ΜΕΡΟΣ 2ο
Στο πρώτο μέρος της σειράς των άρθρων, καταβάλαμε προσπάθεια να δούμε, ποιοι τελικά είμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι: γκαρσόνια της Κίνας ή έχουμε δικές μας προοπτικές να αναπτύξουμε τομείς που δεν μπορούν να αναπτύξουν άλλοι. Εμείς που με την αποβιομηχάνιση στην οποία μας οδήγησαν μέχρι και τώρα, οι ταγοί της Ευρώπης, πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει σε μας και τα παιδιά μας και δεν απαλλοτριώνουμε τα συμφέροντά μας, όποιοι και να είναι οι τοποτηρητές που κάθονται ακούσια στο σβέρκο μας, προς στιγμή! Δεν είναι πολεμικές ιαχές τα λόγια τούτα, παρά προτροπή να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, γιατί ευκαιρίες υπάρχουν πολλές. Στο πρώτο μέρος είδαμε μόνο τους ορισμούς των τομέων που δημιουργούν ευκαιρίες επενδυτικού χαρακτήρα, όπως ο τομέας της ενέργειας και ο τομέας της ρομποτικής.
Στο σημερινό σημείωμά μου θα αναφερθώ σε άλλους τομείς που δημιουργούν ευκαιρίες επενδυτικού χαρακτήρα, με εξασφαλισμένα κέρδη, προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργία σοβαρών θέσεων απασχόλησης. Ομως είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ εκ νέου, στην άκαμπτη πολιτική λιτότητας της Γερμανίας που πήρε χθες κόμη και τη “σοσιαλιστική” γαλλική κυβέρνηση, αναφανδόν με το μέρος της. Η άσκηση παράφρονος πολιτικής στη χώρα μας και οι προσπάθειες διαιώνισης μιας κυβέρνησης που αναρριχήθηκε στην εξουσία βασιζόμενη σε ψεύτικες δηλώσεις και διλήμματα, εκτός της δεινής θέσης που έχει επιφέρει για τους απλούς πολίτες, χάνει διαρκώς ευκαιρίες για επενδύσεις σε μια χώρα που δεινοπαθεί από την ανεργία και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αναταθεί η οικονομία. Μάλιστα, τελευταία έχω συνειδητοποιήσει ότι σοβαρό ρόλο και ευθύνη έχουν σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι των κυβερνώντων, οι οποίοι δε διστάζουν ποτέ (όντας βασιλικότεροι του βασιλέως!) να εισηγούνται λύσεις και πολιτικές λαμβάνοντα υπόψη, μόνο ορισμένα συμφέροντα και όχι συνολικά ή υπέρ των πλατειών μαζών λύσεις. Και επειδή οι κυβερνώντες είναι οι μόνοι ηθοποιοί του είδους των τηλεοράσεων, το τελευταίο παράδειγμα αντλώ από την προχθεσινή άθλια εμφάνιση του Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόυ, που με την Μέρκελ διαδήλωσαν μαζί λέγοντας ότι η μόνη πολιτική είναι η πολιτική λιτότητας. Και ο Ραχόυ ξέρει ότι είναι τελειωμένος.
Επιμένω όπως και η αρχισυντάκτρια της “Καθημερινής” της Αγοράς, ότι ευκαιρίες ανάπτυξης υπάρχουν πολλές, που θα μας βγάλουν έξω από τη σπειροειδή κίνηση που έχουμε μπει και δεν μπορούμε πλέον, ούτε να ανασάνουμε. Ευκαιρίες, που είναι στο κατώφλι μας. Ας δούμε λοιπόν μια νέα ευκαιρία. Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης GPS & ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ Ο ιδανικός τομέας για ανάπτυξη επιχειρήσεων, επενδύσεις και δημιουργία κερδών με σημαντικά πλεονεκτήματα στην αγορά εργασίας, που μάλιστα συνδυάζει την οικονομία με τα εθνικά συμφέροντα – όπως είναι στενά συνδεδεμένος με την ασφάλεια και την άμυνα, είναι το GPS – ή μάλλον η GNSS (Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης), για να χρησιμοποιήσετε το σωστό όρο, το GPS είναι η σωστή ονομασία του συστήματος… που κατέχεται από τον αμερικανικό στρατό. Ναι: όταν ψάχνουμε να βρούμε ένα δρόμο στις διακοπές μας ή όταν το smartphone μας λέει το πλησιέστερο βενζινάδικο, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η αγορά αυτή αναπτύσσεται ραγδαία. Και η Ευρώπη επενδύει ισχυρά ποσά στον τομέα αυτόν. Πολλές φορές έχουμε αναφέρει στα σημειώματα μας, και το πιο πρόσφατο ήταν πριν λίγε μέρες, που νέοι δορυφόροι τίθενται στην υπηρεσία μας, διευρύνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις τα οφέλη που μπορούμε να αντλήσουμε από τη νέα αυτή τεχνολογία.. Η τεχνολογία GNSS αντιπροσώπευε μια παγκόσμια αγορά 150 δισ. € το 2012, και αναμένεται να ανέλθει σε περίπου € 250 δισεκατομμύρια το 2022. Στην πραγματικότητα, αυτά τα συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης μέσω δορυφόρου έχουν γίνει τόσο πανταχού παρόντα, που πλέον όλοι μας τα χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Λαμβάνοντας υπόψη τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της βιομηχανίας, ο καθένας που προέρχεται από τη Ρωσία την Κίνα, την Ινδία κάνει πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα για εμάς τους Ευρωπαίους. Το ευρωπαϊκό σύστημα έχει το πλεονέκτημα ότι είναι συνεπές με άλλα συστήματα GNSS ήδη σε χρήση, είτε πρόκειται για κινεζικά, ρωσικά και αμερικανικά. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα πρέπει να προσφέρει μια υπηρεσία πιο σταθερή και πιο ακριβή από ό, τι οι ανταγωνιστές του, χάρη σε διάφορες προδιαγραφές. Το κυριότερο είναι ένας μεγαλύτερος αριθμός των δορυφόρων, επιτρέποντας την καλύτερη κάλυψη και την καλύτερη τοποθέτηση. Αυτό θέτει σε ευνοϊκή θέση, θα έλεγα σε αγώνα για την παγκόσμια γεω-τοποθέτηση (geolocation). Όμως αυτοί οι δορυφόροι δεν αρκούν και πρέπει να κτίσουμε εμείς τις επενδύσεις κατανόησης, ερμηνείας και εξυπηρέτησης των ανθρώπινων συμφερόντων. Για το σύστημα Γαλιλαίος που συνδέεται ακριβώς με το αναφερόμενο το παρόν σημείωμα, έργο για επενδυτικές ευκαιρίες, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν μπορώ να φανταστώ επαγγέλματα που θα μείνουν απέξω από τις εφαρμογές του συστήματος αυτού. Το μεγάλο ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή το παρουσιάζει το ερώτημα: Πώς να επωφεληθούμε από αυτές τις ευκαιρίες. Ο κύριος στόχος είναι να βρουν απλές και ασφαλείς επενδυτικές ιδέες στους τομείς της ανάπτυξης – όπου κι αν βρίσκονται. Ευρώπη, Ασία, Αμερική… ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, φαρμακείο… γεωργία, πολύτιμα μέταλλα, σπάνιες γαίες κα πολλές άλλες ευκαιρίες.