Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2025

Καύσιμο του μέλλοντος το υδρογόνο σύμφωνα με επιστήμονες

Η εθνική στρατηγική για το υδρογόνο ως καύσιμο του μέλλοντος ήταν ανάμεσα στα θέματα που αναλύθηκαν στις εναρκτήριες εργασίες του “16ου Πανελλήνιου Συμποσίου Κατάλυσης” που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στον χώρο του “Μ. Θεοδωράκης”στα Χανιά.
Περισσότεροι από 150 ειδικοί της επιστήμης της Κατάλυσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναπτύσσουν εισηγήσεις πάνω σε σύγχρονα θέματα της κατάλυσης, της επιστήμης που στοχεύει στην βελτίωση των συνθηκών ζωής του ανθρώπου με βιώσιμα μέσα.
Μια από τις σημαντικές εισηγήσεις αυτή του κ. Γιώργου Αυγουρόπουλου, αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Επιστήμης των Υλικών, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλους της Επιτροπής για την χάραξη εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο που συνέστησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην εθνική στρατηγική για το υδρογόνο ως καύσιμο του μέλλοντος αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Γ. Αυγουρόπουλος.

Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο κ. Αυγουρόπουλος αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο και τον οδικό χάρτη για τον υδρογόνο για την Ελλάδα , που έχει συσταθεί ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το σχέδιο περιγράφει την κατάσταση στον ελλαδικό χώρο και ποιες πολιτικές και μέτρα πρέπει να ακολουθηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου στην Ελλάδα. Προτείνουμε πιλοτικές δράσεις, πολιτικές και σε επίπεδο νομοθετικό . Όλα αυτά έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ήταν στη διαδικασία των διορθώσεων αν και η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία προκάλεσε μια ανατροπή του προγραμματισμού μας» ανέφερε ο καθηγητής.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον ελλαδικό χώρο σύμφωνα με τον κ. Αυγουρόπουλο είναι « η ανυπαρξία υποδομών που αφορούν το υδρογόνο! Ότι μπορεί να συναντήσει κάποιος σε τεχνολογία υδρογόνου στην Ελλάδα είναι καθαρά σε ερευνητικό στάδιο στα πανεπιστήμια της χώρας. Σε επίπεδο αγοράς υπάρχουν κάποιες εταιρείες όπως πχ. η Αdvent που φτιάχνει κυψέλες υδρογόνου και που μαζί με την Motor Oil έχουν πάρει μεγάλες χρηματοδότησεις από τα Ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος. Επειδή η τεχνολογία του υδρογόνου είναι ακριβή , προτείνουμε για να γίνει ανταγωνιστική με τα ορυκτά καύσιμα ότι θα πρέπει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Στον Ελλαδικό χώρο είναι ανύπαρκτες οι υποδομές και θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο κανονιστικό ώστε να υπάρξει και ιδιωτική πρωτοβουλία που σε συνεργασία με το δημόσιο να αναπτύξει υποδομές!».
Για την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο φιλικές μορφές ενέργειας καθοριστική είναι η συμβολή του υδρογόνου, που όπως τόνισε ο καθηγητής αποτελεί «βασικό πυλώνα για την ενεργειακή μετάβαση . Επειδή υπάρχει ένας κορεσμός σε ΑΠΕ στον Ελλαδικό χώρο τα επόμενα έργα, οι άδειες για μεγάλα έργα θα είναι για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από την ηλεκτρόλυση νερού, την πιο καθαρή μορφή ενέργειας που μπορούμε να συναντήσουμε. Οι ΑΠΕ θα βοηθήσουν να διασπάσουμε το νερό σε υδρογόνο και θα πρέπει να δημιουργηθούν τα δίκτυα για την αποθήκευση- διανομή του υδρογόνου (η συζήτηση έχει ξεκινήσει για τη χρήση των δικτύων φυσικού αερίου). Παράλληλα να προχωρήσουν τα δίκτυα ανεφοδιασμού για τις μεταφορές! Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πουθενά “υδρογονάδικα”, όπως υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή οδηγία για το λεγόμενο REPOWER EU είναι να να μπουν “υδρογονάδικα” ανά 100 χλμ. !»

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

Στη σημασία της πραγματοποίησης στα Χανιά του “16ου Πανελλήνιου Συμποσίου Κατάλυσης” στάθηκε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Γ. Γεντεκάκης.

Απο την οργανωτική επιτροπή του συμποσίου ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιάννης Γεντεκάκη έκανε λόγο για «ένα από τα καλύτερα και πιο “βαθιά” επιστημονικά συνέδρια στη χώρας μας. Είναι εξαιρετικής ποιότητας οι λίγοι καταλυτικοί στην Ελλάδα (300 περίπου επιστήμονες) δημοσιεύουν στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, επενδύουν στην καινοτομία και στην αριστεία».
Ειδικά σε ότι αφορά την Κατάλυση υπογράμμισε πως είναι η επιστήμη «που εξυπηρετεί την ζωή του ανθρώπου, θέλει να την κάνει πιο εύκολη! Ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος, με τις ΑΠΕ, την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, την αντιμετώπιση των ρύπων της βιομηχανίας και των αυτοκινήτων! Καταλυτικοί επιστήμονες εργάζονται για την ανακύκλωση του διοξειδίου του άνθρακα ώστε να έχουμε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα που είναι το όραμα της κοινωνίας μας» κατέληξε ο κ. Γεντεκάκης.
Στα Χανιά το συγκεκριμένο συμπόσιο πραγματοποιείται για δεύτερη φορά και οι εργασίες του ξεκίνησαν με διάλεξη του “Μέντορα της Κατάλυσης” του καθηγητή Κώστα Βαγενά πάνω στη φυσική των σωματιδίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα