Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες ασφαλείας στο Αστυνομικό Μέγαρο δημιουργούνται μετά και την εκδίκαση της υπόθεσης απόδρασης των δύο βαρυποινιτών τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.
Οι δύο 34χρονοι άνδρες καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων σε ποινή φυλάκισης 1 έτους χωρίς αναστολή για την απόδραση, αλλά αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών μετά τη σύλληψη τους.
Κληθέντες να καταθέσουν ως μάρτυρες αστυνομικοί του τμήματος μεταγωγών και συνάδελφοι τους που είχαν υπηρεσία τη νύχτα της απόδρασης αποκαλύφθηκαν μια σειρά από προβλήματα που κατέδειξαν ότι στο αστυνομικό μέγαρο δεν μπορούν να παραμείνουν σε κράτηση βαρυποινίτες ή άλλοι κρατούμενοι που θεωρούνται “επικίνδυνοι”.
Ειδικότερα με βάση τις καταθέσεις στο αστυνομικό μέγαρο:
• Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει φρουρός στη δεύτερη σκοπιά στο πίσω μέρος του κτηρίου.
• Οι κάμερες δεν καλύπτουν όλο τον εξωτερικό χώρο, υπάρχουν “νεκρά σημεία”. Οι περισσότερες κάμερες είναι παλιές με μειωμένες δυνατότητες, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τον φωτισμό.
• Το συρματόπλεγμα σε δύο τουλάχιστον σημεία είναι χαμηλό και ένας νέος άνδρας μπορεί να το περάσει.
• Τα κρατητήρια παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα συντήρησης που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται επαρκώς.
• Οι κάμερες στα κρατητήρια έχουν εικόνα στο διάδρομο και την εξωτερική αυλή, δεν καλύπτουν όλους τους χώρους, η πόρτα που οδηγεί στην αυλή είναι πάντα ανοικτή.
Επίσης μέσα στα ίδια κρατητήρια μπορεί να βρεθούν κρατούμενοι με βαριές ποινές και άτομα που έχουν κρατηθεί για μικροπαραβάσεις!
«ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ…»
Στην απολογία τους οι δύο κρατούμενοι ανάφεραν επί λέξη πως «δεν είχαμε σχεδιάσει τίποτα, βρήκαμε την ευκαιρία να φύγουμε και φύγαμε».
Ειδικότερα ο άνδρας πακιστανικής καταγωγής που έχει καταδικαστεί τρις ισόβια τόνισε πως «είμαι πολλά χρόνια στη φυλακή, βγήκα να αναπνεύσω ελευθερία». Ο δε αλβανικής καταγωγής που έχει ποινή 12 ετών, είναι στη φυλακή τρία χρόνια και σε δύο χρόνια θα μπορούσε να αποφυλακιστεί, είπε ότι ήταν εύκολη η απόδραση και ακολούθησε τους άλλους κρατούμενους. Στον δεύτερο ο πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε πως με την απόδραση του αυτή επιβάρυνε τη θέση του.
Ο πρόεδρος και η εισαγγελέας έδρας έκαναν ερωτήσεις αναφορικά και με τη κατηγορία της σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δύο δραπέτες όταν συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης και μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο, βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο φρουρούμενοι από άνδρες της ΟΠΚΕ. Εκεί όπως κατέθεσαν και ο διοικητής της ΟΠΚΕ και δύο άνδρες της υπηρεσίας, οι κατηγορούμενοι παρότι είχαν χειροπέδες στα χέρια επιχείρησαν κάποια στιγμή να σηκωθούν από τις καρέκλες τους με απειλητική διάθεση σε βάρος τους. Τότε οι άνδρες της ΟΠΚΕ επενέβησαν και τους ακινητοποίησαν.
Στην κατάθεση τους οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως οι αστυνομικοί τους έβριζαν
-ένας εξ αυτών είπε χαρακτηριστικά πως τον είπαν “κορίτσι μου”- και σηκώθηκαν να διαμαρτυρηθούν και τότε οι αστυνομικοί τους κτύπησαν. Το δικαστήριο απάλλαξε τους δύο κατηγορούμενους λόγω αμφιβολιών.
Για τη μεταφορά των δύο κρατούμενων είχαν παρθεί πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ μετά το τέλος της δίκης μεταφέρθηκαν και οι δύο στο κατάστημα κράτησης “Κρήτη 1” στην Αγιά.
Π. Περάκης, Ελ. Φουντουλάκη και Γ. Ουντράκης σχολιάζουν την επικαιρότητα της εβδομάδας που πέρασε, εστιάζοντας στη συνέντευξη του CEO της Ryanair και στην αντιπαράθεση Διαμαντόπουλου – Αυγενάκη.
Κατ’οπιν εορτής το εχουμε διαπιστωσει και μονοι μας..