα παρά μέρα!».
Ζητάμε να μάθουμε ποιες άμεσες παρεμβάσεις θα μπορούσε να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση για να σταματήσει η απώλεια γιατρών σε 2-3 χρόνια. «Αύξηση των μισθών μας, όπως έχει δεσμευτεί ο Α. Τσίπρας, 2000 ευρώ εισαγωγικός μισθός για το νεοδιόριστο γιατρό και το δεύτερο οι συνθήκες εργασίες. Εκσυγχρονισμός, εξοπλισμός των Νοσοκομείων ώστε οι συνθήκες να βελτιωθούν. Αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. Με 2000 ευρώ, συν εφημερίες, συν τα κατάλληλα εργαλεία θα μπορεί να γυρίσει ο γιατρός από το εξωτερικό. Όσο καλά ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα υπάρχουν γύρω μας, αν δεν υπάρχει το ΕΣΥ κανένα από τα υπόλοιπα νοσοκομεία ή κλινικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον ιδιωτικό τομέα, να λειτουργεί και αυτός στο κομμάτι που του αναλογεί αλλά η ραχοκοκαλιά της υγείας μας είναι το ΕΣΥ και σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς είμαστε ξεκάθαροι πως θα το στηρίξουμε , όπως το στηρίξαμε στη προηγούμενη διακυβέρνηση μας» είναι η αναφορά της συμπληρώνοντας πως την περίοδο της πανδημίας ένα από τα «πολλά λάθη της ΝΔ, ήταν η μη δημιουργία των απαραίτητων ΜΕΘ αλλά και η μη χρησιμοποίηση του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το ΕΣΥ».
Κάνετε περιοδείες αυτές τις ημέρες, έχετε βρεθεί σε αμηχανία ποτέ μπροστά σε κάποιον ψηφοφόρο, σε μια αναφορά, σε ένα σχόλιο και πως αντιδράσατε ; «Κάποιοι πολίτες μπορεί να αντιδρούν» λέει και συμπληρώνει πως πρόσφατα σε λαϊκή αγορά «ήταν κάποιος που μας είπε ότι “και εσείς είστε κλέφτες σαν όλους τους άλλους, φύγετε..” αλλά αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά. Προσωπικά χαμογελάω, λέω “εντάξει άποψη σας” και πάμε παραπέρα. Δεν αισθάνθηκα καμία αμηχανία έχω και την εμπειρία του 2019».
Αν στις 21 Μαΐου εκλεγούν 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά ποιους άλλους δύο θα θέλατε από το ψηφοδέλτιο σας και ποιον από την αντιπολίτευση..; «Θα ήθελα και από το ΣΥΡΙΖΑ και από οποιαδήποτε άλλο κόμμα τους πιο άξιους ανθρώπους, που θα τους επιλέξει ο ίδιος ο λαός. Kαι οι έξι στο ψηφοδέλτιο μας είμαστε άξιοι», είναι η απάντηση της.
Ολοκληρώνοντας την συζήτηση μας, δηλώνει πως δεν είναι «επαγγελματίας της πολιτικής, δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ» και πως αν εκλεγεί βουλευτής πέρα από την υγεία την απασχολεί η στήριξη στον πρωτογενή τομέα και στην ύπαιθρο, όπως η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ.