Κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας στις δημοτικές εκλογές και οι υποψήφιοι, που λογω εκλογικού συστήματος είναι ευάριθμοι, επιστρατεύουν τα τελευταία επιχειρήματα τους για να κερδίσουν την εύνοια των ψηφοφόρων.
Ωστόσο, η ατζέντα των συζητήσεων και προτάσεων έχει, συνήθως, σε προτεραιότητα το κυκλοφοριακό και την καθαριότητα και σε δεύτερο πλάνο τα αλλά θέματα που αφορούν την υγεία, την παιδεία, την οικονομία και την επαγγελματική απασχόληση των Δημοτών.
Έτσι, η ελαιοκομία η οποία, στους Δήμους της Νότιας Ελλάδας αλλά και σε πολλούς της Κεντρικής και Βόρειας ιστορικά αποτελεί βασική απασχόληση και κύρια πηγή εισοδήματος της πλειοψηφίας των Δημοτών, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα. Εκτός απο κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, οι αναφορές υποψήφιων στην Ελαιοκομία δεν φαίνεται να είναι ανάλογες με τη σημασία της.
Ομως οι ελιές ψηφίζουν και στους Δήμους! Οχι βέβαια οι ίδιες, αλλά οι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που τις έχουν καθώς και εκείνοι που ασχολούνται με τα προϊόντα τους.
Γι’ αυτό, υπενθυμίζουμε εδώ, μερικά από τα θέματα που απασχολούν την ελαιοκομία σε αρκετούς Δήμους με την ελπίδα να ελκύσουμε τους σχεδιασμούς των υποψηφίων σήμερα, και το ενδιαφέρον για την υλοποίησή τους όταν εκλεγούν αργότερα!
Η αγροτική οδοποιία, αποτελεί θέμα κρίσιμης σημασίας για την καλλιέργεια των ελαιώνων που πρέπει να απασχολήσει κάθε Δήμο χωριστά. Απαιτεί επεκτάσεις και βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν με κατάλληλο σχεδιασμό και σταδιακή έστω υλοποίηση στη συνέχεια.
Η άρδευση των ελαιώνων ιδίως κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης-καρπόδεσης, αποτελεί μια φροντίδα ύψιστης σημασίας για την εξασφάλιση και την αύξηση της παραγωγής τους. Η εξασφάλισή της όμως απαιτεί επέκταση αλλά και βελτίωση των αρδευτικών υποδομών αλλά και ορθολογική χρήση του νερού με καθοδήγηση των παραγωγών.
Η εφαρμογή της δακοκτονίας καίτοι δεν αποτελεί βασικό καθήκον των Δήμων, λόγω της κρισιμότητάς της στην ποιότητα και λόγω της αναποτελεσματικότητάς της τα τελευταία χρόνια, πρέπει να απασχολήσει τις Δημοτικές αρχές και σε ό,τι αφορά τη σωστή εκτέλεση των δολωματικών ψεκασμών από Δημοτικές Επιχειρήσεις και σε ό,τι αφόρα την ενημέρωση των παραγωγών για τις συνέπειες από την αλόγιστη χρήση επικινδύνων φυτοφαρμάκων.
Η ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού, αποτελεί μια νέα πολλά υποσχόμενη προοπτική τα πρώτα βήματα της οποίας ήδη έγιναν με επιτυχία στην Κρήτη. Η παραπέρα όμως ανάπτυξη του απαιτεί οπωσδήποτε, εκτός από κρατική ενίσχυση και κατάλληλο σχεδιασμό και τοπική υποστήριξη από τους Δήμους. Ειδικές ελαιοκομικές διαδρομές σε ελαιοκομικά αξιοθέατα πρέπει να σχεδιαστούν και σταδιακά να αναδειχθούν, προβληθούν και αναπτυχθούν ώστε να προσελκύσουν τη ροή τουριστών και στην ενδοχώρα.
Η εστίαση των τουριστών με αποκλειστική χρήση ελαιολάδου αποτελεί μια άλλη δραστηριότητα που μπορεί, λόγω των διεθνώς γνωστών υγιεινών ιδιοτήτων του ελαιολάδου, να καταστήσει τη χώρα μας γαστρονομικό προορισμό.
Η εισαγωγή όμως της αποκλειστικης χρήσης του ελαιολάδου στα Ξενοδοχεία και τις Ταβέρνες των τουριστικών περιοχών, απαιτεί και τη συνδρομή των Δήμων με σχετική προβολή και παροχή κίνητρων.