Να ενισχυθούν τα μέτρα πυρασφάλειας στην παλιά πόλη ζητούν κάτοικοι και καταστηματάρχες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που προκλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε σπίτι στην οδό Πόρτου και επεκτάθηκε σε παρακείμενα κτήρια.
Αν και υπήρχαν πυροσβεστικοί κρουνοί η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων ήταν δύσκολη λόγω παρκαρισμένων αυτοκινήτων αλλά και τραπεζοκαθισμάτων. Ανάστατοι οι περίοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής επισημαίνουν ότι η κατάσταση θα ήταν δραματική εάν η φωτιά είχε προκληθεί μία εβδομάδα πριν, όταν δεν υπήρχε καθόλου πρόσβαση λόγω έργων στην περιοχή ενώ τελευταία στιγμή έγινε αποψίλωση. Παράλληλα τονίζουν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν βελτιώσεις όσον αφορά την προσβασιμότητα, τη σήμανση, την καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους κ.ά.
Σήμανση
Κατηφορίζοντας στην οδό Πόρτου συναντάμε τον Σταμάτη ο οποίος δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην οδό Πόρτου. Όπως λέει «τα προβλήματα στην παλιά πόλη είναι δομικής φύσης» και εξηγεί: «οι πυροσβεστικοί κρουνοί που τοποθετήθηκαν έπρεπε να είναι σε πολύ πιο κοντινή απόσταση, έπρεπε να είναι μεγαλύτερος δεξαμενισμός και να υπάρχει αυτοματοποίηση από το νερό που έρχεται από κεντρικά. Θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι οι δρόμοι για να μπορούν να κατεβαίνουν τα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και οχήματα άμεσης επέμβασης π.χ ασθενοφόρα». Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η αλλαγή κουλτούρας από τους ίδιους τους πολίτες ώστε π.χ να μην παρκάρουν σε σημεία που δεν επιτρέπεται και να αφήνουν ανοικτούς τους δρόμους για να μπορούν να περνάνε εάν χρειαστεί ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.
Έχοντας ζήσει για χρόνια στο εξωτερικό, τονίζει ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει καλύτερη σήμανση για ντόπιους και ξένους, ειδικά σε μια τουριστική περιοχή που αποτελεί πύλη εισόδου για την παλιά πόλη. « Από το Google map, ο μόνος δρόμος που δείχνει ο διαδικτυακός χάρτης ότι οι ξένοι μπορούν να περάσουν για να κατέβουν στην παλιά πόλη ( με τα αυτοκίνητα τους) είναι μέσω οδού Πειραιώς, Μελετίου Πηγά και έτσι αφήνουν τα αυτοκίνητα πάνω από την οδό Πόρτου και κατεβαίνουν στην παλιά πόλη με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η κυκλοφορία. Χρειάζεται σήμανση και πεζοδρόμηση από την πάνω πλευρά» αναφέρει ενώ προσθέτει πως θα έπρεπε ο δήμος να διαθέτει μικρά οχήματα που θα μπορούν να μπαίνουν μέσα στην παλιά πόλη και να φροντίζουν για την καθαριότητα ή την πυρόσβεση. «Έπειτα όλα τα καταστήματα θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένα να πληρούν κανόνες πυρασφάλειας κι όχι μόνο έναν πυροσβεστήρα» σημειώνει.
«Η παλιά πόλη έπρεπε να είναι το κόσμημα, το στολίδι των Χανίων. Λέγανε πως θα την εντάξουν στην UNESCO αλλά αυτό περνάει μέσα από ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά… Μέχρι προχθές στη Μελετίου Πηγά, πάνω από την οδό Πόρτου ο δρόμος ήταν γεμάτος λαμαρίνες και δεν μπορούσε να περάσει άνθρωπος. Φαντάζεστε να ήταν το ίδιο πράγμα το βράδυ της Παρασκευής (που άρπαξε φωτιά το κτήριο στην Πόρτου); Θα καιγόταν όλη η παλιά πόλη, θα καταστρεφόταν τα πάντα» λέει με αγανάκτηση ο Σταμάτης.
Προσβασιμότητα
Προχωρώντας στην οδό Πόρτου φτάνουμε κάτω από το κτηριακό συγκρότημα που κάηκε. Η περιοχή μυρίζει ακόμη καμένο. Στη γωνία υπάρχουν κάτοικοι και επαγγελματίες συγκεντρωμένοι. Βλέπουμε τη Χριστίνα, μια νέα κοπέλα που είναι ιδιοκτήτρια σε ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από την φωτιά που επεκτάθηκε, να καθαρίζει τα καμένα.
Εκεί συναντάμε τον Χάρη που διατηρεί κατάστημα παραδίπλα. Είναι αναστατωμένος αφού η επιχείρηση του σώθηκε επειδή η φωτιά ευτυχώς δεν επεκτάθηκε μέχρι εκεί. «Έπρεπε να υπάρχει καθαριότητα στους δημόσιους χώρους και αποψίλωση στο πρανές που βρίσκεται πάνω από την οδό Πόρτου. Επίσης πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα στις εισόδους της παλιάς πόλης. Ο χάρτης για την προσβασιμότητα στο Google map λέει ότι στο τέλος της Μελετίου Πηγά συνεχίζεται ο δρόμος προς τη παλιά πόλη, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η κυκλοφορία. Είναι δυνατόν να σταθμεύουν οι τουρίστες επί της Μ. Πηγά ; Να βρεθεί ένας χώρος στάθμευσης κοντά και να παρκάρουν εκτός παλιάς πόλης. Να είναι ανοικτές οι δίοδοι… Δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι να αποκλείονται από τα σπίτια τους, θα έπρεπε να υπάρχουν κάρτες μονίμων κατοίκων. Ζητούμενη είναι μια ισόρροπη ανάπτυξη της παλιάς πόλης, να μπορούν να ζουν αρμονικά οι κάτοικοι, να δουλεύουν οι επαγγελματίες και φυσικά να υπάρχει προσβασιμότητα για όλους» επισημαίνει ο Χάρης.
