Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Καινοτόμες ιδέες επιχειρηματικότητας

genikiΤα Χανιά της δημιουργικότητας και της καινοτομίας ξεχώρισαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Νεολαία σε Δράση – Youth in Action”, στο οποίο συμμετείχαν οι Χανιώτες Γιώργος Καράκης, Ιάσων Πατεράκης και Δέσποινα Παρασκάκη, με τους δύο πρώτους να κατακτούν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στο “Ευρωπαϊκό Βραβείο δημιουργικότητας και καινοτομίας”.

Στο πλαίσιο δράσεων για την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας τα Χανιά εκπροσώπησαν όλη την Ελλάδα στο “Νεολαία σε Δράση” στο οποίο συμμετείχαν συνολικά τέσσερις Δήμοι από την κάθε χώρα και συγκεκριμένα την Ιταλία όπου έγινε η διοργάνωση, τη Σλοβενία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Η δράση ήταν ευρωπαϊκή και πραγματοποιήθηκε στη Σικελία στις 9-13 Απριλίου. Όπως ανέφεραν οι τρεις συμμετέχοντες Γιώργος Καράκης, Ιάσων Πατεράκης και Δέσποινα Παρασκάκη, αρχικά συμμετείχαν σε ένα σεμινάριο 30 ωρών και αφού έλαβαν τις κατάλληλες πληροφορίες σε διάρκεια 5 ημερών έπρεπε εντός δύο εβδομάδων να καταθέσουν επιχειρηματικές προτάσεις με βάση ένα “Business Plan”, μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα μπορεί να σταλεί προς χρηματοδότηση. Από τα Χανιά συμμετείχαν 12 άτομα, ενώ στο τέλος κατατέθηκαν 6 προτάσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα Χανιά είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή εν τέλει, από όλες τις άλλες χώρες. Από όλες τις πόλεις κατατέθηκαν 14 επιχειρηματικές προτάσεις.

Συνολικά οι συμμετέχοντες από τις 4 χώρες ήταν γύρω στους 25. Τα παιδιά έπρεπε μέχρι τέλος Δεκέμβρη να καταθέσουν τις προτάσεις σε λιγότερο από 10 ημέρες. Ωστόσο, όπως δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο Γιώργος Καράκης -νικητής του διαγωνισμού- γενικά υπήρχε καθυστέρηση από την πλευρά των διοργανωτών δηλαδή των Ιταλών και από τέλη Δεκεμβρίου που έπρεπε να γίνει η παρουσίαση έγινε αρχές Απρίλη, πήρε σχεδόν 4 αναβολές. Σχετικά με τις προτάσεις στην αρχή βγήκε μια πρώτη αξιολόγηση και δόθηκε μια βαθμολογία στις προτάσεις, από όπου ξεχώρισαν οι τρεις νέοι από τα Χανιά. Έτσι, στην Enna της Σικελίας πολύ γρήγορα βγήκαν και τα τελικά αποτελέσματα από τα οποία πρώτος ήταν ο Γιώργος Καράκης, δεύτερος ο Ιάσονας Πατεράκης και τρίτος ένας Ιταλός, ο οποίος, όπως ανέφερε ο Γιώργος, είχε μεγάλη διαφορά στη βαθμολογία από τους δύο πρώτους.

Ενα από τα προβλήματα του διαγωνισμού, όπως τόνισαν τα παιδιά, ήταν ότι σχεδόν μέχρι το τέλος δεν ήταν βέβαιο ποια θα είναι τα βραβεία, αφού άλλαξαν πολλές φορές. Ο τρόπος που θα δίνονταν, λοιπόν, δεν ήταν karakisσυγκεκριμένος, στο τέλος βράβευσαν τις 8 καλύτερες προτάσεις με βάση την κατάταξη και οι πρώτοι τρεις μοιράστηκαν 900 ευρώ. Στην αρχή υπήρχε μια χρηματοδότηση στα 4.000 ευρώ, μετά μειώθηκε στα 2.000 ευρώ και στο τέλος υπήρχε σύγχυση καθώς οι Ιταλοί ανέφεραν ότι δεν υπήρχε κάποιο κονδύλι και γι’ αυτό και δόθηκαν μόνο τα 900 ευρώ, υπογράμμισε ο Γιώργος.

Οι ιδέες που ξεχώρισαν
Γιώργος Καράκης
Η ονομασία του πρότζεκτ είναι coop (co-operation), είναι μια πλατφόρμα που πραγματεύεται ότι ο καθένας, έχοντας μια ιδέα, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και όποιας ηλικίας και αν είναι αυτός που έχει την ιδέα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μέσα ή χρήματα.

«Ήθελα να δείξω πως ξεκινάς από το μηδέν, αυτά τα προβλήματα με ώθησαν στο να φτιάξω μια πλατφόρμα, η οποία κάνει το εξής, οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα, μπορεί να χτίσει την ομάδα του, αν εγώ ήθελα να φτιάξω για παράδειγμα ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, θα χρειαζόμουν αρκετό προσωπικό, έτσι εγώ δημιούργησα αυτή την πλατφόρμα ώστε όλα αυτά να μπορούν να γίνουν εύκολα και να βρίσκεται εύκολα η χρηματοδότηση», τόνισε ο Γιώργος. Εφαρμόζεται οπουδήποτε στον κόσμο, μέσω αυτών των κοινωνικών χαρακτηριστικών που έχει η ιδέα και, όπως μας είπε, προσπάθησε να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα καθώς στην Ελλάδα χάνονται λαμπρές ιδέες και δεξιότητες εν καιρώ κρίσης κυρίως λόγω στερεοτύπων. «Η μόνη λύση είναι η απλή πρωτοβουλία. Εγώ πρόκειται να συμμετάσχω σε άλλο ένα πρόγραμμα παγκόσμιο και προσπαθώ να φέρω την ιδέα σε πράξη», συμπλήρωσε.

Ιάσονας Πατεράκης
paterakisΠαρουσίασε ένα σύστημα παραγωγής κάθετου πρασίνου που αξιοποιεί τις κλιματιστικές μονάδες. Μια συσκευή που τοποθετείται εξωτερικά σε μια μονάδα κλιματισμού και δημιουργεί κάθετους τοίχους πρασίνου μέσω της αξιοποίησης του νερού που παράγει το κλιματιστικό και ομορφαίνει τις όψεις, με την επιλογή του κάθε χρήστη φυσικά, στο πως θα φαίνεται αυτή η συσκευή, όταν το παραγγέλνεις μπορείς να επιλέξεις το χρώμα και το μοτίβο, μπορείς να δημιουργήσεις μια πολύχρωμη γειτονιά για να βελτιώσει και το ενεργειακό αποτύπωμα και την αισθητική στα κτήρια, σε υποβαθμισμένες περιοχές, σε πολυκατοικίες, βιομηχανίες κ.λπ. Η ενέργεια που συγκεντρώνεται από τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται πάνω στη συσκευή διοχετεύεται σε μια μπαταρία και η μπαταρία αυτή μπορεί είτε να το δώσει πίσω στο κτήριο ή στον χρήστη είτε να το δώσει για να φορτίζουν μικροσυσκευές στους δρόμους, ανέφερε ο Ιάσονας.

«Έχουμε ήδη μια πρόταση από τον Ο.Α.Κ., ο νέος Ο.Α.ΔΥ.Κ., να περάσει στο στάδιο της παραγωγής και να τοποθετηθεί αρχικά σε ένα δημόσιο κτήριο σε κάποιο Υπουργείο πολύ πιθανόν που έχει αρκετές τέτοιες μονάδες και να φανεί σαν οπτικό αποτέλεσμα, στην ουσία έχει γίνει και έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο, έχει γίνει ένα πρωτότυπο που το είχαμε παρουσιάσει στο Επιμελητήριο, σε διάφορα συνέδρια και εκθέσεις και τώρα πρέπει να περάσουμε σε δεύτερη φάση δηλαδή, θέλει σίγουρα άλλο έναν χρόνο και χρηματοδοτήσεις, εξέλιξης και δοκιμών», πρόσθεσε.

Δέσποινα Παρασκάκη
paraskakiΗ Δέσποινα δεν βγήκε ανάμεσα στην τριάδα, ωστόσο, ήταν ανάμεσα στους 8 επικρατέστερους στην πρώτη αξιολόγηση. Παρουσίασε μια πλατφόρμα πολυγλωσσική με σκοπό την εύκολη εύρεση εργασίας, η οποία με τη βοήθεια κάποιου συστήματος αξιολόγησης, θα καταγράφει τα προσόντα των υποψηφίων και τα αιτήματα των εργοδοτών, θα συνδυάζει δεδομένα από διάφορες βάσεις, ανάλογα με την προσφορά της εργασίας και της ζήτησης. «Θα υπάρχει δυνατότητα σεμιναρίων κατάρτισης μέσω διαδικτύου, αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να γίνει αγρότης στα Χανιά, θα μπορεί να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα ώστε να βρει εργασία ακόμη και αν μένει σε άλλη πόλη». Επιπλέον, όπως ανέφερε η Δέσποινα, ο σκοπός της επιχειρηματικής της ιδέας ήταν να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα.

Επισκεφτείτε: http://www.youth-innovation.eu/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα