Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Καθολικό αίτημα οι γερμανικές αποζημιώσεις

∆εν πρέπει να επιτραπεί να ξεχαστεί η ιστορία των Μαρτυρικών από τα Ολοκαυτώµατα τόπων και χωριών, να µην ξεχαστούν οι θηριωδίες των ναζιστικών γερµανικών στρατευµάτων κατοχής και να µην πάψει η διεκδίκηση γερµανικών αποζηµιώσεων από τη Γερµανία.

Πρόκειται για καθολικό αίτηµα που διατυπώθηκε, εκφράστηκε και κατατέθηκε σε ψήφισµα κατά τη διάρκεια της 1η Συνάντησης εκπροσώπων Μαρτυρικών Τόπων και Χωριών που πραγµατοποιήθηκε στο Ρέθυµνο. Πρόκειται για πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΠΗΝ και της ΠΟΕΣΥ µετά από πρόταση της δηµοσιογράφου ιστορικής ερευνήτριας Έυας Λαδιά και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι συµµετέχοντες από 28 Μαρτυρικά Χωριά κατέθεσαν τις καταγεγραµµένες µαρτυρίες, διατύπωσαν αιτήµατα προς την επίσηµη πολιτεία σχετικά µε την αναγνώριση του συνόλου των Μαρτυρικών Χωριών και Τόπων καθώς επίσης επαν-εκφράστηκε το µεγάλο ζήτηµα να περάσει η ιστορία σε όλες της βαθµίδες της εκπαίδευσης, που αφορά στην Αντίσταση και τα Ολοκαυτώµατα.

Για διοργάνωση που συµπίπτει µε τη συµπλήρωση οχτώ δεκαετιών από το καλοκαίρι του 1944, µίλησε ο Σταύρος Αρναουτάκης, “…τότε που στα χωριά του Ρεθύµνου και της Κρήτης ολόκληρης συντελέστηκαν ακραία εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας. 80 ακριβώς χρόνια µας χωρίζουν από την εποχή της βαρβαρότητας και τα γεγονότα στα Μαρτυρικά χωριά του Ρεθύµνου µέσα στο µηχανισµό του χρόνου που τα δαµάζει όλα, έχουν µετατραπεί από βιώµατα σε αφηγήσεις, εγκιβωτισµένες στην ιστορία. Πίσω, όµως, από κάθε τέτοια ιστορία υπάρχει η ταπείνωση, ο φόβος, το µαρτύριο, η φωτιά, η εκκωφαντική σιωπή του θανάτου. Υπάρχουν οι κατεστραµµένες ζωές, οι ακυρωµένες ελπίδες, τα σκοτωµένα όνειρα. Τα µελαγχολικά πρόσωπα χιλιάδων Κρητικών. Ανθρώπων που µαρτύρησαν στο όνοµα του ναζισµού και της µισαλλοδοξίας”.

Σύµφωνα µε την Εύα Λαδιά η συγκεκριµένη πρωτοβουλία, ήθελε, για πρώτη φορά να συναντηθούν εκπρόσωποι µαρτυρικών χωριών, να επικοινωνήσουν  προβληµατισµούς, να ανταλλάξουν στοιχεία για την ιστορία. Αξίζει να δούµε πού βρισκόµαστε αυτά τα 80 χρόνια µετά τα Ολοκαυτώµατα. Αν έγιναν βήµατα προόδου, αν αυτά τα χωριά τα καµένα ανασυγκροτήθηκαν, αν βρέθηκαν άνθρωποι να δώσουν το καλό παράδειγµα. Τα πρακτικά θα µας δώσουν την ευκαιρία να προχωρήσουµε και να πάµε στο επόµενο βήµα. Αυτό είναι να σταµατήσει η µοιρολατρία, να κοιτάµε µπροστά, να αποκτήσουµε την υπερηφάνεια όπως εκείνων, που έβλεπαν το θάνατο κατάµατα και τον έφτυναν… Να δούµε, πως µε οµόνοια, σύµπνοια και αγάπη θα πετύχουµε τις όποιες διεκδικήσεις, αλλά περισσότερο το πώς θα διατηρήσουµε την ιστορική µνήµη. ∆ιότι ένα πράγµα λένε οι νεκροί. Μη µε ξεχνάτε, είχα και εγώ ζωή, είχα όνειρα, αλλά για σας, την περηφάνια σας, στήθηκα στον τοίχο και είπα στον εχθρό ποτέ µην ξαναπεράσεις από τους τόπους αυτούς. Με τη δική µου θυσία βάλε ένα τέλος… Ελπίζουµε αυτό το µήνυµα να περάσει και στις επόµενες γενιές και είναι χρέος δικό µας”.