Εξοπλισμός
Συνεχίζουμε την πορεία μας στα στενά της οδού Πόρτου όπου συναντάμε μια παρέα κατοίκων να κάθονται έξω από τα σπίτια τους. Τους ρωτάμε για την πρόσφατη φωτιά και τι χρειάζεται για να νοιώθουν προστατευμένοι.
«Αν δεν είχαν βάλει πυροσβεστικούς κρουνούς πριν μερικά χρόνια, όλη η παλιά πόλη θα καιγόταν μέχρι τη θάλασσα. Ευτυχώς τη Παρασκευή λειτούργησαν αν και κάνανε πολλές ώρες να την σβήσουνε. Είναι μεγάλη η ζημιά γιατί οι φλόγες μπήκαν μέσα από τα σπίτια, είναι εσωτερική η ζημιά, δεν μπορείς να την δεις…» μας λέει ο Γιώργος και προσθέτει πως είναι αναγκαίος καλύτερος εξοπλισμός για τους πυροσβέστες.
Απέναντι συναντάμε την κα Δήμητρα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που μένει επί της οδού Πόρτου σχεδόν 60 χρόνια. Μας λέει ότι ανησύχησε με την φωτιά και πως πριν κάποια χρόνια είχε δημιουργηθεί παρόμοιο περιστατικό στην ίδια περιοχή. «Έτσι όπως έχουν κάνει τους δρόμους τώρα δεν χωράει να περάσει ούτε πυροσβεστικό όχημα. Να ανοίξει ο δρόμος… » λέει με αγανάκτηση.
Προχωράμε προς την οδό Κονδυλάκη. Εκεί συναντάμε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μεταξύ αυτών ο Μάκης, ο οποίος τονίζει ότι πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της στάθμευσης κατοίκων, επαγγελματιών κ.α
«Θα έπρεπε να υπάρχουν μικρά οχήματα που να μπορούν να κινούνται μες την παλιά πόλη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Έπειτα να απαγορευτεί η στάθμευση επί της οδού Μελετίου Πηγά. Πριν τα έργα που γίνονται, υπήρχαν θέσεις για τους κατοίκους που έπαιρναν άδεια για να σταθμεύουν. Αυτό έχει καταργηθεί. Όμως φαίνεται πως έχει μείνει η συνήθεια… Το πρωί γίνεται χαμός από φορτηγά που σταματούν για να ξεφορτώσουν εμπορεύματα και γίνεται το αδιαχώρητο» αναφέρει ο Μάκης που έχοντας ζήσει στο εξωτερικό προτείνει στο τέλος της Μελετίου Πηγά να τοποθετηθεί μπάρα που με ηλεκτρονική κάρτα θα επιτρέπει τη διέλευση, όπως γίνεται σε άλλες παλιές πόλης της Ευρώπης.
Καθαριότητα
«Λόγω των εργασιών στο τοίχωμα του Προμαχώνα του Αγ. Δημητρίου προχώρησαν σε καθαρισμό των πρανών στην περιοχή, ευτυχώς που έγινε κι αυτό, πριν μια εβδομάδα » αναφέρει ο Νίκος οποίος στέκεται στο κυκλοφοριακό πρόβλημα και στο ζήτημα της στάθμευσης.
«Πρέπει να βρεθεί μια λύση με την στάθμευση, για επαγγελματίες και κατοίκους. Δεν υπάρχουν χώροι για σύντομη στάθμευση π.χ ανεφοδιασμό καταστημάτων και αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Ο καθένας παρκάρει όπου βρει κι έτσι δημιουργούνται θέματα» αναφέρει.
Συνεχίζοντας στην Κονδυλάκη συναντάμε τον Αντώνη που δραστηριοποιείται 25 χρόνια στην περιοχή. «Πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της στάθμευσης, αυτό ήταν πάντα ένα ζήτημα. Δηλαδή την Παρασκευή που έφτασαν για την φωτιά τα πυροσβεστικά οχήματα υπήρχαν διπλοπαρκαρίσματα από αυτοκίνητα κάτω από τον προμαχώνα. Είναι δύσκολη πρόσβαση στην παλιά πόλη αλλά πρέπει να βοηθήσουμε κι εμείς λίγο. Είναι δυνατόν από τις εισόδους να μην μπορούν να περάσουν πυροσβεστικά οχήματα; Κάθε βράδυ γίνεται κυκλοφοριακό κομφούζιο… Κακά τα ψέματα, αν η φωτιά εξαπλώνονταν την Παρασκευή η Πυροσβεστική δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα.. Είναι όλα τα σπίτια ξύλινα, είναι έτσι η δομή της παλιάς πόλης…» αναφέρει ο Αντώνης που προσθέτει πως επιπλέον θα έπρεπε να τοποθετηθούν βυθιζόμενοι κάδοι, «δεν είναι δυνατόν να ξεχειλίζουν σκουπίδια και να αφήνουν εκεί κάποιοι τα λάδια από τα μαγαζιά τους».