Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Καινοτόμος εφαρμογή δειγματοληψίας ποταμών από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Πολύτιμες πληροφορίες για την ποσότητα του νερού και τα φερτά υλικά που διατρέχουν ένα ποτάμι όταν αναπτύσσεται ένα πλημμυρικό φαινόμενο αλλά και για πιθανή μόλυνση των νερών, προσφέρει ένα καινοτόμο σύστημα που ανέπτυξε το Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Θαλής».

Το σύστημα παρουσιάστηκε σε ημερίδα με θέμα «Σύστημα Δειγματοληψίας Ποταμών Υψηλής Συχνότητας για Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Για την δημιουργία της καινοτόμου αυτής εφαρμογής εργάστηκαν τα εργαστήρια Υδρογεωχημικής Μηχανικής και Αποκατάστασης Εδαφών της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Π.Κ., Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος και Εικόνας της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Π.Κ. και Τεχνολογίας Ηλεκτροτεχνικών και Ηλεκτρονικών Υλικών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Θαλής-Cybersensors» καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Νικόλαος Νικολαΐδης, τόνισε ότι η δημιουργία του συστήματος χρειάστηκε 3 χρόνια ενώ δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στον ποταμό Κοιλιάρη στα Χανιά και τον Αχελώο.
«Πρόκειται για ένα ευφυές σύστημα δειγματοληψίας το οποίο μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες μας όταν εμείς δεν είμαστε εκεί», εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε ότι το σύστημα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αναγνωρίζει πότε αναπτύσσεται ένα πλημμυρικό φαινόμενο ή αν υπάρχει ρύπανση αλλά και να επεξεργάζεται σε πρώτο χρόνο το πληροφοριακό υλικό αποστέλλοντας επεξεργασμένα δεδομένα στο κέντρο ελέγχου.
«Για παράδειγμα όταν έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα μπορούμε να μετρήσουμε την παροχή προσδιορίζοντας με οπτικούς τρόπους την ταχύτητα του ποταμού, ταυτόχρονα μπορούμε να επεξεργαστούμε το χρώμα της φωτογραφίας και να εκτιμήσουμε τη στερεοπαροχή, δηλαδή πόσα φερτά υλικά θα περάσουν κατά τη διάρκεια της πλημμύρας. Όλα αυτά τα συστήματα είναι συνδεδεμένα ώστε η επεξεργασία της πληροφορίας να γίνεται επιτόπου και να στέλνεται στο κέντρο ελέγχου», εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, ενώ ως προς το θέμα της μόλυνσης τόνισε ότι το σύστημα έχει τη δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες μέσα από ειδικούς αισθητήρες. Σημείωσε ακόμα ότι στο σύστημα υπάρχει πρόβλεψη για την εφαρμογή και εγκατάσταση κι άλλων αισθητήρων ώστε να μπορούν να ανιχνευτούν διαφορετικά είδη μόλυνσης.

Κατά την παρουσίαση μίλησαν ακόμα ο Διονύσης Ευσταθίου για την αρχιτεκτονική του συστήματος, ο Γεώργιος Γιαννάκης για το υποσύστημα μέτρησης φυσικο-χημικών παραμέτρων, η Σοφία Νεραντζάκη για το υποσύστημα μέτρησης στερεοπαροχής, η Κωνσταντία Μοιρογιώργου για το υποσύστημα οπτικών μετρήσεων παροχής και ο Μιχάλης Ζερβάκης για την καινοτομία του συστήματος και τη μελλοντική του ανάπτυξη.
Επίσης, έγινε παρουσίαση βίντεο εφαρμογής του συστήματος στον ποταμό Αχελώο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα