Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024

Καθαρές και εξαιρετικής ποιότητας οι θάλασσες στην Ε.Ε.

Τα ύδατα κολύμβησης στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια λόγω των συνεχόμενων παρεμβάσεων αλλά και αυστηροποίησης των νόμων έχουν βελτιωθεί όπως όλα δείχνουν Πολλές είναι οι νομοθεσίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύουν στην παύση της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αυτό σε μια εποχή όπου το θαλάσσιο περιβάλλον έχει σημαντικά επιβαρυνθεί λόγω της ανεξέλεγκτης ναυσιπλοΐας, της μαζικής απόρριψης πλαστικών και γενικότερα την μόλυνση των θαλασσών με τοξικά απόβλητα, χημικές ουσίες αλλά και ατυχήματα σε πλοία που βυθιζόμενα κοντά στις ακτές προκαλούν θαλάσσια ρύπανση.
Πάντως, αναφορικά με τα ύδατα κολύμβησης και βάσει των στοιχείων που μας παρέχει η ΕΕ, διαφαίνεται κάποιας μορφής βελτίωση. Και θα δούμε αν αυτή η βελτίωση θα συνεχιστεί και στο εγγύς μέλλον.
Η ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, δείχνει ότι το 2021 σχεδόν το 85 % των ευρωπαϊκών περιοχών κολύμβησης πληρούσαν τα πιο αυστηρά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας».
Η αξιολόγηση παρέχει μια καλή ένδειξη για τους τόπους στους οποίους μπορούν οι λουόμενοι να βρουν την καλύτερη ποιότητα περιοχών κολύμβησης σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.
Η αξιολόγηση, η οποία εκπονήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασίζεται στην παρακολούθηση 21 859 περιοχών από όλη την Ευρώπη. Καλύπτει τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.
Να σημειωθεί εδώ ότι το Δεκέμβριο του 2000, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με θέμα την ανάπτυξη νέας πολιτικής για τα ύδατα κολύμβησης και άρχισε ευρείας κλίμακας διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα και εμπλεκόμενα μέρη.
Το κύριο αποτέλεσμα των εν λόγω διαβουλεύσεων ήταν η γενική υποστήριξη για την κατάρτιση νέας οδηγίας που να βασίζεται στα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και να δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ευρύτερη συμμετοχή του κοινού.
Σύμφωνα επίσης με την απόφαση αριθ. 1600/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2002, για τη θέσπιση του Έκτου Κοινοτικού Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον, εκπονήθηκε θεματική στρατηγική για την προστασία και τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με γενικούς στόχους την προαγωγή της αειφόρου χρήσης των θαλασσών και τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Κύρια πορίσματα

Η προαναφερόμενη έκθεση δείχνει ότι η ποιότητα των παράκτιων περιοχών, οι οποίες αποτελούν τα δύο τρίτα του συνόλου των περιοχών κολύμβησης, είναι γενικά καλύτερη από εκείνη των περιοχών εσωτερικών υδάτων.
Το 2021 το 88 % των παράκτιων περιοχών κολύμβησης της ΕΕ ταξινομήθηκαν ως εξαιρετικής ποιότητας, έναντι του 78,2 % των εσωτερικών περιοχών.
Από την έκδοση της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης το 2006, το ποσοστό των περιοχών με ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας» έχει αυξηθεί και έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου στο 88 % για τις παράκτιες περιοχές και στο 78 % για τις περιοχές εσωτερικών υδάτων.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 2021 τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων πληρούνταν από το 95.2 % των περιοχών. Στην Αυστρία, τη Μάλτα, την Κροατία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Δανία και τη Γερμανία το 90 % και περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν «εξαιρετικής» ποιότητας.
Η αναλογία των περιοχών με ύδατα ανεπαρκούς ποιότητας έχει μειωθεί από το 2013. Το 2021 τα ύδατα κολύμβησης «ανεπαρκούς ποιότητας» αποτελούσαν το 1,5 % του συνόλου των περιοχών στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 2 % για το 2013.
Η ανεπαρκής ποιότητα οφείλεται συχνά στη βραχυπρόθεσμη ρύπανση. Η έκθεση τονίζει ότι η καλύτερη αξιολόγηση των πηγών ρύπανσης και η εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων διαχείρισης των υδάτων μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων.
Παράλληλα με τη φετινή έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης, ο ΕΟΠ δημοσίευσε επίσης έναν επικαιροποιημένο διαδραστικό χάρτη με τις επιδόσεις κάθε περιοχής κολύμβησης.
Διατίθενται, επίσης, επικαιροποιημένες εκθέσεις ανά χώρα και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας στις χώρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα