Με την τρίτη αξιολόγηση να έχει σχεδόν “κλείσει”, κυβέρνηση και θεσμοί στρέφουν πλέον την προσοχή τους στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου καθώς τότε θα τεθούν επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες και τα μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της αφότου λήξει η χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων.
Στο επίκεντρο της τέταρτης αξιολόγησης θα βρεθούν τα δημοσιονομικά, δηλαδή το κατά πόσον θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στη μετά-Μνημόνιο περίοδο.
Eνα ακόμα κρίσιμο θέμα είναι η συγκρότηση του οικονομικού “μαξιλαριού” που θα χρειαστεί η Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει μόνη της τυχόν δημοσιονομικές… περιπέτειες μετά τη λήξη του Μνημονίου.
Και βέβαια, μην ξεχνούμε και το χρέος, καθώς όπως προέκυψε από τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, προς το τέλος του Μνημονίου οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συντάξουν έκθεση βιωσιμότητάς του και βάσει αυτής να αποφασιστεί μετέπειτα εάν θα υπάρξει περαιτέρω αναδιάρθρωση.
Το ΔΝΤ, που είναι ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της βαθιάς ελάφρυνσης του χρέους, έχει καταστήσει σαφές πως δεν προσφέρει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα εάν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν σε αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης.
Oλα αυτά δείχνουν ότι ο δρόμος δεν θα είναι και τόσο εύκολος. Για μία ακόμη φορά!!!!