Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κέντρο Ερευνών και Μελετών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Κέντρο Ερευνών και Μελετών (Κ.Ε.ΜΕ.) για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής απέκτησε στέγη, μετά και την επέκταση του κτιρίου, που είχε ξεκινήσει το 2012. Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις παραδόθηκαν χθες στις πρυτανικές αρχές και είναι πλέον έτοιμες να “υποδεχτούν” προγράμματα και πανεπιστημιακές δράσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ολοκλήρωση της επέκτασης ξεκίνησε μετά από τα πολλά προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί, αλλά με τη βοήθεια του δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργη Μαρινάκη και της αντιπεριφεριάρχη Μαρίας Λιονή, τελικά εντάχθηκε σε πρόγραμμα και με τις προσπάθειες της τεχνικής υπηρεσίας ολοκληρώθηκε μέσα σε 18 μήνες. Πρόκειται για ένα έργο της πανεπιστημιακής κοινότητας που θα δώσει ώθηση στην έρευνα και κίνητρο στους νέους επιστήμονες να δραστηριοποιηθούν στην Κρήτη, μετά και το σχεδιασμό που αφορά σε διασύνδεση του Κ.Ε.ΜΕ με άλλα αξιόλογα ερευνητικά προγράμματα του εξωτερικού μέσα και από τον προγραμματισμό για τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών.

Το Κέντρο θεωρείται ως μία ευκαιρία για το Πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία με δεδομένο ότι θα αναδειχθεί σε μοχλό ερευνητικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που έχουν μια τέτοια κατάρτιση με στόχο να παραμείνουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρύτανη Ευριπίδη Στεφάνου: “Έγινε μεγάλη προσπάθεια από πολλά στελέχη για να δημιουργηθεί το ΚΕΜΕ, με πρώτο από όλους τον Μιχάλη Δαμανάκη, ομότιμο καθηγητή του ιδρύματός μας, που έδωσε μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής του ζωής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για αυτό και τον ευχαριστώ δημόσια ενώ μαζί με την διευθύντρια του κέντρου θα βοηθήσουμε στην προσπάθεια να λειτουργήσει το Κέντρο, από την επιστημονική άποψη, αυτό το κτίριο όπως ήταν ενταγμένο να λειτουργήσει”.

Όπως είπε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, επιθυμία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η πρόοδος του πανεπιστημίου και η δυνατότητα να σχεδιαστούν και άλλα έργα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ιδρύματος και ειδικότερα τις σχολές του Ρεθύμνου, ως έδρα του. “Οι φορείς έχουμε δείξει ότι διατηρούμε μια στενή συνεργασία με το πανεπιστήμιο, βοηθάμε ορατά και αόρατα το πανεπιστήμιο όταν πρέπει και σεβόμαστε την επιστημονική και διοικητική του αυτοτέλεια”, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης επισημαίνοντας παράλληλα ότι: “Μακάρι να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλα σπουδαία πράγματα στο μέλλον, είμαστε σε μια πανεπιστημιούπολη που είναι προνομιακή, σε επίπεδο Ευρώπης, υπάρχουν οι χώροι και τα οράματα για να κάνουμε περισσότερα και από σήμερα με το ΚΕΜΕ να προσπαθήσουμε από κοινού να δώσουμε τη δυνατότητα εντονότερης επιστημονικής παρουσίας και στις ανθρωποκεντρικές σχολές του πανεπιστημίου Κρήτης που ήταν σε υπολειτουργικό επίπεδο”.

“Ο σκοπός της ανέγερσης των κτιρίων του Κ.Ε.ΜΕ είναι να μεταδοθεί η γνώση κυρίως στους νέους ανθρώπους και να κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες, τα καλά μυαλά της χώρας μας εδώ, στην πατρίδα μας”, δήλωσε για το Κ.Ε.ΜΕ η κ. Λιονή, ενώ από την πλευρά της η νέα διευθύντρια του κέντρου, Μαρία Κούση, τόνισε πως: “Στόχος είναι το ΚΕΜΕ να ανοίξει λίγο τον προβληματισμό και να προσπαθήσει να εντάξει σε αυτή την ερευνητική ομάδα ερευνητές που ενδεχομένως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα εργαστήρια και κάνουμε αυτήν την πρόσκληση στους επιστημονικά υπεύθυνους ερευνητικών προγραμμάτων.Η ερευνητική κοινότητα του Ρεθύμνου πρέπει να αξιοποιηθεί και να προσπαθήσουμε να λύσουμε πολλά θεσμικά προβλήματα που έχουν σχέση με το οικονομικό, το θεσμικό και τη διασύνδεση του ΚΕΜΕ με αντίστοιχα κέντρα στο εξωτερικό και να φροντίσουμε να λειτουργήσει το ΚΕΜΕ ως γέφυρα των σχολών του Ρεθύμνου με τις σχολές του Ηρακλείου”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα