Κύριε διευθυντά,
ο καθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας γίνεται από τον αρμόδιο φορέα που εν προκειμένω είναι η Διεύθυνση Δημόσιας περιουσίας Κρήτης – Αυτοτελές γραφείο Χανίων.
Η επιτροπή δρα είτε αυτεπαγγέλτως είτε μετά την αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου.
1. Η επιτροπή αρχικώς διαπιστώνει, (έχει διαπιστωτικό Χαρακτήρα), πού βρίσκεται σήμερα ο αιγιαλός. ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΣΚΑΕΙ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΚΥΜΑ. (Το πώς ορίζεται και τι ρόλο παίζει η βάρκα… και πώς, δυστυχώς δεν το γνωρίζουν).
2. Στη συνέχεια αφού είναι σίγουρη η επιτροπή για τον καθορισμό του αιγιαλού στις μέγιστες αναβάσεις του κύματος, (η διαπίστωση γίνεται κατά την χειμερινή περίοδο και στους μέγιστους – σφοδρούς ανέμους), τον καθορίζει τελικά τον αιγιαλό επί του Τοπογραφικού Διαγράμματος και τον προσυπογράφουν όλα τα μέλη της επιτροπής.
3. Μετά εφαρμόζεται το νομικό πλαίσιο καθορισμού της παραλίας.
Το πλάτος της παραλίας καθορίστηκε και καθορίζεται από τους νόμους: 2344/1940, 1337/1983, 2971/2001, 3978/2011, 4281/2014 και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 μέτρων πλάτος, εκτός ορισμένων μικρών εξαιρέσεων – περιπτώσεων.
4. Στη συνέχεια εάν υπάρχει παλαιός αιγιαλός, διερευνάται και αποδεικνύεται από τις έρευνες του ΙΓΜΕ, (τη μορφολογία και τη σύσταση του εδάφους, τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, επιφανειακών και εν τω βάθη), τα επιφανειακά υπάρχοντα κτήρια, (π.χ. Κεραμουργεία, ελαιοτριβεία του περασμένου αιώνα, εξωκλήσια, ερημοκλήσια, πηγάδια, κάθε νομή και κατοχή κ.λ.π.) και τη Φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών της ΓΥΣ. Βέβαια η φωτοερμηνεία θα πραγματοποιηθεί από γνώστες εγνωσμένης αξίας φωτοερμηνευτές και όχι τους κατά δήλωση Ερμηνευτές. Δηλαδή από Σοφούς ερμηνευτές και όχι Δοκησίσοφους υπαλλήλους διορισμένους από τις παρατάξεις.
5. Στη συνέχεια ο καθορισμός αναρτάται στον Δήμο και ορίζεται ο χρόνος υποβολής ενστάσεων, όπως ορίζει ο νόμος, και εν συνεχεία προσκόμιση από τους ιδιοκτήτες των συμβολαίων τους.
6. Ο χρόνος της περαίωσης καθορισμού αναφέρεται στον νόμο.
7. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη , ότι η νήσος Άγιοι Θεόδωροι, (Θοδωρού), προστατεύει την βόρεια ακτή όλου του Θαλασσίου μετώπου από τους Βορείους ανέμους. Αυτό αποδεικνύεται ως εξής: «Η θαλάσσια δίαυλος μεταξύ της νήσου Αγιοι Θεόδωροι και του αιγιαλού παραμένει αμετάβλητη διαχρονικά από το έτος 1945, όπως αποδέχεται το Δημόσιο, μέχρι σήμερα».
ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΔΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΑΙΓΙΑΛΟ.
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΞΥΠΝΑΤΕ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!!!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Στις 28/11/2017 με ανακοίνωσή του ο Δήμος ΠΛΑΤΑΝΙΑ ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι επίκειται ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΩΝ ΑΙΓΙΑΛΟΥ, ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ στην ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ.
Στη συνέχεια καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν ΑΜΕΣΑ, στην ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ των ιδιοκτησιών τους που ευρίσκονται στην παραλιακή ζώνη του ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ.
Κατ’ αρχάς θέλω να γνωρίζω πως εξουσιοδοτείται ο Δήμος και παρεμβαίνει στο έργο της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και μάλιστα προτρέποντας τους ενδιαφερόμενους πολίτες να προσκομίσουν και αντίγραφα συμβολαίων.
Γνωρίζει άραγε ο Δήμος τη Συνθήκη του Λονδίνου που αφορά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα τι αναφέρει; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ. Αλλά ως αναρμόδιοι αποφασίζουν οι του Δήμου. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε το γιατί. Μήπως θέλουν να εμπλέξουν τους κατοίκους του ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ με τον ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΑΙΓΙΑΛΟ ΓΙΑ ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ; Οπως ακριβώς ενέπλεξαν τους κατοίκους Κάτω Σταλού, της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά ταλαιπωρώντας αυτούς στις δικαστικές αίθουσες για 40 και πλέον χρόνια και αναπλάθοντας την περιοχή των ιδιοκτητών όπως έγινε προς όφελος του Δήμου;
Τελειώνοντας θα πρέπει να σας επισημάνω τα κάτωθι:
1. Η συνθήκη του Λονδίνου που υπόγραψε ο Μέγιστος Ελευθέριος Βενιζέλος, που όπως έλεγε στη γυναίκα του Έλενα, «Στέγνωσε η Ψυχή μου για την Ελλάδα», προβλέπει το Δημόσιο να αποδείξει την ιδιοκτησία του στον Κρητικό και όχι την ιδιοκτησία του ο Κρητικός στο Δημόσιο. ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!!!
Ετσι η Κτηματική Υπηρεσία δια της μεθόδου Καθορισμού Παλαιού Αιγιαλού προσπαθεί να υφαρπάξει και να οικειοποιηθεί γαίες ιδιωτών. Στη συνέχεια το 2020 τις έχει ήδη διά του 2ου μνημονίου δώσει το δημόσιο στα ξένα FUNS.
2. Όλη η βόρεια πλευρά των Χανίων και όχι μόνο αλλά και σε άλλες περιοχές, δηλαδή το θαλάσσιο μέτωπο, γειτνιάζει με θάλασσα αβαθή, έτσι οι διαχρονικά αναβάσεις των κυμάτων είναι απειροελάχιστες έως μικρές και αυτό συμβαίνει διότι ο κυματισμός μετά την τριβή που επέρχεται στον πυθμένα της αβαθούς θαλάσσης, φθάνει στην ακτή με μηδενική ταχύτητα, άρα ουδεμία ανάβαση του κύματος.
3. Στη Περιοχή του Γαλατά, Ψαθί, Αγίους Αποστόλους, αλλά και σε άλλες περιοχές κατά μήκος της ακτής υπάρχουν καταβυθίσεις Μινωικών Πόλεων, οι οποίες σε πολλά σημεία είναι εμφανείς. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν καταβυθίσεις και Παλαιός Αιγιαλός. Τα δυο αυτά δεν μπορούν να συνυπάρξουν, πιθανώς είναι εφεύρεση ανώμαλων και επιστημονικά διεστραμμένων εγκεφάλων.
ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΓΕΝ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΙΟΛΑ. ΤΟ ΓΕΕΘΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ.
4. Οι δικαστικές αρχές θα πρέπει όντως να λειτουργούν όπως αρμόζει, δηλαδή με κλειστά τα μάτια και όχι ωσάν να παρέχουν εξαρτημένη υπηρεσία. Θα πρέπει ίσως να εξετάζουν όλες τις υποθέσεις αρκετά και να μην αποδίδουν πάντα στο Δημόσιο το δίκαιο, αλλά ίσως και στον πολίτη που άνευ αυτού δεν υφίσταται Κράτος.
5. Τελος, επισημαίνω στους Πολίτες του Ταυρωνίτη ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να πάρουν τις συμβουλές Μηχανικών και σε συνεργασία Νομικών, για να μην φθάσουν και αυτοί να κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους στις δικαστικές αίθουσες για 40 χρόνια όπως οι κάτοικοι του Σταλού από άσχετους συνεργάτες.
Ιωάννης Παλιγγίνης,
ναυπηγός, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος
και πολεοδόμος μηχανικός Ε.Μ.Π.