Σημαντική υπόθεση, τον κήπο σαν ποτίζεις, αν θες καλή παραγωγή για να εξασφαλίζεις. Το πότισμα στον λαχανόκηπο θέλει μεγάλη προσοχή καθώς δεν έχουν όλα τα είδη λαχανικών τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό (αγγούρι, κολοκύθι, καρπούζι θέλει συχνότερο νερό από ντομάτα, πιπεριά). Προτιμούμε άρδευση με σταγόνες για εξοικονόμηση νερού και καλύτερη ομοιομορφία στο πότισμα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε το πότισμα τις ώρες με πολλή ζέστη και έντονο ήλιο καθώς οι πιο κατάλληλες ώρες ποτίσματος είναι οι απογευματινές ώρες. Όσο τα φυτά είναι μικρά θέλουν προστασία από τον πολύ ήλιο και συχνά, αλλά όχι υπερβολικά, ποτίσματα για να μην αναπτυχθούν σηψιρριζίες. Οταν αναπτυχθούν τα φυτά, σα γενικός κανόνας, ποτίζουμε μέρα παρά μέρα το καλοκαίρι και δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Σε θέσεις σκιερές τα ποτίσματα είναι πιο αραιά, ενώ το ίδιο ισχύει και μέρες που είναι βροχερές. Καλό είναι το πότισμα να γίνεται σταθερές ώρες της μέρας και με σταθερές ποσότητες νερού. Καλύτερα να ποτίζεις περισσότερο ανά δυο μέρες σε βάθος παρά από λίγο κάθε μέρα για να έχουμε βαθύτερη και όχι επιφανειακή ανάπτυξη της ρίζας.
Ζηλεύω το ινδικό φούλι της γειτόνισσας. Πού θα βρω κι εγώ ένα;
Φίλε κλεμμένο μόσχευμα, λένε πως πάντα πιάνει, κι έτσι το φούλι ινδικό γρήγορα θα αναπιάνει.
Σχετικά με το ινδικό φούλι ή πλουμέρια, όπως λέγεται, κατάγεται από τις ανατολικές Ινδίες, αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί σε τροπικά ή εύκρατα κλίματα, ενώ στη χώρα μας το συναντάμε κυρίως στην Κρήτη και στη Ρόδο. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Χαρίζει πυκνή σκιά με τα οβάλ δερματώδη φύλλα και μεθυστικό άρωμα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Τα λουλούδια εμφανίζονται σε ομάδες στις άκρες των κλαδιών και το χρώμα τους είναι λευκοκίτρινο που γίνεται πιο έντονα κίτρινο προς το κέντρο του λουλουδιού. Αγαπά πολύ τη ζέστη, χρειάζεται αρκετό νερό και άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η ανάπτυξή της είναι ταχύτατη. Χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα και το χώμα της πρέπει να είναι πλούσιο, ενώ δεν αντέχει καθόλου το κρύο. Φροντίστε επίσης να τη φυτέψετε κοντά στο σπίτι ή σε σημείο από το οποίο περνάτε συχνά για να απολαμβάνετε το μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών.
Τα πορτοκάλια μου κάνουν κάθε χρόνο μια καφετί βούλα και πέφτουν. Μα τι πάθανε; Αν θέλεις φίλε μου καλέ, να φας το πορτοκάλι, θα πρέπει να προφυλαχθεί, μύγα μην τα προσβάλλει. Η μύγα Μεσογείου είναι πολυφάγο, κοσμοπολίτικο έντομο, με περισσότερα από 250 είδη καλλιεργούμενων φυτών-ξενιστών. Προσβάλλει τα περισσότερα είδη των εσπεριδοειδών, ενώ η λεμονιές προσβάλλονται πολύ πιο σπάνια. Οι προσβολές αρχίζουν κυρίως τότε που αρχίζει η ωρίμαση των καρπών. Οι προσβεβλημένοι καρποί παρουσιάζουν μια κυκλική χλωρωτική κηλίδα στην επιφάνειά τους γύρω από τα σημεία όπου το έντομο αποθέτει τα αβγά του. Η εκκόλαψη των αβγών γίνεται μετά από δύο ή περισσότερες ημέρες ανάλογα με την εποχή και στη συνέχεια οι κάμπιες εισχωρούν στο εσωτερικό. Οι καρποί μαλακώνουν γύρω από τα σημεία προσβολής ενώ συγχρόνως αναπτύσσονται, δευτερογενώς, διάφοροι μύκητες που βοηθούν στη σήψη. Για την αντιμετώπιση της μύγας Μεσογείου εφαρμόζονται δολωματικοί ψεκασμοί ή ψεκασμοί καλύψεως σύμφωνα με τις οδηγίες των Γεωργικών Προειδοποιήσεων με κατάλληλα σκευάσματα. Η γλυκοπατάτα είναι γλυκιά ποικιλία πατάτας; Μην τα μπερδεύεις φίλε μου, μη γίνουνε σαλάτα, άλλο η πατάτα η γνωστή κι άλλο γλυκοπατάτα. Η γλυκοπατάτα με την κοινή πατάτα δεν έχει καμία σχέση. Συγκεκριμένα, η γλυκοπατάτα είναι ποώδες, πολυετές φυτό, το οποίο ανήκει στο γένος Ιπόμοια της οικογένεια των Περιπλοκοειδών. Η καταγωγή της είναι από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται για τις πλούσιες σε άμυλο και σάκχαρα ρίζες της. Οι βλαστοί της γλυκοπατάτας είναι μακριοί, έρποντες ή αναρριχώμενοι και φέρουν μεγάλα φύλλα, μακριά, συνήθως σχήματος καρδιάς με χρώμα βαθύ πράσινο. Η ρίζα που είναι το φαγώσιμο τμήμα του φυτού έχει χρώμα καφέ, κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο εξωτερικά και κίτρινου, λευκού, πορτοκαλί και ορισμένες φορές κόκκινου εσωτερικά. Η γλυκοπατάτα πολλαπλασιάζεται με βλαστούς ή μοσχεύματα καθώς ενώ βγάζει άνθη δεν σχηματίζει καρπούς και σπόρια. Φυτεύεται αρχές καλοκαιριού, προτιμά τα ελαφριά αμμοπηλώδη εδάφη, ενώ για να υπάρχουν καλές αποδόσεις χρειάζεται θερμός καιρός για περίπου τέσσερις μήνες μέχρι τη συγκομιδή.
Με βοηθησαν παραΠολυ αυτα που γραφετε ευχαριστο θα ηθελα επισης να μαθενα σχετικα με το φυτο granbery
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