Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κάτοικοι Αζωγυρέ: Αποκλεισμένοι και… ξεχασμένοι ζητούν δικαιοσύνη

» Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα
» Παρέμβαση υπέρ του εργολάβου επιχείρησε η Περιφέρεια Κρήτης

Τη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε κάτοικος του Αζωγυρέ κατά του εργολάβου, καθώς – όπως υποστηρίζει ο κάτοικος – οι εργασίες που εκτελούνται στην περιοχή έχουν επεκταθεί κι έχουν προκαλέσει ζημιά σε ιδιοκτησία του.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το ό,τι ενώ η αίτηση ασφαλιστικών αφορούσε θέμα νομής και στρέφονταν κατά του εργολάβου και μόνο, η Περιφέρεια Κρήτης επιχείρησε να παρέμβει στη συζήτηση αποστέλλοντας δικό της νομικό εκπρόσωπο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δικηγόρου του πολίτη που υπέβαλλε την αίτηση ασφαλιστικών.
«Τα ασφαλιστικά που συζητήθηκαν αφορούν την προσβολή και διατάραξη της νομής του κ. Κουκουτσάκη και των παρακείμενων ιδιοκτησιών», διευκρίνισε ο δικηγόρος Ραφαήλ Λακιωτάκης ο οποίος εκπροσωπεί τον κ. Ευτύχη Κουκουτσάκη.
«Αναφέραμε τα συμβόλαια που έχουν μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Καντάνου με τους νόμιμους τίτλους και τονίσαμε τις καταστροφές και τις εκτεταμένες ζημιές που έχει προκαλέσει ο κ. Δρακάκης εντός των περιουσιών αυτών, καταστρέφοντας το φυτικό κεφάλαιο και ρίχνοντας μπάζα με μηχανήματα που έχουν εισέλθει χωρίς την άδεια του κ. Κουκουτσάκη και των όμορων ιδιοκτητών. Αυτό που ζητάμε είναι η παύση όχι του έργου αλλά των εργασιών εντός των ιδιοκτησιών του κ. Κουκουτσάκη και των παρακείμενων ιδιοκτησιών», πρόσθεσε ο κ. Λακιωτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λακιωτάκης κατήγγειλε την πρόσθετη παρέμβαση που επιχείρησε νομικός εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων. Όπως ανέφερε μιλώντας στα “Χ.ν.” η Περιφέρεια δεν είχε κανένα έννομο συμφέρον να παρέμβει στη συζήτηση καθώς η αίτηση ασφαλιστικών στρέφονταν αποκλειστικά κατά του εργολάβου.
«Αυτό έγινε ξεκάθαρα για να υποστηρίξει η Περιφέρεια τον κ. Δρακάκη γι’ αυτά που κάνει», τόνισε ο κ. Λακιωτάκης, ενώ χαρακτήρισε «συκωφαντίες και ψεύδη» αυτά που υποστήριξε η δικηγόρος της Περιφέρειας περί «πλαστών τίτλων ιδιοκτησίας». Πρόσθεσε δε ότι μετά που ο ίδιος αντέδρασε στην παρέμβαση αυτή, η πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε και η εκπρόσωπος της Περιφέρειας αποχώρησε.

ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Κάτοικοι από την περιοχή του Αζωγυρέ Σελίνου συγκεντρώθηκαν έξω από τα Δικαστήρια όπου συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του εργολάβου.

Στο μεταξύ, κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής έξω από τα δικαστήρια και μιλώντας στους δημοσιογράφους έκαναν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή τους, ενώ κατήγγειλαν ότι λόγω των εργασιών που γίνονται δεν έχουν πλέον πρόσβαση ούτε στις ιδιοκτησίες τους ούτε και σε βασικές υποδομές και αγαθά όπως τηλέφωνο, άρδευση κ.λπ.
«Στην περιοχή μας επικρατεί μια χαοτική κατάσταση που έχει βιάσει τη φύση του χωριού μας. Επειδή όμως εμείς δεν είμαστε Σαμαριά ή Λαφονήσι δεν έχει ενδιαφερθεί και κανένας», επεσήμανε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αζωγυρέ Ευτύχης Κουκουτσάκης ο οποίος και κατέθεσε την αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα.
Από τις εργασίες που γίνονται, όπως τόνισε, έχουν καταστραφεί πάνω από 50-60 δέντρα και υπογράμμισε ότι καμία από τις υποσχέσεις του εργολάβου, περί σταδιακής εκτέλεσης των εργασιών και σεβασμού του περιβάλλοντος, δεν τηρήθηκε με συνέπεια να έχει πλέον μπαζωθεί το ποτάμι και να έχουν καταστραφεί περιουσίες. «Εμένα μου έχει καταστρέψει ένα τμήμα από τις ελιές μου και τώρα συνεχίζει σε μια άλλη τοποθεσία, τα “Αλώνια”», συμπλήρωσε.

«ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ;»

Συνεχίζοντας ο κ. Κουκουτσάκης κατήγγειλε ότι παρά τις αναφορές των κατοίκων για όσα συμβαίνουν στην περιοχή τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν παρέμβει. «Κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά δεν έγινε τίποτα. Πήγα στην αστυνομία δεν έγινε τίποτα. Ζητάμε κάτι να γίνει. Ο κύριος (εργολάβος) λέει ότι είναι νόμιμος. Έχει άδεια για 15 δέντρα και έχει σπάσει 70. Ποιος θα επιληφθεί όλων αυτών;», τόνισε και πρόσθεσε: «Στο τέλος θα μπούμε εμείς φυλακή επειδή σταματάμε τον κ. εργολάβο να κάνει το έργο του. Δεν τον σταματάμε. Θέλουμε να ανοίξει τον δρόμο και να πάρει τα βράχια που κρεμόταν. Αλλά να σταματήσει αυτό που γίνεται».
Ο κάτοικος Αζωγυρέ Αντώνης Κουκουτσάκης έκανε λόγο για «θράσος» από μέρος του εργολάβου και διερωτήθηκε «γιατί τον καλύπτουν οι υπηρεσίες». «Ζητάμε απαντήσεις. Και να μην στέκονται και να σιωπούν οι κύριοι», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ»

Ούτε η ταμπέλα με την ονομασία του χωριού γλύτωσε…

Ο κτηνοτρόφος και μόνιμος κάτοικος Αχλαδιάκων Ζωσιμάς Τζανάκης τόνισε ότι από τις 12 Μαρτίου οι κάτοικοι του χωριού είναι αποκλεισμένοι: «Δεν έχουμε δρόμο, δεν έχουμε τηλέφωνο, δεν έχουμε άρδευση από τον ποταμό. Ο ποταμός είναι μπαζωμένος. Ο εργολάβος με τις ευλογίες του κ. Καλογερή, του κ. Μπαντουράκη και την ανευθυνότητα της κ. Δοξάκη και του δημάρχου Καντάνου – Σελίνου οργιάζει. Έχει ισοπεδώσει τα πάντα. Αν μπει φωτιά από κάτω προς τα πάνω ο Αζωγυρές θα καεί. Αν μπει από βορρά προς νότο οι Αχλαδιάκες θα καούν. Δεν υπάρχει διέξοδος. Σε περίπτωση δε πλημμύρας θα γίνουμε Κερίτης νούμερο 2».
Ο Μανόλης Σταυρίδης από τις Αχλαδιάκες σημείωσε ότι ο εργολάβος «έχει κατεβάσει όλο το βουνό». «Πάμε στα σπίτια μας μέσω Καντάνου. Θέλαμε δέκα λεπτά να πάμε στην Παλιόχωρα και άλλα δέκα να γυρίσουμε. Τώρα θέλουμε δύο ώρες. Έχουμε αρρώστους, φάρμακα. Τι θα γίνει; Τα παιδιά πήγαν στην Παλαιόχωρα να μείνουν. Ποιος παίρνει θέση για όλα αυτά;», είπε καταλήγοντας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα