Η καθοριστική συμβολή του Ελευθέριου Βενιζέλου στην σύσταση του προπολεμικού κράτους δικαίου αναδείχθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Χρυσοπηγή.
Παρά τη συνεχή βροχή, αρκετός κόσμος βρέθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Χρυσοπηγής όπου ο κ. Μιχάλης Τσαπόγας, Δρ. Νομικής του Πανεπιστημίου Μονάχου έδωσε διάλεξη με θέμα: «Ελευθέριος Βενιζέλος και θεσμοί».
Ο ομιλητής περιέγραψε τις αλλαγές που έφερε η διακυβέρνηση του Βενιζέλου σε θεσμούς όπως το σύνταγμα, η δικαιοσύνη, η δημόσια διοίκηση, όπως και στο ιδιωτικό δίκαιο, το αστικό και το εργατικό δίκαιο.
«Η εικόνα που προκύπτει είναι αυτή της συστηματικής ενασχόλησης με τους θεσμούς από τον Βενιζέλο που όμοια της δεν είχε ξαναζήσει η ελληνική κοινωνία μέχρι τότε. Ο Βενιζέλος είχε συγκεκριμένο σχέδιο για να αλλάξει διάφορα πράγματα στο πλαίσιο μιας γενικής αντίληψης για το αστικό κράτος. Ήθελε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ώστε να βοηθηθεί η οικονομική ανάπτυξη. Ορισμένες από τις ιδέες του αυτές έμειναν, ορισμένες οπισθοχώρησαν. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι μια συστηματική νοοτροπία που έχει αφήσει ορατά ίχνη και όμοια της δεν ξαναείδαμε τα επόμενα χρόνια», είπε ο καθηγητής μιλώντας στας “Χ.Ν.”
Ερωτηθείς αναφορικά με το αν λειτούργησαν οι θεσμοί που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε ο Βενιζέλος, ο κ. Τσαπόγας απάντησε πως «οι θεσμοί φτιάχνονται σε περιόδους κανονικότητας ! Η Ελλάδα δεν έζησε τέτοιες περιόδους μετά τον Βενιζέλο. Η μόνη φάση που λειτούργησαν τα πάντα όπως πρέπει, ήταν τα χρόνια από το 1928 ως το 1936. Από εκεί και έπειτα τους θεσμούς τους… πήρε η κάτω βόλτα, είχαμε παλινορθώσεις και πισωγυρίσματα».
Στα ενδιαφέροντα στοιχεία που έδωσε ο κ. Τσαπόγας ήταν οι κοινωνικοί θεσμοί που δημιούργησε ο Βενιζέλος όπως η κοινωνικής ασφάλιση, που ήταν σχεδιασμός του Βενιζέλου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του, καταργήθηκε από το Λαϊκό Κόμμα και συνέχεια την επανέφερε, “πετσοκομμένη” όμως ο Μεταξάς. Επίσης ένας άλλος θεσμός ήταν το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς «ο Βενιζέλος είχε την αντίληψη ότι θα πρέπει η δικαιοσύνη να ελέγχει τις διοικητικές πράξεις κάτι που είχε κάνει και επί Κρητικής πολιτείας».
Από τη μεριά του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” ο διευθυντής του κ. Νίκος Παπαδάκης αφού εξήρε τον ομιλητή, επισήμανε πως η επιλογή της Χρυσοπηγής για την εκδήλωση αυτή έγινε για δύο λόγους. Επειδή ήταν από τις περιοχές που ο Βενιζέλος πραγματοποίησε τις τελευταίες τους ομιλίες στα 1935 αλλά και προκειμένου να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις και εκτός της Χαλέπας και του ιστορικού κέντρου των Χανίων. Την εκδήλωση χαιρέτησε εκπρόσωπος της Ομάδας Πολιτισμού “Αστέριος”, ακούστηκε ριζίτικο από μέλη της Ομάδας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή ταινίας για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.