Ανοιχτά παραμένουν πολλά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην παλιά πόλη. Υπηρεσίες, κάτοικοι και επιχειρηματίες τοποθετήθηκαν πάνω στο ζήτημα της πρόσβασης σε οχήματα έκτακτης ανάγκης.
Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων κ. Μάρκος Καραβιτάκης ανάφερε τους προβληματισμούς του σε περίπτωση πυρκαγιάς στην παλιά πόλη. «Οποιοδήποτε προγραμματισμό και αν έχει κάνει ο δήμαρχος ακυρώνεται από την αυθαίρετη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους δρόμους της παλιάς πόλης. Είναι θέμα του δημάρχου να εφαρμοστούν οι κανόνες προσβασιμότητας. Τι να την κάνεις την άσκηση επί χάρτου για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην παλιά πόλη, όταν το όχημα της πυροσβεστικής δεν μπορεί να περάσει. Και πριν από λίγες ημέρες ήμασταν μάρτυρες της κατάστασης με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Η σύσκεψη αυτή έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια και δεν ξέρω αν τώρα γίνεται προεκλογικά ή για άλλο σκοπό αλλά προκαλώ το δήμαρχο να γίνει ειδική σύσκεψη για τα προβλήματα πυρόσβεσης στην παλιά πόλη» δήλωσε ο κ. Καραβιτάκης.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στα ετοιμόρροπα σπίτια σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης που κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης κ. Άννα Σαματά στην τοποθέτηση της υπογράμμισε πως τα προβλήματα με κλείσιμο δρόμων από τραπεζοκαθίσματα ορισμεένων επιχειρηματιών «λύθηκαν πέρυσι με τον κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους, με τον οποίο βέβαια διαφωνούσαμε σε πολλά πράγματα, αλλά το πρώτο που συμφωνούσαμε ήταν η προσβασιμότητα για ΑμΕΑ και οχήματα άμεσης ανάγκης.»
Επισήμανε επίσης πως πρόβλημα προσβασιμότητας υπάρχει σε 3 δρόμους και αν θέλουν οι υπηρεσίες το αντιμετωπίζουν και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει τόσο θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα όσο με την παράνομη στάθμευση στις εισόδους της παλιάς πόλης. Τέλος πρότεινε την πραγματοποίηση σεμιναρίων πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.
Για το ΕΚΑΒ
Για το ΕΚΑΒ ο κ. Αντώνης Κιοπές δήλωσε πως το ζήτημα της πρόσβασης δεν έχει να κάνει με μερικούς δρόμους. Κάλεσε μάλιστα την κ. Σαματά «να έλθετε μαζί μας σε ένα ασθενοφόρο και να μπούμε στην παλιά πόλη. Τότε θα διαπιστώσετε ότι είναι πάρα πολλοί οι δρόμοι που η πρόσβαση είναι αδύνατη». Παράλληλα ο κ. Κιοπές αλλά και εκπρόσωποι της πυροσβεστικής και της αστυνομίας σημείωσαν πως τα οχήματα έκτακτης ανάγκης πρέπει να έχουν κλειδιά για τις αλυσίδες στο παλιό λιμάνι και να μην περιμένουν το λιμενικό να τους ανοίξει.
Στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της εύρεσης χώρου στάσης και στάθμευσης μέσα στην παλιά πόλη για υπηρεσιακά οχήματα (πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κα.) ώστε να επεμβαίνουν άμεσα.
Σοβαρές δυσκολίες για να προσεγγίσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗ υποσταθμούς στην παλιά πόλη ανάφερε και ο κ. Κώστας Φωκάς. «Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο δύσκολη είναι η πρόσβαση για μια απλή παρέμβαση. Μια ασφάλεια να χρειαστεί να ανεβάσουμε είναι απίστευτα δύσκολο» είπε συμπληρώνοντας πως υποσταθμοί υπάρχουν στα παρακάτω σημεία: Τέρμα Χάληδων τουαλέτες Δήμου, παλιό Ξενία, τέρμα Θεοτοκοπούλου, πλατεία δίπλα στο Γιαλί Τζαμί, δύο υποσταθμοί στη Μητρόπολη, στη Σήφακα, στο Παλαιό Τελωνείο, Μίνωος, Νεώριο Μορο, στο λόφο Καστέλι. «Σε πολλά από αυτά τα σημεία δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση. Σε περίπτωση φωτιάς είναι απαραίτητο να πάμε πριν τους πυροσβέστες να κλείσουμε το ρεύμα διαφορετικά με τα νερά που θα ρίξουν υπάρχει κίνδυνος για θανατηφόρα ηλεκτροπληξία» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα συστήματα πυρόσβεσης που υπάρχουν στην παλιά πόλη, ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας σημείωσε ότι λειτουργούν και τα τρία, όπως επίσης και οι πυροσβεστικοί κρουνοί ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση». Για το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος Γ. Ξανθουδάκης τόνισε πως τα συστήματα τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία πριν από μερικές ημέρες.
Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στον Αγ. Ματθαίο
Άμεσες κινήσεις για σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, ενίσχυση του πυροσβεστικού κλιμακίου, συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, καθαρισμό του δάσους ζήτησαν από τους αρμόδιους φορείς οι κάτοικοι του Αγ. Ματθαίου στη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Χανίων.
Οι φορείς από τη μεριά τους αναφέρθηκαν σε μια σειρά από μέτρα που θα παρθούν σε σύντομο χρονικό ορίζοντα έτσι ώστε η επόμενη αντιπυρική περίοδος να βρει καλύτερα προστατευμένη τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και κάθε σημείο εντός του Δήμου Χανίων όπου υπάρχει δασική έκταση δίπλα σε κατοικίες.
Ειδικότερα οι εκπρόσωποι του Συλλόγου των κατοίκων του Αγ. Ματθαίου κ. Κ. Μανιουδάκης και Γ. Λιοδάκης επανέλαβαν όλα όσα είχαν τονίσει σε συνέντευξη τους στα “Χ.Ν.” στις 22 Αυγούστου: Εκπόνηση σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, ενίσχυση με προσωπικό και μέσα του πυροσβεστικού κλιμακίου του Δήμου που έχει έδρα τον Αγ. Ματθαίο, καθαρισμός του δάσους, άνοιγμα των κάθετων δρόμων και των εξόδων διαφυγής κα.
• ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: Για την επόμενη αντιπυρική περίοδο ο δήμαρχος προανήγγειλε ότι θα υπάρχει σχέδιο αντιπυρικής προστασίας στο οποίο θα προβλέπονται σταθμοί συγκέντρωσης, σημεία διαφυγής κα. Για την προετοιμασία του σχεδίου θα γίνει αυτοψία την ερχόμενη εβδομάδα όπως ζήτησε η πυροσβεστική. Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι του Αγ. Ματθαίου για τα όσα προβλέπει.
• ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ: Ο κ. Βάμβουκας ζήτησε από διοικητής της Π.Υ. Χανίων κατά πόσο κατά πόσο θα μπορούσε να ενισχύσει με δικό της προσωπικό το κλιμάκιο του Αγ. Ματθαίου έως ότου γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις. Από τη μεριά του ο διοικητής της Π.Υ. κ. Δ. Μπουντουράκης απάντησε πως τις ημέρες που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος η πυροσβεστική πραγματοποιεί ενισχυμένες περιπολίες στον Αγ. Ματθαίο ενώ αναφέρθηκε και στη νομοθεσία που ενισχύει τη δημιουργία εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου παροτρύνοντας τους κατοίκους να προχωρήσουν σε κάτι ανάλογο. H δασάρχης κ. Π. Σκλαβάκη στην τοποθέτηση της τόνισε πως η υπηρεσία της πραγματοποιεί περιπολίες στην περιοχή με ένα μειονέκτημα «δεν έχουμε νερό μαζί μας, δεν έχουμε δηλαδή πυροσβεστικά οχήματα, δεν έχουμε αρμοδιότητα κατάσβεσης».
• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΑΣΟΥΣ: Για τον καθαρισμό του δάσους που ζήτησαν οι κάτοικοι ο δήμαρχος απάντησε πως πριν από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εκτενής καθαρισμός στο δάσος του Αγ. Ματθαίου, ο οποίος επεκτάθηκε και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, των Καθιανών και σε άλλα σημεία, με τη βοήθεια εκτάκτου προσωπικού και τη συνδρομή του Δασαρχείου.»
Για τους καθαρισμούς ιδιωτικών περιουσιών που οι ιδιοκτήτες τους δεν κάνουν τα αναγκαία ζητήθηκε από το Δήμο να εφαρμόσει τη νομοθεσία (να καθαριστεί από το Δήμο και να σταλεί ο λογαριασμός στον ιδιοκτήτη).
Παράλληλα από πλευράς πυροσβεστικής και αστυνομίας ζητήθηκε το κλείσιμο των διόδων προς το δάσος καθώς παρατηρείται τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, διάφοροι άνθρωποι να μπαίνουν στη δασική έκταση με τα αυτοκίνητα τους και να παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ: Από κατοίκους καταγγέλθηκε πως υπάρχουν δρόμοι που έχουν κλειστεί και περιφραχτεί, ενώ το ίδιο έχει γίνει και με δημόσιες εκτάσεις. «Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δούμε μαζί με τη Δασική υπηρεσία αλλά να ξέρετε ότι οι εκτάσεις αυτές διεκδικούνται από ιδιώτες» ανάφερε ο δήμαρχος συμπληρώνοντας πάντως πως με τους δασικούς χάρτες και το ΓΠΣ η κατάσταση αναφορικά με τις δημόσιες και τις ιδιωτικές περιουσίες θα ξεκαθαρίσει. Για το ίδιο θέμα η κ. Π. Σκλαβάκη παρατήσε πως κάθε διοικητική ενέργεια έχει «πολύ μακριά δικαστική διαδικασία».
• ΚΑΜΕΡΕΣ: Αναφορικά με την καλύτερη επιτήρηση της περιοχής ανακοινώθηκε στη σύσκεψη ότι σύντομα ο Δήμος θα προχωρήσει στην προμήθεια και εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης σε διάφορα σημεία του Αγ. Ματθαίου. Ο διοικητής της Π.Υ. πρότεινε να τοποθετηθεί ένα σύστημα μεγαφώνων στο χώρο του Πυροσβεστικού κλιμακίου ώστε να ενημερωθούν τάχιστα οι κάτοικοι σε περίπτωση πυρκαγιάς.