Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Καζακστάν: Επιστροφή άγριων τίγρεων μετά από 70 χρόνια

Οι άγριες τίγρεις επανεισάγονται στο Καζακστάν, περίπου 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους από την ασιατική χώρα.

Στο παρελθόν, έχουν εφαρμοστεί προγράμματα επανεισαγωγής τίγρεων σε άλλες τοποθεσίες, όπως σε φυσικά καταφύγια στην Ινδία, όμως πρόκειται για περιοχές όπου εξακολουθούν να ζουν οι τίγρεις, αν και σε ιδιαίτερα μειωμένους πληθυσμούς. Το έργο, που υποστηρίζεται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, θα χρειαστεί αρκετά χρόνια προτού ολοκληρωθεί, καθώς θα τροποποιείται το τοπίο και θα εισάγονται τα ζώα. Οι πρώτες άγριες τίγρεις αναμένεται να φτάσουν στο Καζακστάν το 2025. Εάν αυτό το έργο στεφθεί με επιτυχία, θα πρόκειται για την πρώτη περίπτωση όπου οι άγριες τίγρεις επιστρέφουν σε μια περιοχή από την οποία είχαν εξαφανιστεί για αρκετές δεκαετίες.

Παρόλο που οι τίγρεις κάποτε κατοικούσαν σε μια τεράστια περιοχή που περιλάμβανε την πλειοψηφία της Ασίας, πλέον έχουν χάσει το 90% της ιστορικής τους εμβέλειας και έχουν απομονωθεί σε διάσπαρτους πληθυσμούς σε ολόκληρη την ήπειρο. Μεταξύ 1900 και 2017, ο παγκόσμιος πληθυσμός των άγριων τίγρεων μειώθηκε από 100.000 σε 3.900. Στο Καζακστάν, η λαθροθηρία και η ανθρώπινη ανάπτυξη και επέκταση έχουν επηρεάσει τόσο τις τίγρεις όσο και την λεία τους, όπως τα άγρια γαϊδούρια και το βακτριανά ελάφια.

«Η προετοιμασία για την επαναφορά των τίγρεων σημαίνει την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και των παράνομων δραστηριοτήτων, έχοντας καλά εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους δασοφύλακες, ακμάζοντες πληθυσμούς θηραμάτων και ενεργές τοπικές κοινότητες», δήλωσε η Εκατερίνα Βορόμπιεβα, διευθύντρια του προγράμματος WWF Ρωσίας για την Κεντρική Ασία.

Το έργο επανεισαγωγής των τίγρεων, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει στην περιοχή Ίλι-Μπαλχάς, αποτελεί επίσης μια άσκηση στη διεθνή συνεργασία.

«Χάρις σε χρόνια στενής συνεργασίας μεταξύ Καζακστάν και Ρωσίας, εντοπίσαμε την καλύτερη δυνατή περιοχή για την επιτυχημένη εισαγωγή ενός άγριου πληθυσμού τίγρεων. Η συνεχής συνεργασία μας θα είναι καθοριστική για την επιτυχή δημιουργία ενός νέου καταφυγίου, την αποκατάσταση σπάνιων ιθαγενών ειδών και, στο μέλλον, την επίτευξη μιας άνευ προηγουμένου διασυνοριακής μετεγκατάστασης άγριων τίγρεων στην κεντρική Ασία», δήλωσε ο Ιγκόρ Τσέστιν, διευθυντής της WWF Ρωσίας..

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα