Η Ρωσία είναι εδραιωμένη στον Καύκασο λόγω της καταστροφικής ενέργειας του αλαζόνα προέδρου της Γεωργίας, Σαακασβίλι που τά ’βαλε εναντίον της Νότιας Οσετίας. Η Μόσχα έδειξε την πυγμή της στην Ουάσιγκτον που ήθελε να διεισδύσει στην Ουκρανία και στη Γεωργία. Οι εχθροπραξίες το 2008 στη Γεωργία με αφορμή την Οσετία της έδωσαν την ευκαιρία, να εμπλακεί σε μια ρευστή κατάσταση στον Καύκασο, που δημιούργησε τετελεσμένα με τις διασπάσεις, τα οποία ξεσπούν τώρα κατά μήκος των συνόρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν.
Το πολιτικό κλίμα δεν ήταν σταθερό, λόγω των διασπαστικών τάσεων και αναταραχών στην εύθραυστη δημοκρατία της Γεωργίας από την αρχή του 21ου αιώνα. Εκεί παιζόταν και παίζεται ακόμα το παιχνίδι του πετρελαίου του Μπατιού, όπου φαίνεται, ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι ισχυροί οργανισμοί υποχωρούν μπροστά στο “δίκαιο του ισχυρότερου”. Ο ψυχρός πόλεμος, που υποχώρησε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, πάει να γίνει τώρα θερμός.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, βρίσκεται υπό την επήρεια των Αζέρων, έχει δε ανεξαρτητοποιηθεί απ’ το 1991. Οι Αρμένιοι και οι Αζέροι ξαναφουντώνουν το φόβο για μια μεγάλης ολκής κρίση στο νότιο Καύκασο. Αρμενία και Αζερμπαϊζάν εκλήθησαν απ’ το Σ.Α. του ΟΗΕ, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να προβούν σε διαπραγμάτευση για τις διαφορές τους γύρω απ’ το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Κρεμλίνο δεν κρύβει την ανησυχία του, πιέζοντας την Αρμενία να σταματήσει την “εμπόλεμη σύρραξη”. Ο Πούτιν δεν έχει μιλήσει ακόμα με τον πρόεδρο των Αζέρων, ο οποίος έχει καλές σχέσεις με τα Ρωσικά Μέσα Επικοινωνίας.
Οι πληροφορίες έως τώρα είναι, ότι δεν υπάρχει πεδίο διαπραγμάτευσης, οι μάχες συνεχίζονται και φαίνεται, ότι πρόκειται για στοχευμένο πόλεμο. Πληροφορίες αναμένουν την εμπλοκή και τουρκικών αεροσκαφών, ένα εκ των οποίων λέγεται, ότι κατερρίφθη από τους Αρμένιους, πράγμα το οποίο διαψεύδεται απ’ την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Αν και ο Πούτν δεν έχει δείξει, προς το παρόν, τις προθέσεις του, τα Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης διαδίδουν ότι με πρωτοβουλία χαμηλόβαθμων διπλωματών Ρώσων έχει αρχίσει, ν’ αλλάζει το κλίμα. Ομως ο εκπρόσωπος του Προέδρου Πεσκώφ, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν – Τσαβούσογλου, ότι θα πρέπει η Αρμενία, να σταματήσει τις βλέψεις της για το Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε, να πάψει η Τουρκία, να ρίχνει “λάδι στη φωτιά” με τις φιλοπολεμικές τάσεις της, ότι «δεν θα αφήσει μόνους τους Αζέρους αδελφούς της» στηρίζοντάς τους με όλα τα μέσα, χαρακτηρίζοντας τους Αρμένιους «ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή».
Σημειωτέον ότι από τον Αύγουστο έχουν μεταφερθεί μισθοφόροι τζιχαντιστές που πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων. Τούτο έχει σχολιασθεί από τα Ρωσικά Μέσα Επικοινωνίας και από Ρώσους πολιτικούς, επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει μέτωπα παντού με όλους, ακόμα και στον Καύκασο με έντονη και σκόπιμη προκλητικότητα.
Ηπια γραμμή τηρεί η Μόσχα, οι σχέσεις της οποίας με τον Αρμένιο πρόεδρο Πασινιάν δεν είναι οι καλύτερες, συμπλέει όμως, με τις κινήσεις του στη Διεθνή Κοινότητα, να εμποδισθεί η Τουρκία να εμπλακεί πολεμικώς στη διαμάχη Αρμενίων και Αζέρων καθ’ όσον τούτο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Νότιο Καύκασο.