Στο ίδιο επίπεδο με τις προηγούμενες χρονιές κυμαίνεται, προς το παρόν, σύμφωνα με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο πληθυσμός του ασιατικού κουνουπιού – τίγρη στην Κρήτη. Αντίθετα, αυξημένος είναι φέτος ο πληθυσμός του στην Αττική.
Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο ερευνητής – εντομολογός στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο δρ Αντώνης Μιχαηλάκης μας είπε ότι «προς το παρόν δεν παρατηρείται μεταβολή στην Κρήτη σε σχέση με πέρυσι». Παράλληλα, σημείωσε ότι, μέχρι τώρα, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας του κόσμου στην Κρήτη» αλλά συνιστάται η συνέχιση των μέτρων καταπολέμησης του κουνουπιού από την Περιφέρεια.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «ειδικά για τα Χανιά το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, διενεργεί εντομολογική επιτήρηση σε εβδομαδιαία βάση σε συνεργασία με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Δ. Νικολακάκη».
Στο μεταξύ, αυξημένα είναι τα ποσοστά πληθυσμών του ασιατικού κουνουπιού – τίγρη που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Αττική.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, «οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων έδειξαν πολύ υψηλούς πληθυσμούς του ασιατικού κουνουπιού – τίγρη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές για πολλές περιοχές στην Περιφέρεια Αττικής.
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες (έντονες και συχνές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες). Για την ορθή διαχείριση του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού απαιτείται η συνεισφορά τόσο των αρμόδιων φορέων όσο και των πολιτών. Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες ότι απαιτείται η συνεισφορά τους προκειμένου να γίνει ορθή διαχείριση του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού. Επισημαίνουμε ότι η παρουσία των κουνουπιών σχετίζεται πάντα με την παρουσία στάσιμου νερού αφού, εκτός από το τελευταίο στάδιο του βιολογικού τους κύκλου (ακμαίο-το γνωστό ενοχλητικό κουνούπι που μας τσιμπά) όλα τα άλλα στάδια διαβιούν σε σημεία με στάσιμο νερό».
Προτάσεις
Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο προτείνει:
•Για τους Δήμους και λοιπούς αρμόδιους φορείς που έχουν την ευθύνη των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών στους δημόσιους χώρους στο αστικό περιβάλλον να συνεχίσουν τις ενέργειές αντιμετώπισης και να πραγματοποιούν πάντα έλεγχο αποτελεσματικότητας μετά από οποιαδήποτε ενέργεια/μεταχείριση. Ειδικότερα για τα ανοιχτά φρεάτια και τα σημεία απορροής όμβριων υδάτων θα πρέπει να γίνονται οι ενδεδειγμένες εφαρμογές με προνυμφοκτόνο και να καθαρίζονται συχνά ώστε να μην παρεμποδίζεται η ροή του νερού προς το δίκτυο αποχέτευσης.
•Για τους πολίτες σημαντική είναι η συνεισφορά εκ μέρους τους με βασικότερο μέτρο τον περιορισμό ή εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης γύρω από τις κατοικίες (εστίες με στάσιμο νερό). Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν άμεσα οι πολίτες για την αποφυγή της ανάπτυξη των κουνουπιών στο σπίτι μας και στον ευρύτερο χώρο είναι οι εξής:
-Αντικατάσταση νερού σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
-Τα πιατάκια από τις γλάστρες να αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από εβδομάδα).
-Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγίζουν καλά.
-Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δένδρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.
-Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και πρέπει να διορθώνονται άμεσα.
-Οι πισίνες πρέπει να αδειάζουν όταν δεν χρησιμοποιούνται καθώς και το νερό που πολλές φορές κατακρατείται από τα καλύμματα με τα οποία σκεπάζονται.
-Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
-Τα κουνούπια συχνά επιλέγουν να γεννήσουν τα αβγά τους στο νερό που συγκεντρώνεται σε δοχεία, βαρέλια, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων ή ακόμη και σε μικρά τενεκεδένια κουτιά που πολλές φορές υπάρχουν ξεχασμένα σε κάποια γωνία του κήπου. Για όσα από αυτά δεν μπορούν να απομακρυνθούν θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους ανοίγοντας τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντάς τα.
Πληροφορίες
Το Ασιατικό κουνούπι – τίγρης είναι ικανός διαβιβαστής των ασθενειών Chikungunya, Zika και Δάγκειου πυρετού (οι οποίες δεν υπάρχουν στη χώρα μας), ενώ δεν εμπλέκεται στον κύκλο της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εντομολογίας και Γ. Ζωολογίας (210-8180215, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο). Τέλος, στην ιστοσελίδα του έργου LIFE CONOPS http://www.conops.gr/ υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον βιολογικό κύκλο των κουνουπιών καθώς και τη διαχείρισή τους.