Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Κέρδη εκατομμυρίων για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

“Λαβράκι” έβγαλε η  πολύμηνη έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς εξαρθρώθηκε κύκλωμα  που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών από την χώρα μας προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων καθώς και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 3.500 έως 4.000 ευρώ, ενώ για τα παιδιά το ποσό ανέρχονταν στα 2.000 ευρώ. Επιπλέον σύμφωνα με τη μεθοδολογία του κυκλώματος σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν αναχωρούσε με δική του υπαιτιότητα, τα έξοδα του ταξιδίου επιβάρυναν τον ίδιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Αποτέλεσμα της επιχείρησης είναι η σύλληψη έντεκα ατόμων, ηλικίας από 27 έως και 50 ετών (εννέα αλλοδαπών ανδρών υπηκόων Συρίας, Ιράκ και Λιβάνου καθώς και δύο ημεδαπών, άνδρας και γυναίκα), οι οποίοι κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, αστυνομικοί της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης αξιοποίησαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο πραγματοποιεί παράνομες προωθήσεις μη νόμιμων μεταναστών, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως διακριβώθηκε από την έρευνα οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, η όποια διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου, ενώ δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το έτος 2014, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.
Ειδικότερα, το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων σε Τουρκία, Ηράκλειο, Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.
Τα μέλη του πυρήνα της Τουρκίας, στην περίπτωση που οι αλλοδαποί διακινούνταν χερσαία προς την Ευρώπη, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Θεσσαλονίκης, ενώ στην περίπτωση που οι αλλοδαποί είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης αεροπορικώς, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Αθήνας ή της Κρήτης.

Τα μέλη του πυρήνα της Αθήνας απευθύνονταν στον πυρήνα της Κρήτης, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν τον αριθμό των επιθυμούντων να ταξιδέψουν αλλοδαπών, αλλά και τις χώρες προορισμού τους.
Ακολούθως, μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν στο λιμάνι του Ηρακλείου τους αλλοδαπούς, που κατέφθαναν με πλοία από την Αθήνα και στη συνέχεια μεριμνούσαν για την προσωρινή διαμονή τους σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου, έως την αναχώρησή τους από τον Κρατικό Αερολιμένα.
Μάλιστα οι αλλοδαποί συχνά μεταφέρονταν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από άτομα του κυκλώματος, που χρησιμοποιούσαν και μέλη των οικογενειών τους ως προκάλυμμα της δράσης τους.
Το κύκλωμα συνεργάζονταν με ημεδαπούς υπάλληλους εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης στους Αερολιμένες Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Ηρακλείου Κρήτης «Νίκος Καζαντζάκης».
Ο υπάλληλος στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελούσε τον σύνδεσμο με την υπάλληλο στον Αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης», η όποια ενημέρωνε το κύκλωμα για τις πτήσεις που εξυπηρετούσε η ίδια, ως υπεύθυνη ελέγχου ταυτοπροσωπίας στη θύρα αναχωρούντων επιβατών, όπου το κύκλωμα κατεύθυνε τους ενδιαφερομένους αλλοδαπούς.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 3.500 έως 4.000 ευρώ, ενώ για τα παιδιά το ποσό ανέρχονταν στα 2.000 ευρώ. Επιπλέον σύμφωνα με τη μεθοδολογία του κυκλώματος σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν αναχωρούσε με δική του υπαιτιότητα, τα έξοδα του ταξιδίου επιβάρυναν τον ίδιο.
Το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζε η οργάνωση από την παράνομη δραστηριότητα της διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala) και τα ποσά που διακινούνταν μετατρέπονταν σε νομίσματα τρίτων χωρών, ενώ η προμήθεια από κάθε μεταφορά χρημάτων, που ανέρχονταν μέχρι το 10% επί του ποσού, εξασφάλιζε στην οργάνωση περαιτέρω παράνομο οικονομικό όφελος
Σημειώνεται ότι από την αξιολόγηση και αξιοποίηση δεδομένων της προανάκρισης και των κατασχεθέντων πειστηρίων – αρχείων, που τηρούσαν τα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης, προέκυψε η διακίνηση χρηματικού ποσού τουλάχιστον 4.103.424 ευρώ και 68.263 δολαρίων

Ακόμα τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας για τη μη αποκάλυψη των στοιχείων ταυτότητάς τους και της έκνομης δράσης τους, καθώς χρησιμοποιούσαν περισσότερες τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε διαφορετικά στοιχεία ταυτότητος, ενώ στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν παραπειστικά παρωνύμια στην αραβική γλώσσα.
Κατά της διάρκεια της επιχείρησης για την αποδόμηση του δικτύου πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων και σε λοιπούς χώρους που χρησιμοποιούσαν, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
χρήματα διαφόρων χωρών και συγκεκριμένα 12.360 Ευρώ, 1.250 λίρες Συρίας, 195 λίρες Τουρκίας, 1.000 ριάλ Ιράν, 5 ντιρχάμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 16 δολαρίων Η.Π.Α.,
σαράντα μία (41) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
είκοσι οκτώ (28) Κάρτες SIM διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας,
σαράντα οκτώ (48) τραπεζικά βιβλιάρια – κάρτες διαφόρων τραπεζών,
διάφορα έγγραφα αεροπορικών εταιρειών (εισιτήρια, κάρτες επιβίβασης),
είκοσι πέντε (25) διαβατήρια αλλοδαπών υπηκόων,
εκατόν πενήντα τέσσερις (154) φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου,
δεκαεννέα (19) φωτοαντίγραφα διαβατηρίων αλλοδαπών υπηκόων,
τρεις (3) κάρτες εταιρείας μεταφοράς χρημάτων,
δεκαέξι (16) αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων,
πενήντα πέντε (55) έγγραφα αλλοδαπών υπηκόων,
τριάντα δύο (32) βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις στην αραβική γλώσσα που αφορούν χρηματικά ποσά,
επτά (7) σκληροί δίσκοι και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων και
επτά (7) φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (tablet, laptop).
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Ηρακλείου ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα