Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Καζακστάν: νέα εστία πολέμου

Μεταξύ των 15 Σοβιετικών κρατών της ΕΣΣΔ, 100 περίπου εθνοτήτων που διαλύθηκε το 1991 επί Κορμπατσώφ, περιλαμβάνετο και το Καζακστάν. Είναι η 8η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και η δεύτερη μετά τη Ρωσία εκ των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, το πλέον δε αραικατηκοιμένο κράτος με πληθυσμό 14 εκ. κατοίκων σε έκταση 2,75 τετρ. χλμ. Διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτού πλούτου κυρίως ουρανίου. Στο έδαφος του ευρίσκεται το Ρωσικό κοσμοδρόμιο στο Μπαϊκονούρ που κατασκευάστηκε το 1955 με την ίδρυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΑντιΝΤΑΤΟ.
Την Κυριακή 2/1/2022 ξέσπασαν ταραχές στη χώρα, όπου βιαίως οι διαδηλώσεις κατέλαβαν κρατικά καταστήματα και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Αλμάτι και ανέστειλαν από και προς αυτό όλες τις πτήσεις. Έπαψαν να λειτουργούν η κινητή τηλεφωνία και και το Ίντερνετ, η χώρα βρέθηκε εκτός ελέγχου, αφού ο πρόεδρος Τοκάγεφ προέτρεψε την Αστυνομία, να ανοίγει πυρ κατά των διαδηλωτών άνευ προειδοποίησης
Το κίνημα άρχισε ένεκα των κοινωνικών ανισοτήτων της διαφθοράς της κατά’ επιφάσιν δημοκρατίας και της φτώχειας μετά τον διπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου, βασικού καυσίμου για την κίνηση των αυτοκινήτων, παρασύροντας τις μεταφορές και την αξία των βασικών αγαθών στα ύψη.
Μετά τις συγκρούσεις διαδηλωτών και Αστυνομίας με νεκρούς και τραυματίες, παραιτήθηκε η κυβέρνηση και απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας ο πρώην πρόεδρος του κράτους Ναζάρμπαγιεφ. Ο εν ενέργεια πρόεδρος Τοκάρεφ, το κόμμα του οποίου κυβερνά, αφότου διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, έκανε λόγο για “μαζικές επιθέσεις στις δυνάμεις της τάξης που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό, και κάλεσε την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας για βοήθεια. Πρόκειται για ένα σύμφωνο φιλίας και αλληλοβοήθειας που ιδρύθηκε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ από τη Ρωσική ηγεσία με Λευκορωσία, Αρμενία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Καζακστάν.
Στην έκκληση ανταποκρίθηκε η Μόσχα, στέλνοντας 2500 στρατιώτες, οι οποίοι σαν πρώτο τους μέλημα ήταν ο έλεγχος τον αεροδρομίου. Όμως η ρώσικη ηγεσία δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της για τον “παρεμβατισμό” του Ερντογάν που έσπευσε να προσφέρει στον ομόλογό του Τοκάρεφ «κάθε μορφή πληροφόρησης και εμπειρίας».
Την Μόσχα δεν την έφθανε το Ουκρανικό, έχει τώρα και το Καζακστάν. Σε περίπτωση αποκλιμάκωσης της έντασης με το Κιέβο, κινδυνεύουν να αποπροσανατολισθεί από την εξέγερση στο Καζακστάν, εκτός αν η Μόσχα εκμαιεύσει την ανοχή ΗΠΑ και Ε.Ε. για την παρέμβασή της και όχι μόνο στο Καζακστάν, αλλά και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, για να μην απειλειθούν από ισλαμικά καθεστώτα.
Όμως ο Άντονι Μπλίντεν εξέφρασε στον Καζάκο ομόλογό του «την υποστήριξη των ΗΠΑ στους συνταγματικούς θεσμούς στην ελευθερία των ΜΜΕ και στην επίλυση της κρίσης με σεβασμό των δικαιωμάτων»!!
Εν τω μεταξύ το Στέητ Ντηπάρτμεντ δεν φαίνεται να υποχωρεί στο Ουκρανικό, προειδοποιώντας τη Ρωσία με την πράσινη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμπον ότι η επιβολή κυρώσεων, όσον αφορά τη χαίνουσα ουκρανική κρίση, είναι επί θύραις
Από τον ΟΗΕ με ανυσηχία παρακολουθούντα τα γεγονότα διαμηνύοντας ότι «όσοι εμπλέκονται να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν οποιαδήποτε βία και να προωθήσουν τον διάλογο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα