Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Κέντρο αποκατάστασης στη Ζούρβα

Ένα κέντρο αποκατάστασης στη ρίζα των Λευκών Ορέων, στη Ζούρβα, είναι το αρχιτεκτονικό σχέδιο, η διπλωματική του Κωνσταντίνου Τσιούτσια που αρίστευσε φέτος στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

H εργασία παρουσιάσθηκε πριν από λίγες ημέρες και έγινε αντικείμενο θετικών σχολείων από καθηγητές και φοιτητές του ιδρύματος.
Γιατί ένα Κέντρο Αποκατάστασης και γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή είναι το πρώτο ερώτημα μας στο νέο αρχιτέκτονα; «Είχαμε μιλήσει με τον καθηγητή μου τον κ. Σκουτέλη και είχαμε συζητήσει για 2-3 κατάλληλες περιοχές για αυτό το project. Όταν όμως βρέθηκα στη Ζούρβα, σκέφτηκα ότι αυτό είναι το κατάλληλο σημείο. Γιατί το τοπίο εκεί είναι μοναδικό και σε ότι αφορά τη φυσική ομορφιά αλλά και στο δέσιμο με τον οικισμό. Επίσης το κλίμα της περιοχής είναι ιδανικό για κέντρο αποκατάστασης, ενώ δεν απέχει πάρα πολύ από τα Χανιά» απαντά ο Κωνσταντίνος.
Σε ότι αφορά την κατασκευή η πρωτοτυπία της εργασίας είναι ότι η κατασκευή ακολουθεί το τοπίο. «Δεν προκαλεί ενόχληση στη φυσική ομορφιά, χωρίς να κρύβεται από την άλλη. Αυτός ήταν και ο σκοπός μου από την αρχή, να κάνω κάτι διακριτικό και λειτουργικό. Γιατί το Κέντρο που σχεδίασα είναι χρηστικό και η ιδέα μου είναι εφαρμόσιμη».
Το χαρακτηριστικό της δημιουργίας είναι η αρμονική σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον αλλά και ο άριστος σχεδιασμός του Κέντρου Αποκατάστασης.

Η “ΑΥΡΑ” ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΟΡΕΩΝ
«Η δουλειά του Κωνσταντίνου είναι από τις καλύτερες διπλωματικές που έχουμε δουλέψει στα 12 χρόνια της σχολή μας» δηλώνει ο καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκος Σκουτέλης .
Η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου για να σχεδιαστεί ένα ιατρικό κέντρο δεν ήταν τυχαία. «Είναι ένα σημείο όπου η αύρα του χώρου και η δύναμη του δροσερού αέρα του βουνού από τα κυπαρρίσσια στη νότια πλευρά του οικισμού δίνουν κάτι το μοναδικό. Εξάλλου μας επιβεβαίωσαν και οι ντόπιοι πως μετά τον πόλεμο πολλοί άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα πήγαιναν στη Ζούρβα για να θεραπευτούν» σημειώνει ο καθηγητής.
Ανάλογες προτάσεις θα μπορούσαν να δώσουν ζωή και κίνητρα παραμονής σε κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών. «Η Ζούρβα είναι ένας μικρός οικισμός. Σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένος που ζει με μικρές “τουριστικές ενέσεις” όπως οι ταβέρνες που δεν είναι ικανές να φέρουν ανάπτυξη. Προτείνουμε λοιπόν τον ειδικό τουρισμό, τον ιατρικό τουρισμό, μέσα από σύγχρονες εγκαταστάσεις. Ένα παλιό χωριό δεν αναζωογονείται με ένα επιπλέον μουσείο εθνολογίας ή λαογραφίας. Από αυτά έχουμε πάρα πολλά! Δεν φτάνει μια πεζοδρόμηση και ένας φωτισμός αλλά μια εξειδικευμένη επέμβαση που συμπληρώνει ως μια φυσιολογική εξέλιξη τη δομή του οικισμού» καταλήγει ο κ. Σκουτέλης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα