Κουραστική αλλά ευχάριστη μέρα η Καθαρά Δευτέρα για όλους τους αρτοποιούς και άλλους επιχειρηματίες που παρασκευάζουν ή εμπορεύονται σαρακοστιανά εδέσματα όπως λαγάνες και διάφορες θαλασσινές γαστρονομικές νοστιμιές και φυσικά στην κατασκευή χαρταετών.
Την πρωινή μας… εξόρμηση στην πόλη την αρχίσαμε από τον γνωστό φούρνο των Παχιανών του οποίου την διεύθυνση έχει ο Στέφανος Μαλαδάκης διατηρώντας τον ξυλόφουρνο για καλύτερη ποιότητα των προσφερομένων ειδών αρτοποιίας που παρασκευάζει έχοντας την εμπειρία του φουρνάρη σε αυτό τον φούρνο από την ηλικία των δέκα χρόνων ως παραγιός τότε και ως αφεντικό μεταγενέστερα.
Σαρακοστή ονομάζουμε την πιο σημαντική περίοδο νηστείας η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή που είναι το Πάσχα. Πρόκειται για την πιο αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα, προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα.