Ο ρόλος της φυλάκισης για έναν παραβάτη δεν είναι μόνο η τιμωρία αλλά και ο σωφρονισμός. Δηλαδή, η επιστροφή του στην κοινωνία χωρίς να υποπέσει στο ίδιο ή σε άλλο λάθος που μπορεί να του κοστίσει για άλλη μια φορά την ελευθερία του.
Προς αυτή την κατεύθυνση παίζουν σημαντικό ρόλο προγράμματα που υλοποιούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα. Π.χ. στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων έχει υλοποιηθεί Σχολείο Δευτέρης Ευκαιρίας που παρέχει μια δεύτερη ευκαιρία στη γνώση για τους κρατούμενους. Στη δε Αγροτική Φυλακή Αγιάς συνεχίζονται τα προγράμματα αγροτικών εργασιών για κρατούμενους.
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ (‘‘Χανιώτικα νέα’’ 18.8.2023) με αφορμή το πρώτο συσκευασµένο επώνυµο προϊόν του Σωφρονιστικού Καταστήµατος, τη συσκευασµένη βιολογική ρίγανη, η προϊσταµένη του Γεωργικού Τµήµατος στο Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστηµα Αγιάς, γεωπόνος Αργυρώ Γεωργ. Μπιτσάκη, μας είχε πει ότι η συμμετοχή των κρατουμένων σε αυτή αλλά και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες της φυλακής, «τους δίνει ένα αίσθηµα ικανοποίησης, τους δίνει ένα αίσθηµα επαφής µε την κοινωνία, τους δίνει ένα αίσθηµα δηµιουργικότητας, υπευθυνότητας. Είναι πολύ σηµαντικά όλα αυτά, σε όποιο πόστο και αν εργάζονται µέσα στη φυλακή».
Τώρα, οι κρατούμενοι παρήγαγαν και βιολογικά μαρούλια!
Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και ο διευθυντής του, δρ Γιώργος Μπαουράκης έχει συνεργασία με την Αγροτική Φυλακή και έχουν συμπεριλάβει τη βιολογική ρίγανη στα δώρα που προσφέρουν σε συμμετέχοντες στα συνέδρια και τις εκδηλώσεις τους.
Δράσεις όλες αυτές, γεμάτες ανθρωπιά και αισιοδοξία που σε κάνουν να λές: Κάτι καλό γίνεται στα σωφρονιστικά καταστήματα.