Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Και με τον αστυφύλαξ και με… τον χωροφύλαξ;

Είναι μερικά πράγματα που σε πληγώνουν και σε κάνουν να προβληματίζεσαι για το μέλλον αυτής της χώρας. Οπως π.χ. ότι ορισμένοι βουλευτές και της… συμπολίτευσης αντιδρούν στην πρόθεση του πρωθυπουργού να μειώσει τον στόλο των βουλευτικών αυτοκινήτων, γιατί λέει τα χρειάζονται για να κινούνται στις περιφέρειές τους. Πώς μπορεί ένας που αμείβεται με 6.000 ευρώ τον μήνα και με τις ατέλειες που έχει επιπλέον, να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να συντηρεί αυτοκίνητο; Ακόμα κάποιοι βουλευτές αντέδρασαν στην απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης να πάρει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς που τους φρουρούν. Ισχυρίζονται ότι έτσι μένουν απροστάτευτοι. Ερώτημα αδαούς, γιατί να χρειάζεται προστασία ο βουλευτής; Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, όπου κάποιες συντεχνίες συνεχίζουν να επιμένουν να απαιτούν προνόμια, παρόλο που η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, βρίσκονται και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίοι κατάφεραν με τη νέα συλλογική σύμβαση που συμφώνησαν με τη διοίκηση της εταιρείας να αποκομίσουν μισθολογικά οφέλη και προνόμια ή όπως το ονομάζουν… επίδομα “τροφείου”. Μου θυμίζουν εποχές που διάφορες συντεχνίες έπαιρναν απίθανα επιδόματα σε βάρος πάντα του κοινωνικού συνόλου.
Η διοίκηση της ΔΕΗ βέβαια, μετά τις αντιδράσεις του κόσμου, μας καθησυχάζει και μας… ενημερώνει ότι τα 6 ευρώ την ημέρα που αναλογούν σε κάθε εργαζόμενο στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής δεν δίνονται σε χρήμα, αλλά σε τροφή και μας ενημερώνει επίσης ότι αργότερα το μέτρο θα επεκταθεί και στους λοιπούς εργαζομένους της ΔΕΗ, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί η δημόσια εταιρεία με 15 εκατ. τον χρόνο. Αλήθεια είναι τόσο πολύ χαμηλόμισθοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που είναι απαραίτητη η σίτισή τους; Απ’ ό,τι γνωρίζω είναι από τους ευνοημένους, αλλά το επιχείρημά τους είναι ότι σε αυτούς έγιναν υψηλές περικοπές. Τότε τι να λένε αυτοί που έχασαν τη δουλειά τους που ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο και είναι άνεργοι, τι να λένε αυτοί που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και βγήκαν στον δρόμο, γιατί πολλοί εξ αυτών έχασαν και τις περιουσίες τους, τι να λένε αυτοί που αμείβονται με μισθούς των 580 ευρώ; Τι να λέμε εμείς οι καταναλωτές που πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη; Βέβαια, σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτό το επίδομα “τροφείου” δεν επιφέρει ούτε μισθολογική αύξηση, δεν προκαλεί επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιβαρύνει ούτε τους καταναλωτές. Απορίας άξιο, πώς γίνεται αυτό; Ο κ. Φωτόπουλος μάλιστα, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και νυν μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, μας προκαλεί ακόμα πιο έντονα σχολιάζοντας ότι: «Τώρα σας έπιασε ο πόνος» και «για τις ενοχλήσεις σας ξίδι, που λέει κι ο λαός μας». Τόση προκλητικότητα από ένα πρώην κρατικοδίαιτο συνδικαλιστή και εκκολαπτόμενο πολιτευτή; Και πώς γίνεται ο βασικός μέτοχος που είναι το Υπουργείο Οικονομικών να μην γνωρίζει τίποτα…, μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης, όταν ερωτήθηκε γι’ αυτό, απάντησε ότι, αν έγινε κάτι τέτοιο, έχει πρόβλημα το Υπουργείο του και ο έτερος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Λαφαζάνης που ενημερώθηκε, όπως μας λέει ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Κουτσοδήμος, όχι μόνο να μην έχει πρόβλημα, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου, τους έδωσε και το πράσινο φως;
Εδώ μπαίνουν, λοιπόν, πολλά ζητήματα, το κυριότερο όμως είναι ένα. Με ποια λογική μια κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία είχε στο προεκλογικό της πρόγραμμα, κατά την άποψη μου πολύ σωστά, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να σφυρίζει αδιάφορα για τέτοιου είδους προνομιακές μεταχειρίσεις εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Μήπως θα ήταν πιο ορθολογικό η επιχείρηση να μειώσει τα τιμολόγια ρεύματος ή ακόμα καλύτερα να διατεθούν αυτά τα “τροφεία” για τους άνεργους ή και για τα παιδιά στα σχολεία της χώρας που υποσιτίζονται; Και κάτι ακόμα, η ΓΕΝΟΠ έχει δώσει μάχες έως τώρα για να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της ΔΕΗ. Με τις διεκδικήσεις αυξήσεων όμως την ώρα που άλλοι εργαζόμενοι λιμοκτονούν, μας δείχνει ότι οι συνδικαλιστές της δεν θέλουν την επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα και γιαυτό συμπεριφέρονται σαν να ήταν η ΔΕΗ μια ιδιωτική, καπιταλιστική εταιρεία που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αν είναι έτσι, με ποιο ηθικό έρεισμα θα βγουν τις επόμενες μέρες να εναντιωθούν στην ιδιωτικοποίησή της. Ας αποφασίσουν γιατί… και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα… δεν γίνεται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα