Ένας Σύρος προσπαθεί να σώσει ζώα μέσα από τα ερείπια του πολέμου στη χώρα του. Τα μέσα του είναι λιγοστά, αλλά περισσεύει η αγάπη για τις γάτες. Όποιος συμπονεί ζωντανούς οργανισμούς, συμπονεί και τα ζώα».
Κι όταν σταματούν οι βομβαρδισμοί ο Μοχάμεντ Αλάα αλ Ντζαλίλ βγαίνει από την κρυψώνα του. Πρέπει να προσέχει πού βάζει τα πόδια του στα ερείπια των σπιτιών, στην περιοχή δράσης των ανταρτών γύρω από την πόλη Ιντλίμπ. Ο 44χρονος ανήκει στους διασώστες. Κάτω από τα χαλάσματα, αναζητά τη ζωή ή δείγματα ζωής. Σε αυτήν την ειδική αποστολή τώρα δεν ψάχνει για ανθρώπους, αλλά για ζώα. Να σώσει γάτες.
«Αγαπώ τις γάτες»
Τους περασμένους μήνες, όπως διηγείται ο ίδιος, ξεκινούσε πολύ πρωί, ανάμεσα στις 5 και στις 7, διότι τότε έπεφταν λιγότερες βόμβες και χειροβομβίδες. Από τα νότια της περιοχής του Ιντλίμπ, μετέφερε δεκάδες ζώα στα βόρεια, που ήταν πιο ήσυχα, σε ένα από τα δύο κέντρα για αδέσποτες γάτες. Εκεί τα φρόντιζε ιατρικά και τα τάιζε. Ορισμένα παρέμεναν, άλλα έφευγαν. Ανάμεσα στα ζώα που έσωζε ήταν και σκύλοι. «Από μικρό παιδί αγαπώ τις γάτες» λέει στην DW ο Αλάα, που το επάγγελμά του είναι οδηγός ασθενοφόρου. «Από τους προγόνους μου διδάχθηκα ότι όποιος συμπονεί τους ζωντανούς οργανισμούς, συμπονεί και τα ζώα. Η πρώτη του επιχείρηση σωτηρίας ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο εμφύλιος στη Συρία ήταν ακόμη στην αρχή. Με το χρόνο γίνονταν όλο και πιο βίαιος.
Τότε ο Αλάα ζούσε στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, που χτυπήθηκε κι αυτή από τον πόλεμο. Άρχισε να φροντίζει γάτες, που εγκατέλειπαν οι κάτοικοι και ζούσαν στο δρόμο. Στο χασάπη προμηθεύονταν κρέας που του περίσσευε και τάιζε τα ζώα. Ακολούθησε ρεπορτάζ για τη δράση του από ξένα ΜΜΕ και ξαφνικά άνοιξαν οι πόρτες για βοήθεια από όλον τον κόσμο. Έτσι έγινε γνωστός ως ο «γατάνθρωπος του Χαλεπίου». «Επειδή όλοι εγκατέλειψαν τη χώρα, ακόμη και οι φίλοι μου, τώρα φίλοι μου είναι οι γάτες» είπε πριν από μήνες στο BBC.
Χορηγοί και εισπράξεις από βιβλίο
Στο Χαλέπι άνοιξε την πρώτη δομή για ζώα με το όνομα Ερνέστος. Ήταν το όνομα ιταλού φίλου μιας κυρίας που τον στηρίζει και που πέθανε. Όταν όμως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εντατικοποίησαν τις επιθέσεις τους από το τέλος του 2016 ανατολικά της πόλης, και αυτή η δομή καταστράφηκε και οι γάτες σκοτώθηκαν. Λίγο αργότερα, ο Αλάα εγκατέλειψε κι αυτός το Χαλέπι, όπως και πολλοί Σύροι, για να γλυτώσει από τον κυβερνητικό στρατό, και πήγε στο Ιντλίμπ. «Κατάφερα από τις 170 γάτες, να πάρω μαζί μου τις 22 σε αυτοσχέδια κλουβιά», λέει. Όμως το Ιντλίμπ, μετά από πάνω από 8 χρόνια πολέμου, δεν ήταν ασφαλής τόπος. 400.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η κυβέρνηση της Συρίας έχει ως στόχο, να ανακαταλάβει όλη την νοτιοδυτική περιοχή της χώρας.
Τέλος Απριλίου οι στρατιώτες του Ασάντ με τη στήριξη των συμμάχων τους από τη Ρωσία, πέρασαν στην αντεπίθεση. Πόλεμος παντού. Ο Αλάα με τη βοήθεια χορηγών και των εισπράξεων ενός βιβλίου γύρω από τη δραστηριότητά του έστησε και πάλι μια δομή για γάτες, στην περιοχή Καφρ Νάχα. Στο μεταξύ εκεί έχει χτίσει ένα ορφανοτροφείο, παιδική χαρά και ένα κέντρο υγείας για παιδιά. «Οι μεγάλοι χαμένοι του πολέμου στη Συρία είναι τα παιδιά και τα ζώα» λέει. «Γι αυτό και θα συνεχίσω να τους προσφέρω τη βοήθειά μου».