Με καθαρό νερό υδρεύεται εδώ και µερικές ηµέρες η Σούγια καθώς από τις 17 Ιουνίου ξεκίνησε να λειτουργεί το έργο “Έργο µεταφοράς νερού ύδρευσης από γεώτρηση Καστέλλου στη δεξαµενή Σούγιας και στον οικισµό Λιβάδα».
Το έργο προϋπολογισµού 900.000 ευρώ ολοκληρώθηκε και δόθηκε σε χρήση µε φορέα υλοποίηση τον ∆ήµο Καντάνου- Σελίνου, κύριο έργο τη ∆ΕΥΑ Σελίνου και χρηµατοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης.
«Με το έργο αυτό λύνεται ολοκληρωτικά το πρόβληµα της ύδρευσης της Σούγιας που µέχρι τώρα υδρεύονταν από γεώτρηση που είχε καλό νερό µε αλλά µε αυξηµένη ποσότητα σε γύψο που προκαλούσε θέµατα. Το νέο νερό είναι άριστο σε όλα τα επίπεδα και από τις 17 Ιουνίου υδρεύει τη Σούγια» αναφέρει ο πρόεδρος της ∆ΕΥΑ κ. Γιάννης Βαρδουλάκης, σηµειώνοντας πως σύντοµα το νερό αυτό θα φτάνει τον οικισµό του Λιβάδα και σε βάθος χρόνου και το Κουστογέρακο.
Περιγράφοντας µας το έργο η χηµικός µηχανικός της ∆ΕΥΑ κ. Κωνσταντίνα Τρακάκη εξηγείπως συνίσταται στην « κατασκευή των έργων αξιοποίησης των νερών της γεώτρησης στη θέση “Κάστελλος” για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των οικισµών Σούγιας και Λιβαδά. Η γεώτρηση ήταν υφιστάµενη χωρίς Η/Μ εξοπλισµό και ανορύχθηκε τον Ιούλιο του 2009 για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών 1.500 ισοδυνάµων κατοίκων. Για τη συγκεκριµένη γεώτρηση έχει χορηγηθεί άδεια χρήσης νερού από τη ∆ιεύθυνση Υδάτων Ηρακλείου για υδρευτική χρήση µε δικαιούχο την ∆.Ε.Υ.Α. Σελίνου.» Στα πλαίσια του έργου έγιναν:
Τοποθέτηση υποβρύχιου αντλητικού συγκροτήµατος εντός της υφιστάµενης γεώτρησης στη θέση “Κάστελλος” .
Οικοδοµικά, υδραυλικά και Η/Μ έργα δύο αντλιοστασίων ύδρευσης και ενός φρεατίου φορτίου
Τοποθέτηση δύο νέων δεξαµενών συνολικής χωρητικότητας 500 m3
Τοποθέτηση νέου δικτύου ύδρευσης συνολικού µήκους 3280 µ. για τις ανάγκες διανοµής του νερού από τη γεώτρηση στα νέα αντλιοστάσια, στις δεξαµενές αποθήκευσης και στον οικισµό Λιβαδά.
Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Παράλληλα στη Σούγια υπογειοποιήθηκε και το δίκτυο του δηµοτικού φωτισµού και αντικαταστάθηκαν οι στύλοι µε αστικό φωτισµό, ενώ στο βιολογικό της περιοχής γίνεται προσπάθεια αντιµετώπισης των οσµών στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται κοντά στο πρώην ελαιουργείο. «Αντιµετωπίζουµε τις οσµές µε ένα σύστηµα µε µικροοργανισµούς που χρησιµοποιήσαµε µε µεγάλη επιτυχία και στην Παλαιόχωρα. Οι µικροοργανισµοί αυτοί αποδοµούν λίπη και άλλα στοιχεία και βοηθούν ώστε να µην έχουµε οσµές» τονίζει ο κ. Βαρδουλάκης.