Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31/10/2018, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσία πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, φορέων Υγείας, συλλόγων ασθενών κλπ, η παρουσίαση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ), ένα κέντρο που θα ξεκινήσει να δημιουργείται από τον Ιανουάριο του 2019. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, Πόπη Τσαπανίδου.
Το εν λόγω μεταμοσχευτικό κέντρο αποτελεί την πραγματοποίηση του οράματος που η διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση σχεδίαζε από καιρό. Η δωρεά αυτή, που υλοποιείται με την συνεργασία της Πολιτείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), στοχεύει στο να αλλάξει τα δεδομένα στην χώρα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος και παγκρέατος.
Το έργο αυτό λαμβάνει χώρα 25 χρόνια μετά από την ίδρυση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Το Κέντρο θα παραδοθεί μετά την κατασκευή του από τον ιδιωτικό τομέα, στο Δημόσιο. Θα λειτουργεί ως Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) φορέας γενικής κυβέρνησης, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, υπό την εποπτεία του Υπουργού Υγείας.
Στο ΩΕΜΕΚ, όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων, θα κατασκευασθεί και το Ωνάσειο Παίδων, η πρώτη μοναδική στην Ελλάδα αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης και για παιδιά.
Η αξία της άμεσης επίπτωσης της επένδυσης και λειτουργίας του ΩΕΜΕΚ ανέρχεται στα 403,8 εκ. ευρώ, με πολλαπλασιαστική επίπτωση στα 183,3 εκ. ευρώ. Το κτίριο που θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, θα κατασκευαστεί σε οικοδόμημα 7.000 τ.μ, θα περιέχει εξοπλισμό τεχνολογίας άνω των 30 εκ ευρώ , με 47 νέες κλίνες εκ των οποίων 33 αποκλειστικά για παιδιά. Θα έχει επίσης 12 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά εκ των οποίων 5 αποκλειστικά για βρέφη.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κος Αντώνης Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στο νέο Κέντρο δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί έργο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ανεβάζει σημαντικά τον πήχη της ιατρικής στην Ελλάδα. Ποσοστό 20% των δαπανών του Κέντρου θα καλύπτονται από το Δημόσιο.
Για μια «νέα εποχή για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας», έκανε λόγο ο πρόεδρός του, κος Δημήτρης Νιάκας. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται,αλλά δημιουργείται σε αυτό νέο πεδίο, με προσθήκη μονάδων επεμβατικής καρδιολογίας κλπ. Ανέφερε μάλιστα ότι το 2018 θα είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένο εις ότι αφορά τα χρέη στα 25 χρόνια λειτουργίας του.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κος Ανδρέας Καραμπίνης, ανέφερε ότι την στιγμή που η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ξεφύγει τα τελευταία 40 χρόνια από την τελευταία θέση στην Ευρώπη και την δέκατη παγκοσμίως αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις, η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου γεννά ελπίδες για το μέλλον.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης δεν περιλάμβανε ομιλίες, αλλά μια δυναμική συζήτηση, στην οποία η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου έθετε ερωτήματα σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ που συνέθεσαν οι: Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Πάνος Μινογιάννης, Γενικός Διευθυντής του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ανδρέας Καραμπίνης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, και Ηρακλής Τσαγκάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, εκπαιδευόμενος στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων μέσα από το πρόγραμμα υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση.
Στην εκδήλωση παρενέβησαν (είτε ζωντανά είτε βιντεοσκοπημένα) με δηλώσεις τους ο κορυφαίος παγκοσμίως θωρακοχειρουργός κ. Walter Klepetko, ο οποίος θα συμμετέχει στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Ελλήνων ιατρών στις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, ο Διευθυντής του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Ιταλίας κ. Nanni Costa, καθώς και η Διευθύντρια ΕΣΥ και Υπεύθυνη Συντονισμού Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ κα Άννα Μαριόλα.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα το 2016 έγιναν συνολικά 151 μεταμοσχεύσεις και 51 δωρεές οργάνων, την στιγμή που στο Βέλγιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.023 και 351, ενώ στην Πορτογαλία 846 μεταμοσχεύσεις και 337 δωρεές οργάνων.
Από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφερθήκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, πραγματοποιήθηκαν 696 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο στο εξωτερικό, γεγονός που επιφέρει τεράστιο ψυχικό κόστος στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και οικονομικό για την Πολιτεία.