Η ψηφοφορία για την ανάδειξη αρχηγού της κεντρώας τάξης έδειξε ότι το “ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής” συνεχίζει να αναπνέει, αλλά με γηρασμένους πνεύμονες. Ετσι φάνηκε το βράδυ της Κυριακής ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα περιθώρια ζωής παρά τις επιθέσεις, που δέχθηκε απ’ τον κ. Σημίτη, ο οποίος προσπάθησε να το απαξιώσει. Υποστήριξε την “κίνηση των 58” του Ποταμιού το 2013 και το 2014, για να μην πάνε οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 τάχθηκε υπέρ του Κυριάκου, για ν’ αναγκασθεί το κόμμα στο οποίο ξεχνάει ότι ήταν πρωθυπουργός δυο τετραετίες, να γίνει μηχανισμός υπέρ της ΝΔ.
Εννέα άνθρωποι εξόρμησαν και φιλοδόξησαν να διεισδύσουν στον εναπομείναντα υπαρκτό χώρο του ΠΑΣΟΚ, παρά τις παραδεκτές αστοχίες του, που συνέτειναν στην κατάρρευσή του. Απώτερος σκοπός ήταν να σταθεροποιήσουν τα πράγματα στο κέντρο, ο κόσμος να μην μετακινείται τη μια φορά δεξιά και την άλλη αριστερά και να εδρεύσουν τις δικές τους θέσεις.
Οι επιβάτες, όμως, του “πλεούμενου” που μετατοπίζονται είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη μεριά, με κίνδυνο το οριστικό μπατάρισμα, δεν άκουσα από κανέναν κυβερνήτη πειστική και ικανή φωνή, να τους συνεγείρει, να δημιουργήσουν μια συμπαγή μάζα στο κέντρο, που θα ισορροπούσε κατ’ ανάγκην την κατάσταση και θα λειτουργούσε υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
Πόσοι απ’ τους 212.000 “επιβάτες της πολιτικής” που πήγαν να αναδείξουν έναν απ’ τους εννιά υποψηφίους, ήσαν ΠΑΣΟΚογενείς, πόσοι από άλλα κόμματα ή παρακλάδια τους θυσίασαν ένα, δύο ή και περισσότερα τρίευρα, για ν’ αναδείξουν τον νικητή της προτίμησής τους; Και πόσοι απ’ αυτούς θα πάνε να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο;
Γεννηματά, λοιπόν, με 49.850 ψήφους εναντίον Ανδρουλάκη με 27.510 ψήφους την επόμενη Κυριακή. Η πρώτη, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος ευρωβουλευτής με αξιόλογη παρουσία στο κόμμα επί Ε. Βενιζέλου. Εκπλήξεις δεν αναμένονται, αλλά ποτέ κανείς δεν προδικάζει τι μπορεί να φέρει η κάλπη. Ποιες οι ιδεολογικές διαφορές ανάμεσά τους;
Αν ψηφιστεί ο δεύτερος θα είναι αρχηγός χωρίς κόμμα. Η κα Γεννηματά έχει δηλώσει, ότι θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως και ο κ. Θεοδωάκης του Ποταμιού, ενώ ο κ. Καμίνης δεν παραιτείται από δήμαρχος Αθηναίων, όπως και ο κ. Ανδρουλάκης από ευρωβουλευτής.
Το ερώτημα παραμένει, πώς την επόμενη της μονομαχίας, θα συμφωνήσει ο επικρατήσας με τους υπόλοιπους, να φτιάξουν ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς σοσιαλδημοκρατικών προδιαγραφών.
Επιδιώκουν παλινόρθωση ενός άλλου ΠΑΣΟΚ, που οι εκπρόσωποί του το περιγράφουν, σαν να μην διαδραμάτισε κανένα ρόλο στη δημιουγία της κρίσως; Και μόνο ότι από 48% που του είχε δώσει ο Ελληνικός λαός και μετά το έφερε στο 5%, θα’ πρεπε ν’ απασχολεί τους επίδοξους αρχηγούς.
Να βλέπουμε την πολιτική με καθαρά μάτια και όχι μέσω παραμορφωτικών φακών. Οταν επιχειρεί κανείς να κρυφτεί πίσω απ’ το δάχτυλό του αυτοχλευάζεται!