Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Καινοτόμα και νεωτερικά Μουσεία της Ευρώπης

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Heritage and Museums, διοργάνωσε χθες Δευτέρα ημερίδα για τα Μουσεία με τίτλο “Βραβεύοντας τα καινοτόμα και νεωτερικά μουσεία της Ευρώπης από τον φορέα European Museum Forum, Βραβεία EMYA 2016. Η Ελληνική και η διεθνής εμπειρία”.
Στη συνάντηση αυτή  παρουσιάστηκε η διαδικασία βράβευσης σημαντικών και καινοτόμων μουσείων της Ευρώπης από τον αρμόδιο φορέα European Museum Forum.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι Μουσείων που τιμήθηκαν στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την καινοτομία και τη νεωτερικότητά τους, όπως το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, καθώς και εκπρόσωποι από άλλα σημαντικά Μουσεία με μεγάλες διακρίσεις στο εξωτερικό.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πολωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Παρούσα και η πρέσβης της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κα Anna Barbarzak, η οποία υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στα πολωνικά και ελληνικά Μουσεία. Οι άνθρωποι των Μουσείων συνομίλησαν και αναφέρθηκαν στην ημερίδα για την ελληνική και διεθνή μουσειακή εμπειρία και για τον τρόπο που ένα μουσείο, ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινό του, αναπροσαρμόζοντας τις σχέσεις και την προσφορά του σε αυτό.
Οι ομιλίες από τους εκπροσώπους των μουσείων ήταν πολλές και σημαντικές. Την έναρξη της ημερίδας έκανε, απευθύνοντας ταυτόχρονα χαιρετισμό ή δρ Μ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, γενική γραμματέας του  Υπουργείου Πολιτισμού και  Αθλητισμού, που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους επαγγελματίες των μουσείων αλλά και στην αξία της αλληλεπίδρασης μεταξύ των Μουσείων, προσθέτοντας παράλληλα ότι η εν λόγω ημερίδα όπως και άλλες παρόμοιες συναντήσεις βοηθούν καταλυτικά στη γενικότερη ενημέρωση για τον θεσμό του Μουσείου. «Τα μουσεία είναι ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας και αποτελούν τα σχολεία του μέλλοντος», κατέληξε η κα Βλαζάκη.
Στη διαδικασία επιλογής των μουσείων που πρόκειται να βραβευτούν κάθε φορά από το European Museum Forum αναφέρθηκε, στην πολύ σημαντική της ομιλία, η πρόεδρος του  Heritage and Museum, μέλος  Δ.Σ. του European Museum  Forum, και υπεύθυνη Εθνικών Ανταποκριτών Ευρωπαϊκών κρατών, κα Λίλα ντε Τσάβες, η οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία και στα λεγόμενα “αιρετικά μουσεία”. H  προϊσταμένη του Τμήματος  Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών – Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α, Δρ Μαρία Ξένη Γαρέζου αναφέρθηκε στις πολιτικές των αρχαιολογικών μουσείων στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν επίσης η δρ Ε. Κόρκα – γενική διευθύντρια  Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του  Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ. Αλ. Μπουντούρης – σύμβουλος Πρεσβείας Α’, τμηματάρχης, Συμβούλιο της Ευρώπης Δ3 – Διεύθυνση Συμβουλίου της Ευρώπης – ΟΑΣΕ Υπουργείου Εξωτερικών, ο  πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νέων του Δήμου Αθηναίων, κ. Χρ. Τεντόμας, καθώς και η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρ Μ. Λαγογιάννη.
Τα βραβευμένα μουσεία που παρουσιάστηκαν στην έναρξη της ημερίδας ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακά, ενώ οι παριστάμενοι εκπρόσωποι – διευθυντές αφενός του Μουσείου POLIN στη Βαρσοβία, και αφετέρου του Ευρωπαϊκού  Κέντρου Αλληλεγγύης στο Γκντάνσκ, εντυπωσίασαν με τις πολύ καλές παρουσιάσεις τους, κερδίζοντας τις εντυπώσεις των παρισταμένων.

Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά: Ενα ταξίδι στο χρόνο
Τα ελληνικά μουσεία που βραβεύτηκαν δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την ημερίδα. Τα μουσεία στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά σε 550, 20% των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα και 80% στην Περιφέρεια. Την παρουσίαση του Μουσείου Τυπογραφίας, που ήταν το επιλεγμένο μουσείο ΕΜΥΑ 2016, έκανε η διευθύντριά του κα Έλια Κουμή.
«Το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, δημιουργήθηκε με κόπο και μεγάλες δαπάνες της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” και αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως θεματοφύλακα  μίας ιστορικής τέχνης» επεσήμανε η κα. Κουμή, τονίζοντας πως «από το 2005  που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό μέχρι σήμερα, το Μουσείο εμπλουτίζει συνεχώς τις συλλογές του, διευρύνει το πεδίο των ενδιαφερόντων του και επεκτείνει τους χώρους του για να μπορέσει να καλύψει κάθε πτυχή της τυπογραφίας».
Η διευθύντρια του Μουσείου εξήγησε πως «κατά την διάρκεια της ξενάγησης στο Μουσείο , ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να κάνει  ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, παρακολουθώντας μια ιστορία περίπου 5,5 αιώνων».
«Ενας από τους βασικούς στόχους του Μουσείου», τόνισε η κα Κουμή, «είναι οι επιμορφωτικές επισκέψεις σχολείων για να μπορέσουν οι μαθητές να αποκτήσουν ενδιαφέρον, γνώσεις και άποψη για την τυπογραφία. Σε ετήσια βάση περίπου 5.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις».
Η ημερίδα συνεχίστηκε και με άλλες ομιλίες ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη σοπράνο, Ειρήνη Τσιρακίδου, στην αίθουσα του Βωμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα