Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Καθεστώς τρόµου σε χωριά της Κισσάμου και του Πλατανιά

Απίστευτες ιστορίες αυθαιρεσιών για χρόνια στα χωριά της Ανατολικής Κισσάµου και του ∆υτικού Πλατανιά ακούστηκαν στη συνάντηση που πραγµατοποίησε ο “Σύλλογος Αδεσποτίας Ν. Χανίων” το απόγευµα της Τρίτης στο Καστέλι Κισσάµου.

Με τις µηνύσεις για καταστροφές, καταπατήσεις και άλλες ενέργειες να ξεπερνούν τις 250 µόνο για το ∆ήµο Κισσάµου οι µετέχοντες στη συνάντηση ζήτησαν την αλλαγή της νοµοθεσίας έτσι ώστε εκείνοι που συστηµατικά καταπατούν, απειλούν, εκφοβίζουν και καταστρέφουν περιουσίες να τιµωρούνται όχι για πληµµελήµατα αλλά για κακουργήµατα!
Η κα Αµαλία Μαρή ιδιοκτήτρια έκτασης στη θέση “Μεσονήσι” στα Φαλελιανά Κισσάµου τόνισε πως από το 2016 που πέθανε ο αδελφός της που ήταν ο κύριος επιστάτης στην περιουσία τους ξεκίνησαν µέλη συγκεκριµένης οικογένειας «να εγκαθιστούν αιγοπρόβατα, ταίστρες, ποτίστρες γουρούνια, υδρόµετρα µέσα στην περιουσία µας! Έδειραν τον βοσκό – επιστάτη µας, εγκατέστησαν στο σταύλο µας αντιβιοτικά και ενέσεις, απείλησαν τον καλλιεργητή που είχαµε για τις ελιές. Βρήκαµε µέλος της οικογένειας, προσπαθήσαµε να µιλήσουµε πολιτισµένα και µας έλεγε ότι “παραδέχοµαι ότι είναι δική σας η περιουσία, αλλά εδώ είναι η δουλεία µου και δεν πρόκειται να φύγω!”. Μετά το 2020 φέραµε το δασαρχείο, πήγαµε στην αστυνοµία κάναµε µηνύσεις και ξεκίνησε αγώνας. Αυτός (ο κτηνοτρόφος) µας απειλούσε, απειλούσε τη ζωή µας».

Η ίδια παρατήρησε πως οι υπηρεσίες πέρα από κάποιες καταγραφές των ζηµιών και την αφαίρεση παράνοµων υδροµέτρων του κτηνοτρόφου – τα οποία ξαναµπήκαν από τον ίδιο- δεν έκαναν κάτι το ιδιαίτερο µέχρι και πρόσφατα.
Στη συνέχεια η κα Κατερίνα Παπαδάκη που επίσης έχει σχέση µε το κτήµα της οικογένειας Μαρή επισήµανε πως προκειµένου να βγει ο κτηνοτρόφος από την περιουσία τους απευθύνθηκε σε όλες τις αρµόδιες υπηρεσίες χωρίς όµως αποτέλεσµα.
«Η δουλειά του είναι να εγκαθιστά οργανωµένα, συντεταγµένα, επίτηδες και όχι κατά λάθος, κοπάδια ολόκληρα, και να τα ποτίζει, να τα ταϊζει, να τα κουρεύει µέσα στην περιουσία µας;» αναρωτήθηκε η κ. Παπαδάκη, που ανέφερε πως µέχρι και πρόσφατα όσες φορές απευθύνθηκαν στην αστυνοµία δεν είχαν κάποιο αποτέλεσµα.

«Φέτος το καλοκαίρι ζήτησα τη βοήθεια της Γενικής Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης και η αλήθεια είναι ότι είχα απεριόριστα τη συνδροµή και τη βοήθεια τους. Έκαναν ότι µπορούσαν και µας συνέδραµαν για να βγάλουµε κάποια συρµατοπλέγµατα. Για αυτό θέλω να πω ένα ευχαριστώ στη Γενική Αστυνοµική ∆ιεύθυνση γιατί µας συνέδραµαν µε πολλούς ανθρώπους, µε την ψυχή τους, µε καλοσύνη, µε κατανόηση και αποφασιστικότητα ώστε να δοθεί ένα τέλος σε όλη αυτήν την πρακτική. Είµαστε σε µια καλή αρχή – σε ότι αφορά τη δική µας περίπτωση – αλλά δεν ξέρεις το αποτέλεσµα. Φοβόµαστε για τη ζωή µας, δεν είναι ευχάριστο ούτε να σε απειλούν».
Τέλος η κ. Παπαδάκη ζήτησε από την πολιτεία να αλλάξει το νοµοθετικό πλαίσιο καθώς όπως εξήγησε «δεν είναι δυνατόν το 2024 να αντιµετωπίζεται το πρόβληµα της οργανωµένης, συντεταγµένης, εγκατάστασης σε ξένη γη µε απειλές και εκβιασµούς σαν αδεσποτία προβάτων! Εκεί πρέπει να δώσει τεράστια σηµασία η πολιτεία µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς».

«Στο δικό µας το χωριό επειδή ήµασταν από την αρχή οι άνθρωποι που δεν τους άφηναν, τους κυνηγούσαν (τους κτηνοτρόφους) είχαµε µια επιτυχία στην αδεσποτία. Σε άλλα χωριά όµως δεν έχει αλλάξει τίποτα» είπε ο κ. Κωστής Σκευάκης από τα Τρία Αλώνια Κισσάµου. Παράλληλα συµπλήρωσε πως οι συγγενείς όσων βρίσκονται στη φυλακή συνεχίζουν να κάνουν τις ίδιες παρανοµίες, τονίζοντας πως «θεωρώ ότι όλα αυτά έχουν ηµεροµηνία λήξεως».

Η πρόεδρος του Συλλόγου για την προστασία από την αδεσποτία κ. Μαρία Κλειδουχάκη τόνισε ότι «κατά την άποψη µου τα πράγµατα δεν έχουν καθόλου βελτιωθεί, µην σας πω ότι είναι και χειρότερα. Οι γυναίκες τους απειλούν τον κόσµο, τα ζώα είναι µέσα στα χωράφια µας. Εµείς το µόνο που ζητούµε είναι να µην φοβάται ο κόσµος, να συνεχίσουµε τον αγώνα µας».

Η κ. Κλειδουχάκη επανέλαβε τις αναφορές της ότι «υπάρχουν πιέσεις σε βάρος πολιτών που κατέθεσαν στην αστυνοµία τα όσα συνέβησαν, ώστε να αλλάξουν τις καταθέσεις τους» και ζήτησε να αλλάξει η νοµοθεσία ώστε «η αδεσποτία όταν γίνεται συστηµατικά και συνέχεια να τιµωρείται όχι ως πληµµέληµα αλλά ως κακούργηµα. Πρόκειται για κακοποιά στοιχειά, θα µας αναγκάσουν και εµάς να γίνουµε κακοποιοί;».

Στην τοποθέτηση της στον κόσµο η κ. Κλειδουχάκη παρέθεσε µια σειρά από συµβάντα που, όπως είπε, δείχνουν την απροθυµία των αρµόδιων φορέων να δράσουν. «∆ίνει εντολές ο εισαγγελέας να πάνε να µαζέψουν τις ποτίστρες, τις ταίστρες που βρίσκονται στην περιουσία µας και ή δεν πάνε ή τα µαζεύουν τη µια µέρα και τα γυρίζουν την επόµενη!»
«Υπάρχει προσπάθεια από τοπικούς φορείς και βουλευτές για να αλλάξει η νοµοθεσία. Το ζήτηµα είναι τι κάνουµε µέχρι τότε; ∆εν µπορεί να µείνει αυτό το πρόβληµα και να έχουµε τη δικαιολογία ότι θα προσπαθήσουν να αλλάξουν τη νοµοθεσία» δήλωσε ο κ. Φώτης Πανταζής δικηγόρος του “Συλλόγου για την προστασία από την αδεσποτία” προσθέτοντας πως «και µε το υπάρχων πλαίσιο µπορούν να γίνουν ενέργειες! Έγινε η συσχέτιση δικογραφιών. Αν παίρνουµε το αδίκηµα από µόνο του προφανώς δεν θα γίνει τίποτα, όταν όµως συγκεντρώθηκαν οι δικογραφίες µετά από αίτηµα του “Συλλόγου” συγκολλήθηκαν οι πράξεις και προφανώς προέκυψε η διαδικασία της συµµορίας και της εγκληµατικής οργάνωσης. Προφανώς χρειάζεται παραπάνω βήµατα, στον τοµέα και των διοικητικών προστίµων από τους τοπικούς φορείς, και απόδοση ευθυνών για όσα έχουν γίνει σήµερα».
Ο κ. Πανταζής έδωσε συγχαρητήρια στον Γενικό αστυνοµικό διευθυντή Κρήτης κ. Σπυριδάκη και κάλεσε όλους όσους δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν, να το κάνουν και να δηλώσουν παράσταση υποστήριξης κατηγορίας ώστε να διεκδικήσουν αποζηµιώσεις από τους κτηνοτρόφους όταν γίνει το δικαστήριο.

Τέλος η δικηγόρος κα Βάσω Πανταζή που παρενέβη µέσω Skype κάλεσε τους πολίτες «να δηλώσουν παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας, γιατί αυτό που γίνεται συνήθως είναι να νοµίζουν οι πολίτες ότι η υπόθεση τελείωσε εδώ. Πηγαίνουν “χαλαρά” στο δικαστήριο το εκµεταλλεύονται οι κατηγορούµενοι συνήθως και έχουµε ανατροπή µέσα στις δικαστικές αίθουσες».

Κλεµµένο νερό αξίας 100.000 ευρώ

Στο τέλος της διαδικασίας το ”παρών” έδωσε και ο δήµαρχος Κισσάµου κ. Γιώργος Μυλωνάκης που ανέφερε πως ο ∆ήµος αφαίρεσε υδρόµετρα από κτηνοτρόφους που παράνοµα έπαιρναν νερό και έκανε ότι µπορούσε για την αντιµετώπιση του φαινοµένου της αδεσποτίας.
Παράλληλα δήλωσε αδυναµία να µαζέψει ο ∆ήµος τα ζώα και ζητώντας την αλλαγή της νοµοθεσίας. Σηµείωσε επίσης πως όλα τα προηγούµενα χρόνια η ζηµιά στον ∆ήµο από την κλοπή νερού ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ. Πάντως κάτοικοι των χωριών διαµαρτυρήθηκαν στο ∆ήµο γιατί δεν δήλωσε παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας στο δικαστήριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα