Η μαζική αντίσταση του Κρητικού λαού απέναντι στην Ναζιστική εισβολή άλλαξε τον ρου του Β’ Παγκοσμίου πολέμου όπως επισημάνθηκε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο με θέμα: “Η Μάχη της Κρήτης” που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Το συνέδριο οργανώνουν το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ), το Στρατιωτικό Μουσείο Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης.
Την κήρυξη της έναρξης του συνεδρίου έκανε το πρωί του Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ενώ την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο καθηγητής καθηγητής νεότερης Ιστορίας στο ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης, με θέμα: “Η θέση της Μάχης της Κρήτης στον Παγκόσμιο Πόλεμο “.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης στην Κρήτη, « συνέβη κάτι το αδιανόητο, δηλαδή παρά τους αμήχανους Βρετανούς, την αμήχανη διασπασμένη κυβέρνηση, ο λαός της Κρήτης αποφασίζει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, πήρε τα τουφέκια του και κατέβηκε στη μάχη να προϋπαντήσει τον εχθρό. Αυτό για τα χρονικά ήταν κάτι εντελώς καινούργιο. Ήταν η πρώτη φορά που η λέξη Αντίσταση παίρνει σάρκα και οστά στο νησί της Κρήτης. Κι αυτό οφείλεται στην ιστορία του νησιού, στην κουλτούρα της Αντίστασης. Είναι η πρώτη πολύ σημαντική καινοτομία, διότι προανναγέλει την αλλαγή χαρακτήρα του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, την μαζική αντίσταση των λαών ενάντια στην ναζιστική κατάκτηση».
Το πνεύμα σθεναρής αντίστασης των Κρητικών κατά των δυνάμεων εισβολής εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Δώδος μιλώντας για τον Βενιζελισμό και τα Κινήματα στην Κρήτη του Μεσοπολέμου. Ο κ. Δώδος απέδωσε την αγωνιστικότητα των Κρητών κατά τη Μάχη της Κρήτης στην κουλτούρα και την παράδοση που είχαν αποκτήσει λαμβάνοντας μέρος μέχρι τότε σε πολλά κινήματα και αγώνες.
Στην δεύτερη συνεδρία με θέμα: “Οι Βρετανοί και η Κρήτη” μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Προκόπης Παπαστράτης ο οποίος επικεντρώθηκε στην Βρετανική πολιτική στη Μεσόγειο και την Κρήτη.
Στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι ένοπλες δυνάμεις και ιδιαίτερα η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στη Μάχη της Κρήτης αναφέρθηκε ο διδάσκων του Παντείου Πανεπιστημίου Μιχάλης Λυμπεράτος τονίζοντας πως «η αντίσταση των αμάχων και του λαού αναπτύχθηκε παράλληλα με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.
Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Παντείου Πανεπιστημίου Βασιλική Λάζου αναφέρθηκε σε δεκαοκτώ προφορικές Μαρτυρίες για την Αντίσταση του Λαού της Κρήτης στη ναζιστική εισβολή που συνέλλεξαν η Αργυρώ και ο Νίκος Κοκοβλής, για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Θερίσου, το 2005 και το 2006 από ανθρώπους που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αντίσταση ως στελέχη των οργανώσεων που πρόσκεινταν στο ΕΑΜ.
ΑΥΡΙΟ Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Με ομιλίες και αναφορές στις Γερμανικές αποζημιώσεις
Το Συνέδριο έχει πλούσια θεματολογία και εκλεκτούς ομιλητές, που θα καλύψουν ένα ευρύτατο φάσμα ζητημάτων που αφορούν στη Μάχη της Κρήτης, την Κατοχή και την Αντίσταση. Στην Μάχη της Κρήτης και τις Μνήμες από την Αντίσταση θα αναφερθεί στις 17.00 το απόγευμα ο συγγραφέας Λευτέρης Ηλιάκης.
Για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις οφειλόμενες γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις για το νησί της Κρήτης, θα μιλήσει στις 17.20 το απόγευμα ο διδάκτωρ ΕΚΠΑ Αριστομένης Συγγελάκης. Μέσα από την ομιλία πρόκειται να αναδειχθεί ο προμελετημένος χαρακτήρας των γερμανικών εγκλημάτων, οι προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης και της Κατοχής να αποσείσουν την ευθύνη για τα εγκλήματά τους και η παρελκυστική επί δεκαετίες πολιτική τους για να μην αποδώσουν τις οφειλόμενες στη χώρα μας πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις.
Επίσης στις παιδικές μνήμες θα αναφερθεί στις 17.40 το απόγευμα ο δάσκαλος, συγγραφέας Βασίλης Χαρωνίτης, για την Μάχη της Κρήτης και το λαϊκό τραγούδι θα μιλήσει στις 18.40 το απόγευμα ο Στ. Αποστολάκης ενώ για την Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση του Κρητικού λαού στις σελίδες της λογοτεχνίας θα αναφερθεί στις 19.00 το απόγευμα ο φιλόλογος Κώστας Μουτζούρης.
Η καταληκτική συνεδρία με την σύνοψη των συμπερασμάτων του Συνεδρίου πρόκειται να γίνει από τις 19.40 έως τις 20.00 με ομιλητές τους Προκόπη Παπαστράτη, Κώστα Μουτζούρη, Γιώργο Μαργαρίτη και Μαρία Σπηλιωτοπούλου.