Τα προβλήµατα και τα παραγωγικά αίτια που δηµιουργούν αυτούς τους εθνικούς ολέθρους δεν έχουνε εκλείψει στη σηµερινή εποχή, επισήµανε ο δήµαρχος Ρεθύµνης Γιώργης Μαρινάκης λέγοντας ότι “…πρέπει να τα ανιχνεύουµε σωστά και να διαχωρίζουµε τον πραγµατικό πατριωτισµό από την πατριδοκαπηλία. Λέµε ναι στη µνήµη, ναι στην ιστορία, στην τιµή σε εκείνους που είναι ένδοξοι και οφείλουµε να τους θυµόµαστε. Πρέπει όµως να ασχοληθούµε και µε τις νέες γενιές ώστε να µπορέσουν να γίνουν φορείς αυτής της σπουδαίας κληρονοµιάς”.

Ο ειδικός σύµβουλος του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη Νικόλαος Μπιµπάκης, για θέµατα ιστορίας και µνήµης ολοκαυτωµάτων ξεκαθάρισε ότι η περιφέρεια Κρήτης θα ενισχύσει τις προσπάθειες “…ιστορία µας να µπει επιτέλους στα σχολεία και να ξεκινήσει από αύριο να µεταλαµπαδεύετε σε όλα τα παιδιά η γνώση της”. Αναφερόµενος στις όποιες προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας βλέπουν το φως της δηµοσιότητας, τόνισε πως ως Περιφέρεια Κρήτης  θα σταθούµε απέναντι στην όποια προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας”.

Ο πρόεδρος των οικογενειών θυµάτων ολοκαυτώµατος ∆οµένικου Ελλασώνας Στάθης Ψωµιάδης ζήτησε  να  εκτελεσθεί η απόφαση για το ∆ίστοµο που εκδόθηκε από το πρωτοδικείο Λιβαδειάς, “…αυτή δεν έχει εκτελεστεί παρότι έχει τελεσιδικίσει στον Άρειο Πάγο. Πρέπει να  υπογραφεί από τον Έλληνα υπουργό ∆ικαιοσύνης η εκτέλεση της συγκεκριµένης απόφασης που δικαιώνει τους ∆ιστοµίτες και όχι να αναγκάζονται να προσφεύγουν στα Ιταλικά ∆ικαστήρια”.

Για αντάµωµα µνήµης, µίλησε ο Αντώνης Παπουτσάκης αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, “πρωτοβουλία από κοινού µε την πανελλήνια οµοσπονδία ενώσεων συντακτών ΠΟΕΣΥ 80 χρόνια µετά, ώστε να δοθεί η αφορµή σε δηµάρχους, εκπροσώπους µαρτυρικών χωριών, να βρεθούν όλοι µαζί, να καταθέσουν µαρτυρίες και να δοθεί το έναυσµα σε άλλες περιφέρειες της χώρας να διοργανωθούν αντίστοιχα συνέδρια, ώστε η φωνή και το δάκρυ να ακουστούν σε όλη τη χώρα”. Ενώ ο Αριστοµένης Συγγελάκης Συγγραµµατέας του Εθνικού Συµβουλίου για τη ∆ιεκδίκηση των Γερµανικών Οφειλών ανέφερε ότι η χώρα µας που δικαιούται να είναι υπερήφανη για όσα προσέφερε στην αντίσταση, στη νίκη των λαών έχοντας καθοριστική συµβολή,  πρέπει να µπει  απέναντι στους επιλήσµονες της ιστορίας και τους παραχαράκτες, να συνεχίσει τον αγώνα της ο οποίος θα κλιµακώνεται και θα εκφράζεται πάντα µέσα από τη διεκδίκηση των γερµανικών οφειλών”.

Ο Έφορος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΠΟΕΣΥ Κώστας Βασιλάκης  όπως είπε “Η µνήµη πρέπει να µείνει ολοζώντανη, διότι ο φασισµός φυτρώνει στη δυστυχία, καλλιεργείται από την αµάθεια και ποτίζεται από το νερό της ιστορικής λήθης. Για αυτό θα πρέπει η πολιτεία και όλοι µας, σε όλα τα σχολεία να εντάξουµε ως κύριο µάθηµα, την τοπική ιστορία”.

ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΠΗΝ βράβευσαν τη δηµοσιογράφο Εύα Λαδιά και τον Περιφερειάρχη Κρήτης για τη συµβολή τους στη διάσωση της µνήµης των Μαρτυρικών Τόπων και Χωριών, ενισχύοντας µε δράσεις και εκδοτικές προσπάθειες τη διάδοση της ιστορίας των.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα