Η ανεξαρτησία της Καταλονίας παρεμβαίνει στις ευρωεκλογές. Οι παλιοί έλεγαν ότι «όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες». Ο πρόεδρος της Καταλονίας πιέζει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής το Νοέμβριο. Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Επιτροπής έχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Αυτά περιλαμβάνονται σε άρθρο για την Ισπανία που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ηλεκτρ. εφημερίδα “EurActiv”.
Σε επιστολή του Δεκεμβρίου του 2013, ο πρόεδρος της Καταλονίας, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές Αρχές να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάννο Ραχόυ θεώρησε την καταλανική πρωτοβουλία αντισυνταγματική και δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή της. Κατόπιν τούτου ο κ. Μπαρόζο είπε ότι «η κατάσταση στην Καταλονία ήταν ένα εσωτερικό θέμα για την Ισπανία. «Η Ε.Ε. λειτουργεί στη βάση των συνθηκών που εφαρμόζονται μόνο στα κράτη – μέλη που έχουν υιοθετήσει και προσυπογράψει τις συνθήκες αυτές.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάυ συμφωνεί επίσης. Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν κ. Γιούνγκερ αντιτάχθηκε έντονα. Ο κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), δεν μασάει τα λόγια του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ABC”: «Εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ευρώπη δεν θα δεχόταν μια ανεξάρτητη Καταλονία είναι βαθύτατα νυχτωμένοι» Αν η Καταλονία γίνει ανεξάρτητη και στείλει την αίτησή της για ένταξη στην Ε.Ε., η υπόθεση δεν θα «εύκολο να επιλυθεί». Πράγματι, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται και τα κράτη – μέλη θα πρέπει να αποδεχθεί το αίτημα στο ομόφωνα. Ο υποψήφιος επίσης για την προεδρία της Κομισιόν σοσιαλιστής κ. Σούλτζ σε αντίθεση με τον κ. Γιούνγκερ φαίνεται να ζυγίζει τα λόγια του, αφού υιοθέτησε μια πολύ πιο προσεκτική προσέγγιση στο θέμα, ίσως γιατί κατέχει το αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τον περασμένο Νοέμβριο ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε σε συνέντευξή του για τα γεγονότα στην περιοχή της Καταλονίας ότι αυτά δεν θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα της Ευρώπης. «Δεν είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά είναι ένα θέμα που αφορά την Καταλονία και την Ισπανία» κατέληξε ο υποψήφιος. Ο Γκυ Φέρχοφσταντ προσέχει να μη βραχεί, από το επικίνδυνο αυτό θέμα. Ο φιλελεύθερος υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής, επέλεξε να μην πάρει θέση και να εμπλακεί στην υπόθεση. «Νομίζω ότι είναι ένα θέμα για τηνΚαταλονία και την Ισπανία. Κατά την άποψή μου, η Ευρώπη δεν πρέπει να συμμετέχει και δεν θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος στη διαμάχη, συζήτηση ή διάλογο, δεν έχει σημασία πόσο είστε κατάλληλος», είπε. «Αυτό είναι συνήθως ένα ζήτημα εθνικού χαρακτήρα. Θα πρέπει να λάβει μια απόφαση σχετικά με το εθνικό δίκαιο των κρατών μελών; Δεν είναι πρόθεσή μου σε κάθε περίπτωση », δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.
Η κα Σκα Κέλερ, σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους, που είναι μια από τους κορυφαίους υποψηφίους των Πρασίνων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 10 Μαρτίου ότι «υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα. Απηύθυνε επίσης έκκληση για διάλογο και πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί».