Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Κατοχικό δάνειο αλλά όχι αποζημιώσεις (video)

2«Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει πολεμικές αποζημιώσεις διότι οι χώρες της Ε.Ε. έχουν αποζημιωθεί από το Σχέδιο Μάρσαλ  μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, το κατοχικό δάνειο δεν εμπίπτει στις πολεμικές αποζημιώσεις, είναι ειδικό διμερές θέμα, που η Ελλάδα δεν διεκδίκησε ποτέ. Συνεπώς η οφειλή της Γερμανίας παραμένει και πρέπει να τη διεκδικήσουμε. Διεκδικήσιμες είναι και οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές των μαρτυρικών πόλεων – χωριών».
Οι ενδιαφέρουσες αυτές επισημάνσεις έγιναν από τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου – συγγραφέα Μιχάλη Ψύλου με τίτλο “Από τον Ράιχενμπαχ του Οθωνα… στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ: 180 χρόνια γερμανοκρατίας στην Ελλάδα”, που παρουσιάστηκε προχθές στα Χανιά, από τις εκδόσεις Λιβάνη. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων.
Για το βιβλίο μίλησε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης και ο επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ. Αντώνης Σκαμνάκης, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο διευθυντής σύνταξης των “Χ.Ν.” Παρασκευάς Περάκης.
Οπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, «το βιβλίο κάνει μια ιστορική αντιπαράθεση ανάμεσα στην περίοδο του Οθωνα στην Ελλάδα και τη σημερινή προσπάθεια της Γερμανίας να επιβάλει ένα μοντέλο στην Ευρώπη με προεξέχουσα περίπτωση την Ελλάδα. Ταυτόχρονα σκιαγραφεί όλη την ενδιάμεση περίοδο των δύο σχεδόν αιώνων, τις γερμανικές παρεμβάσεις που άπτονται της Ελλάδας είτε ως διείσδυση οικονομικών συμφερόντων είτε ως προσπάθεια επιρροής των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, καλύπτοντας την περίοδο Τρικούπη, Βενιζέλου και Καραμανλή».
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που αποτυπώνεται έντονα στο βιβλίο είναι «η διαρκής κατάσταση της οικονομικής εξάρτησης της χώρας μέσα από τους μηχανισμούς δανεισμού είτε μέσα από τους μηχανισμούς μεγάλων οικονομικών επενδύσεων στην Ελλάδα, που στο επίκεντρό τους έχουν παραχωρήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Σήμερα, η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να σταθεί στα “πόδια” της και να μπορέσει να βρει δρόμους που θα της επιτρέψουν να σταθεί οικονομικά και κοινωνικά στον αντίποδα αυτών που επιδιώκει η “γερμανική” Ευρώπη».

 

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Ο κ. Σκαμνάκης, μιλώντας για το βιβλίο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τη δεκαετία του 1880 η Ελλάδα έλαβε και άλλα δάνεια συνολικού ύψους 630.000.000 δραχμών. Η εξυπηρέτηση των δανείων αφορούσε το 1/3 των τότε εσόδων του κράτους. Οταν το 1893 κατέρρευσε το παγκόσμιο εμπόριο της σταφίδας, που ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν, η Ελλάδα αναγκάστηκε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις πληρωμές των τόκων και ουσιαστικά κήρυξε πτώχευση. Η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο με την ήττα του 1897, εφόσον η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις προς την Τουρκία. Η εξυπηρέτηση του νέου δανείου που έλαβε η χώρα για να εξυπηρετήσει τα παλιά δάνεια και τις πολεμικές αποζημιώσεις ανατέθηκε σε μία Επιτροπή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου των έξι μεσολαβητριών δυνάμεων η οποία εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε πως η εξόφληση των δανείων έγινε με την εκχώρηση των εσόδων από κρατικές επιχειρήσεις, τους φόρους καπνού, τα τέλη φορολογίας και τους τελωνειακούς δασμούς. «Ο συγγραφέας αναφέρει ότι τελικά από τα 630 δισ. η Ελλάδα εισέπραξε μόνο 459 εκατ. και από αυτά με την αφαίρεση των προμηθειών το πραγματικό ποσό περιορίστηκε στα 389 εκατ. Αυτός ο άνευ προηγουμένου διακανονισμός, μνημόνιο δηλαδή, συνιστούσε σοβαρό πλήγμα στην οικονομική κυριαρχία της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μέτρων τα οποία ελήφθησαν υπολογίζεται ότι 350.000 άνδρες μετανάστευσαν κυρίως προς τις Η.Π.Α., δηλαδή το 1/7 του τότε ελληνικού πληθυσμού», σημείωσε.
«Ο συγγραφέας επιχειρεί έναν ιστορικό παραλληλισμό, μετακινούμενος από το παρελθόν στο παρόν και αντίστροφα εντοπίζοντας ξανά τον ρόλο της Γερμανίας που εν τω μεταξύ είχε συγκροτηθεί ως εθνικό κράτος στον τότε Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο της χώρας. Τα δάνεια που είχε δώσει η Γερμανία στην Ελλάδα αποτελούσαν τότε τα 3/5 του ελληνικού χρέους και ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στην επιβολή του διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Τελικά ο διεθνής αυτός έλεγχος τερματίστηκε το 1978, δηλαδή μετά από 80 χρόνια», επεσήμανε ο κ. Σκαμνάκης.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Από την πλευρά του ο συγγραφέας Μιχ. Ψύλος τόνισε πως αυτό που επεδίωκε μέσα από το βιβλίο ήταν να δείξει τον ρόλο της Γερμανίας που ήταν ηγεμονικός μεν, αλλά όπως είπε «πάντοτε “καθυστερημένος”. Και εννοώ ότι η Γερμανία για να επιβάλει τη γραμμή της πάντοτε έπρεπε να ανταγωνιστεί σκληρά άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως η Αγγλία, η Γαλλία και οι Η.Π.Α., με αποτέλεσμα να προσπαθεί κυρίως μέσω οικονομικής διείσδυσης. Για παράδειγμα ερευνώντας ανακάλυψα μια επιστολή του 1927 του τότε Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα Μάρτιν Ρένερ, ο οποίος έλεγε στον υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας πως, εάν θέλουν να έχουν τύχη οι γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα, πρέπει να δωροδοκούν τους πολιτικούς, επειδή ακριβώς ήταν Αγγλοι και Γάλλοι».
Ο κ. Ψύλος επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια η Γερμανία είναι «κυρίαρχη στη χώρα μας και πιστεύω ότι έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επιβολή των μνημονίων στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι η πολιτική αυτή δεν έχει βοηθήσει ουσιαστικά τη χώρα, τα μνημόνια έχουν καταστρέψει εκατομμύρια Ελληνες και η Γερμανία έχει κερδίσει περίπου 40 δισ. ευρώ μόνο από τα αρνητικά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η ίδια και τη διαφορά των επιτοκίων που η ίδια δανείζει τις άλλες χώρες, κάτι που τεκμηριώνω με στοιχεία στο βιβλίο μου».
«Η Γερμανία χρειάζεται να αλλάξει πολιτική στην Ευρώπη, εάν δεν θέλουμε να υπάρξουν άσχημες εξελίξεις, όπως η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων και δυνάμεων», επεσήμανε ο συγγραφέας και πρόσθεσε: «Αυτή η πολιτική της λιτότητας που ακολουθεί και επιβάλλει η Γερμανία μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών πιστεύω ότι είναι λάθος. Βέβαια γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο γερμανικός λαός που έχει αναδείξει τεράστιες προσωπικότητες. Ευθύνεται το Βερολίνο γι’ αυτήν την πολιτική και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, εάν δούμε τεράστια άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στις ευρωεκλογές».
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής Σύνταξης των “Χ.Ν.” Παρασκευάς Περάκης, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για «ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο ως ιστοριογραφικό, αλλά επειδή οξύνει τη σκέψη του κάθε αναγνώστη για να ερμηνεύει σωστά τις καταστάσεις από το παρελθόν μέχρι σήμερα».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Γιάννης Σαρρής με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου Μανώλης Νικολούδης, δημοσιογράφοι του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και πολίτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα