Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Κατρακυλούν οι τιμές στην αγορά ελαιολάδου

Σε απόγνωση οι παραγωγοί μετά από μια καταστροφική χρονιά

Δύσκολα Χριστούγεννα και ακόμα πιο δύσκολη νέα χρονιά αναμένoνται για τους ελαιοπαραγωγούς, αφού η φετινή κακή παραγωγή έχει κατακρημνίσει τις έτσι και αλλιώς χαμηλές τιμές.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι λίγες ποσότητες “έξτρα παρθένου” ελαιόλαδου που έχουν παραχθεί δεν πουλιούνται πάνω από 2,40-2,50 ευρώ το κιλό.
«Το 80% του ελαιολάδου των Χανίων ήταν έξτρα παρθένο και μέχρι πέρυσι πωλούνταν 2,80- 3 ευρώ το κιλό στην καλύτερη περίπτωση, φέτος που το έξτρα παρθένο δεν είναι ούτε το 15% της παραγωγής πως είναι δυνατόν να είναι ακόμα χαμηλότερη τιμή αφού η ζήτηση για παρθένο θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη ;» τόνισε στα “Χ.ν.” παραγωγός από την περιοχή της Αγιάς συμπληρώνοντας πως «κάθε χρόνο κάνω περίπου 5 με 7 τόνους ελαιόλαδο φέτος δεν έκανα ούτε 2 και με ένα βαθμό που μου βγήκε και τιμή στο 1,50 το κιλό πραγματικά δεν ξέρω αν αξίζει το ότι τη μάζεψα».
Άλλος παραγωγός από την περιοχή του Κολυμπαρίου επισήμανε πως κατάφερε να βγάλει ελαιόλαδο γύρω στις 7 γραμμές κάνοντας καλύψεις. «Παρ’ όλα αυτά αυτή της στιγμή πουθενά δεν βρίσκεις να “κόψεις” το λάδι πάνω από δύο ευρώ. Με τέτοιες τιμές δεν μπορείς να καλύψεις ούτε εργατικά, ούτε λίπανση,ούτε τίποτα. Με άλλη μια τέτοια χρονιά καταστρεφόμαστε κυριολεκτικά και δεν βλέπουμε και καμία δυνατότητα για αποζημίωση» σημειώνει.
«Αυτή τη στιγμή ο παραγωγός δεν λαμβάνει ούτε το 20% της αξίας του ελαιολάδου. Χαμηλή απόδοση, πολλοί βαθμοί και πολύ μειωμένες τιμές για τους αγρότες. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κοροϊδεύει τους αγρότες μιλώντας για αποζημιώσεις, όταν ξέρουμε ότι για να διεκδικήσουν χρήματα λόγω κλιματικής αλλαγής από την Ε.Ε. ο φάκελος του αιτήματος θα κατατεθεί σε ένα χρόνο από τώρα και αν εγκριθεί, πότε και τι ποσά…» δηλώνει στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος της “Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων” κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί η τελευταία δόση της επιδότησης με την οποία οι παραγωγοί θα επιχειρήσουν να καλύψουν ένα ποσοστό από τα “σπασμένα” της περιόδου.

Η ΕΜΠΟΡΙΑ
Την αιτία που ακόμα και το παραγόμενο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης δεν έχει τιμή αυτήν την περίοδο ρωτήσαμε τον επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκο Μιχελάκη που παρακολουθεί τις τιμές σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο. «Οι Ιταλοί έμποροι που ήταν οι κύριοι πελάτες μας στην αγορά έξτρα παρθένου βρίσκουν άφθονο και καλύτερο αυτήν την εποχή και στην Ισπανία και στην Τυνησία, στο Μαρόκο ακόμα και στην Τουρκία. Από εκεί και πέρα για ποιο λόγο να πάρουν έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από εδώ την Κρήτη που πέρα από την οξύτητα φέτος έχουν θέμα στη γεύση ; Μας είχαν “ανάγκη” όταν είχαμε λάδι άριστης ποιότητας γιατί να έλθουν εδώ από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι φέτος η παραγωγή δεν ήταν καλή στην Κρήτη;» λέει ο κ. Μιχελάκης σημειώνοντας πως το ίδιο πρόβλημα πλέον αντιμετωπίζει και η Πελοπόννησος.
Για τον κ. Μιχελάκη το ζήτημα της εμπορίας του ελαιολάδου είναι δομικό. « Δεν μπορεί να προσφέρεται από 600 διαφορετικούς (550 ελαιοτριβείς, συν 50 εμπόρους) στην Κρήτη ελαιόλαδο προς πώληση. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και η ποσότητα μικρή όταν οι Ιταλοί έμποροι που αγοράζουν μέσω εκπροσώπων τους δεν είναι πάνω από 8-10.
Την ίδια στιγμή δεν γίνονται διαγωνισμοί για την πώληση του ελαιολάδου ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για καλύτερες τιμές» λέει χαρακτηριστικά.

Κινητοποιήσεις από τις 20 Ιανουαρίου
Σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν και οι αγρότες της Κρήτης μετά τις 20 Ιανουαρίου. Αυτό αποφασίσθηκε στο Πανελλαδικό των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε χθες στην Λάρισα. Οι κινητοποιήσεις θα έχουν πολύμορφο χαρακτήρα με στήσιμο μπλόκων, πορείες κ.α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

7 Comments

  1. Ο “παραγωγός απο την περιοχή της Αγυιάς” με τος “5-7 τόνους λάδι”, θελει να μοιραστεί μαζί μας ποσα ήταν τα πραγματικά του εξοδα (εργατικά, λιπάσματα, άρδευση, αποσβέσεις εξοπλισμού) προ φόρων για την καλλιέργειά του; Γνωρίζει πως να υπολογίζει το πραγματικό κέρδος του και να μετρά τα έξοδά του αρα και να καταλάβει αν η οχι λειτουργεί τη σωστή καλλιέργεια με το σωστό τρόπο και εχει μια καλή απόδοση στο κεφάλαιό του;
    Η μήπως περιμένει πως με τη γκρίνια, τη κλάψα, την ψήφο σε ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑ/αναρχοκομμουνιστές και την φοροκλοπή θα εχει λεφτά στην τσέπη για να διάγει το βίο που αυτός επιθυμεί, δίχως υποχρεώσεις;

    Με εκτίμηση,
    Μάρκος Δασκαλάκης

    • Εχουν καταλαβει ολοι οι ασχολουμενοι με την ελαιοκαλιεργεια τι γινεται…..πειτε κυριε τι να κανουν , αλλα το σημαντικοτερο πειτε τι να ψηφιζουν….για να διαγουν τον βιο που επιθυμουν.

  2. Μεγάλη διαφορά για εμάς τους καταναλωτές στην τιμή του έξτρα Παρθένου ελαιολάδου . Και ενώ έχουμε συνηθίσει να το χρησημοποιουμε απλόχερα
    Επισης όλοι έχουμε κάποια σχέση με τους συμπατριώτες μας αγρότες γενικά υπάρχουν συστήματα που τους απομιζουν αλλά και σύστημα που αφήνονται μόνοι στο έλεος. Θα έπρεπε να είναι ποιο ο μαδικές παραγωγές ή ποιό ομαδικές εργασίες για να κάνουν οικονομία στα λειτουργικά έξοδα. Δηλ. Αγορά λιπασμάτων χονδρικής μιας και όλη η περιοχή έχει ελιές αγορά καυσίμων χονδρικής κλπ κλπ

  3. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι γίνεται. Εγώ λάδι φτηνότερο από 3,5-4 ευρώ δε έχω πάρει ποτέ από παραγωγό. Είτε Λακωνία, είτε Κρήτη, είτε Μυτιλήνη. Η πιο φιλική τιμή που μου έγινε ήταν 3 ευρώ για περσινό λάδι και πολύ φιλικά. Τι λέτε για 1,70; Τι εννοείτε; Σε ποιόν το διαθέτετε τόσο λίγο;

  4. Εμεις βγαζουμε απο ανεκαθεν λιγοτερους τονους και ποτε δε πουλησαμε το βιομηχανικο λαδι πεντε οξυτητα κατω απο τρια ευρω.Εχουμε μεγαλες ελιες ποικιλια λιανοελια και στρωνουμε δυχτια.Το λαδι της λιανοελιας τρωγεται και ας ειναι μεγαλης οξυτητας,λαμπει σαν χρυσαφι,τα υπολοιπα λαδια αλλων ποικιλιων αν παρουν λιγο οξυτητα δεν τρωγονται βρωμανε.Οι ΗΠΑ,προμηθευονται απο νοτιο αμερικη φυτεθουν εκει λεει πολλες ελιες,απο τουρκια,η πορτογλια κανει θραυση στην εντατικη κελιεργεια και ειναι η εκπληξη ακομη και η αυστραλια παραγει και εξαγει ελαιολαδο.Επειδη οι ΗΠΑ εβαλαν δασμους στο ισπανικο,εχουν πεσει ολες οι αδιαθετες ποσοτητες του ισπανικου που δεν πηγε στις ΗΠΑ στην ευρωπαηκη αγορα και αρχες του χρονου οι ΗΠΑ θα ξανασυζητησουν για να βαλουν δασμους και σε εμας και σε ιταλια ως αντιποινα στην ευρωπαηκη ενωση που επιδοτει την κατασκευη αεροσκαφων ερμπας σε βαρος αμερικανων-ΗΠΑ κατασκευαστων μποηγκ ,κ.λπ.Εμεις ομως τι φταιμε που δεν παραγουμε ουτε βιδα απο το ερμπας;Ηδη επειδη επιβαλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαηκη Ενωση εχουν επιβαλει κυρωσεις στη ρωσια για την κριμαια η ρωσσια ως αντιποινα δεν αγοραζει το λαδι μας,τα φρουτα μαςτα λαχανικα μας τα προμηθευεται ολα απο τουρκια.Κι εμεις παμε και τα ακουμπαμε στους αμερικανους για οπλα και αναβαθμισεις αεροπλανων και τους δινουμε δωρεαν βασεις,ενω επρεπε να τους διωξουμε απο σουδα κ.λπ., βασεις και αν θελουν βασεις να παιρνουν ολα τα προιοντα μας χωρις δασμους αλλοιως να πληρωνουν ενοικια για τις βασεις οσα λεφτα χανουμε απο τους δασμους και το εμπαργκο της ρωσσιας στα προιοντα μας λογω κριμαιας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα