Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Καθοριστική ψηφοφορία για το Σύνταγμα

Η δεύτερη συζήτηση και καθοριστική ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση προγραμματίστηκε για την Πέμπτη 14 Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής, δίνοντας το στίγμα του πολιτικού ενδιαφέροντος για την προσεχή εβδομάδα: τα κομματικά επιτελεία, ειδικώς των μεγαλύτερων κομμάτων, όπως είναι φυσικό, ειδικά μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στην τύχη που θα έχει η διάταξη περί αποσυνδέσεως της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές. Όπως μεταδίδει η “Καθημερινή” υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία η εν λόγω αλλαγή συγκέντρωσε περισσότερες των 180 ψήφων, γεγονός το οποίο σημαίνει πως εάν επαναληφθεί και την Πέμπτη ένας αντίστοιχος αριθμός θετικών ψήφων, τότε στην επόμενη Βουλή θα αρκούν τουλάχιστον 151 «ναι» για αλλαγή της διάταξης στην κατεύθυνση που θα έχει η κυβερνώσα πλειοψηφία την οποία θα αναδείξουν οι κάλπες.

Οι διαρροές

Τούτου δοθέντος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από αρκετούς στο Περιστύλιο η στάση των μελών της σημερινής πλειοψηφίας, καθώς κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας είχαν κυκλοφορήσει φήμες σύμφωνα με τις οποίες εξεταζόταν από ορισμένους στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο να αφήσουν να «διαρρεύσουν» από την προσεχή, δεύτερη ψηφοφορία ορισμένες ψήφοι της πλειοψηφίας, ώστε να πέσει ο πήχυς σε επίπεδα απλής πλειοψηφίας και να απαιτείται η ενισχυμένη των τουλάχιστον 180 ψήφων στην επόμενη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 λήγει η θητεία του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας και ορισμένοι εντός ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί το «όπλο» της πρόκλησης εκλογών μέσω «μη συναίνεσης», στην πιθανολογούμενη περίπτωση που η Ν.Δ. βγει κερδισμένη από τις φετινές κάλπες.

Ενόψει της προσεχούς κρίσιμης διαδικασίας, υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ψηφοφορία υπήρξαν και άλλες ρωγμές στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, οι επιπτώσεις των οποίων δεν έχουν λησμονηθεί: εξαιτίας αρνητικών ψήφων που έφεραν την υπογραφή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Φωτεινή Βάκη, Ν. Φίλης, Ν. Κοτζιάς, Στ. Κοντονής και Νίνα Κασιμάτη), η «εμβληματική» για το κυβερνών κόμμα πρόταση που προέβλεπε άμεση εκλογή Προέδρου από τον λαό, στην περίπτωση που η Βουλή ύστερα από αρκετές προσπάθειες δεν θα μπορούσε να τον αναδείξει, δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό 151 και «πάγωσε».

Ετερη πρόταση, σχετικά με τη «θρησκευτική ουδετερότητα» του κράτους, καταψηφίστηκε από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκη, ενώ «παρών» είχαν ψηφίσει από τον χώρο της πλειοψηφίας οι με υπουργικά καθήκοντα Ελενα Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, καθώς και οι Κ. Ζουράρις και Νίνα Κασιμάτη. Επίσης, η κυρία Αικατερίνη Παπακώστα είχε καταψηφίσει την πρόταση για τον πολιτικό όρκο – διάταξη επί της οποίας είχε δηλώσει «παρούσα» η κυρία Κουντουρά, ενώ και την πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για «προστασία της άγριας ζωής, της ευζωίας όλων των ζωικών ειδών και ιδίως καθιέρωσης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους» στήριξαν μόνο 57 βουλευτές του κόμματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα