Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον Μάιο του 2019, λοιπόν. Και μάλιστα με “Κλεισθένη”. Δηλαδή, με τη “μεταρρύθμιση”, όπως είπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, του ισχύοντος “Καλλικράτη”. Ως προς τους πραγματικούς στόχους βέβαια ελάχιστα άλλαξαν. Αλλαξε όμως το εκλογικό σύστημα. Που έγινε σχεδόν απλή αναλογική. Αφού από τον πρώτο γύρο θα μοιράζονται αναλογικά οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου.
• Δηλαδή, ουσιαστικά, ξεχνάμε τις 25 έδρες (για τον Δήμο Χανίων) που εξασφάλιζε ο υποψήφιος δήμαρχος που ερχόταν πρώτος στο β γύρο των δημοτικών εκλογών. Και έτσι είχε την άνετη πλειοψηφία να «κυβερνήσει».
Καλό ή κακό ;
• Ουσιαστικά, επομένως, πάμε σε δημοτική αρχή συνεργασίας με ένα και δυο και τρεις ή και περισσότερους υποψηφίους που θα πιάσουν το εκλογικό μέτρο.
• Αυτό μπορεί να ακούγεται καλό! Κάποτε μάλιστα, στα χρόνια που ο Ραν ταν πλαν, είχε ενεργά ασχοληθεί με την αυτοδίοικηση, το θεωρούσε ιδανικό για να λυθούν τοπικά προβλήματα.
• Είναι όμως καλό; Και για ποιους; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι ότι οι συνεργασίες ΔΥΝΑΝΤΑΙ να προωθήσουν λύσεις σε περισσότερα προβλήματα. Καθώς το πολιτικό κόστος που τώρα επωμίζεται ένας δήμαρχος θα «μοιράζεται» στους συμμετέχοντες στην διοίκηση. Επίσης, ότι η κοινωνία εκπροσωπείται καλύτερα.
• Από την άλλη η πικρή μας πείρα από την «πολυφωνική» σύνθεση της νυν δημοτικής αρχής, δεν μας κάνει αισιόδοξους. H συνύπαρξη ετερόκλητων δυνάμεων μετά από διαβουλεύσεις και θεμιτούς ή αθέμιτους όρους αποφασίζουν να συνεργαστούν για το καλό της… νομής της εξουσίας, αποδείχτηκε αποτυχημένη.
• Αυτό το νόμο όμως έχουμε. Και μ’ αυτόν θα πορευτούμε. Καλός ή κακός; Ο καθένας έχει την άποψή του. Τελικά θα το διαπιστώσουμε κατόπιν εορτής ψήφου.
Το χρειαζόμαστε;
• Και αυτό ακριβώς, το άγνωστο, που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει την ψήφο μας στις δημοτικές εκλογές είναι που μας εκίνησε την σήμερον ημέραν -κατά που λέει και ο ποιητής στον Ερωτόκριτο- να καταθέσουμε κάποιες πρώτες επισημάνσεις με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα.
• Επίσημα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι θα είναι υποψήφιοι: Ο νυν δήμαρχος κ. Βάμβουκας, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Αρης Παπαδογιάννης, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών κ. Γιάννης Σαρρής και ο πρώην βουλευτής Χανίων κ. Ευτύχης Δαμιανάκης και ο κ. Θρασύβουλος Τσουχλαράκης. Ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης από ΚΚΕ και ο κ. Σεραφείμ Ρίζος από ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαίνεται ότι θα είναι επίσης υποψήφιοι. Υποψήφιοι, χωρίς να το έχουν ανακοινώσει επισήμως φέρονται και: Η κυρία Νάνσυ Αγγελάκη που ουσιαστικά εκπροσωπούσε την παράταξη Σκουλάκη στο νυν Δ.Σ., ο νυν περιφερειακός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σημαντηράκης, ο π. αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Κεμεσίδης.
• Με αφορμή την 4η κατά σειρά αρθρογραφία του π. νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη στα Χ.ν. (28-9-18) με θέμα «Υπογειοποίηση των κάδων απορριμάτων: Ένα εφικτό εγχείρημα» και με δεδομένο ότι προηγήθηκε αρθρογραφία του με θέματα από την καθημερινότητα του Μητροπολιτικού Δήμου Χανίων γίνεται φανερό ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ως δημάρχου Χανίων, επίσης, είναι θέμα ημερών.
• Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος επικοινωνίας που επέλεξε ο κ. Γρ. Αρχοντάκης, είναι ασυνήθιστος. Επειδή, μοιάζει να θέλει να προετοιμάσει τους συμπολίτες του ξεδιπλώνοντας προτάσεις λύσεων για θέματα που μας απασχολούν, χωρίς άμεση κριτική ή επίθεση με τον συνηθισμένο παλαιοκομματικό ξύλινο πολιτικό λόγο.
• Ο τρόπος αυτός όμως, εκτιμούμε, ότι βοηθά σε μια πιο νηφάλια ζύμωση και αξιολόγηση προτάσεων –λύσεων. Και φαίνεται και ΧΡΗΣΙΜΟΣ και για τους πολίτες και ως τακτική επικοινωνίας μαζί μας και άλλων υποψηφίων.
• Αυτήν την επικοινωνιακή τακτική του κ. Αρχοντάκη, θα την ονομάζαμε «κεντρίσματα» ζύμωσης και διαλόγου. Και είναι βέβαιο ότι και κάποιοι άλλοι από υποψηφίους ή τους φερόμενους υποψηφίους (όχι όλοι) δύνανται να την προσθέσουν στην όποια τακτική επικοινωνίας έχουν επιλέξει. Οφελος θα είναι για όλους. Επειδή τα κληροδοτούμενα προβλήματα στην επόμενη δημοτική αρχή είναι πολλά. Και δυσεπίλυτα.
Και από μηχανής “Θεοί” δεν υπάρχουν.