Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

“Κερδίζει έδαφος” η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας

Εδαφος φαίνεται να κερδίζει η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στην Κρήτη. Αυτό επισημαίνεται σε ενημερωτικό Newsletter με αφορμή το ενεργειακό ευρωμεσογειακό πρόγραμμα SHAAM που υλοποιείται με τη συμμετοχή του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και στοχεύει στην προώθηση της ηλιακής ενέργειας. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου για το Τ.Ε.Ι. Κρήτης είναι ο καθηγητής Εφαρμογών κ. Γιάννης Βουρδουμπάς και υπεύθυνη επικοινωνίας η κα Μαρία Περακάκη. Οπως σημειώνουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, το πρόγραμμα SHAAM έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

«Στην Κρήτη έχουν γίνει διάφορες εφαρμογές της ηλιακής ενέργειας στη θέρμανση οι οποίες άρχισαν λίγες δεκαετίες πριν και σήμερα όλο και περισσότερα κτήρια εγκαθιστούν ηλιοθερμικά συστήματα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί σε πολλά σημεία της Κρήτης μικρές κυρίως βιοτεχνίες, οι οποίες κατασκευάζουν και εγκαθιστούν ηλιακούς θερμοσίφωνες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, εφαρμογή της ηλιακής ενέργειας πραγματοποιείται και για την ψύξη κτηρίων καθώς «με χρήση κατάλληλων κατόπτρων, η ηλιακή ενέργεια θερμαίνει ένα ρευστό και η παραγόμενη θερμότητα ψύχει κάποιο άλλο ρευστό με κατάλληλα ψυκτικά συστήματα απορρόφησης. Είναι προφανές ότι το καλοκαίρι όπου απαιτείται ψύξη υπάρχει άφθονη ηλιακή ενέργεια στην Κρήτη και η βελτίωση των συστημάτων αυτών θα δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερης εφαρμογής τους στο μέλλον».

Σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρισμού, σημαντική είναι η συμβολή της ηλιακής ενέργειας καθώς «χρησιμοποιείται ευρύτατα την τελευταία δεκαετία για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Κρήτη, κυρίως με φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία έχουν εγκατασταθεί είτε σε αγρούς είτε σε στέγες κατοικιών, αλλά και εκτός όμως των φωτοβολταϊκών συστημάτων προγραμματίζεται και η δημιουργία ηλιοθερμικών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κρήτη με τη χρήση τεχνολογίας τελείως διαφορετικής από τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία». Μεταξύ άλλων σημειώνεται στο Newsletter ότι «η ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 από μια κατοικία στην Κρήτη που εγκαθιστά έναν ηλιακό θερμοσίφωνα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με επιφάνεια ηλιακών συλλεκτών 2 τ.μ. ανέρχεται σε 1 τόνο. Η ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 στην Κρήτη από την εγκατάσταση ενός Φ/Β συστήματος με ισχύ αιχμής 1 KWp ανέρχεται σε 1,5 τόνο».

Λιγα λογια για το SHAAM
Στο πλαίσιο του προγράμματος SHAAM έγιναν σημαντικές συναντήσεις και ενημερώσεις σε όλα τα σχολεία των Χανίων και «έγινε ειδική αναφορά σχετικά με κάθε κατοικία μολύνει το περιβάλλον με τις εκπομπές CO2 από τη θέρμανση και την κατανάλωση ηλεκτρισμού και συζήτησαν μαζί μας για την αναγκαιότητα ευρύτερης χρήσης της ηλιακής ενέργειας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας» από τον κ. Βουρδουμπά, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση τους. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με επιχειρηματίες «στο πλαίσιο των δράσεων σύζευξης των αναγκών του επιχειρηματικού κόσμου με το ερευνητικό έργο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που προβλέπονται από το πρόγραμμα» από την κα Περακάκη. Συνάντηση έγινε και μεταξύ των εταίρων στη Νάπολη «έγιναν παρουσιάσεις πάνω στη χρήση της ηλιακής ενέργειας σε διαφορετικές μεσογειακές χώρες (τεχνολογικές εφαρμογές, νομοθεσία, οικονομικά κίνητρα, πολιτικές προώθησης της ηλιακής ενέργειας κ.λπ.), με στόχο την εποικοδομητική ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο έργο».
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.shaams.org


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα