Κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα ο θεσμός της αναδοχής στην ελληνική κοινωνία καθώς κάμπτονται προκαταλήψεις του παρελθόντος. Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που σε μεγάλο βαθμό αποτελούν τροχοπέδη για να προχωρήσουν οι υιοθεσίες και οι αναδοχές.
Tα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η σχολική ψυχολόγος Στεφανία Παπαδάκη μιλώντας προχθές το βράδυ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με θέμα «Εθελοντισμός και Παιδί» που διοργανώνουν, από τις 20 έως τις 27 Μαΐου, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ στην Πύλη Σαμπιονάρα στο Κουμ Καπί.
Η κα Παπαδάκη αναφερόμενη ειδικότερα στην ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των παιδιών σε υιοθεσία – αναδοχή κατά τα πρώτα έτη παραμονής στη νέα οικογένεια, τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής: «Παιδί και γονείς αισθάνονται μια ανασφάλεια στο πως αυτός ο δεσμός θα μπορέσει να ισχυροποιηθεί. Το παιδί μπορεί να είναι φοβισμένο γιατί προέρχεται συχνά από ένα περιβάλλον εγκατάλειψης ή κακοποίησης αλλά και οι ανάδοχοι νιώθουν αβεβαιότητα αν θα είναι αποτελεσματικοί στο έργο τους».
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί προκειμένου να “δέσει” αυτή η σχέση, παιδιού και νέας οικογένειας, απαιτείται σωστή ενημέρωση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους που έχουν αναλάβει την υιοθεσία – αναδοχή αλλά και ισχυρή θέληση και προσπάθεια από τους γονείς να καταλάβουν τις ιδιαιτερότητες που έχει ένα παιδί που μπορεί να προέρχεται από μια οικογένεια που δεν το θέλει ή έχει μεγαλώσει σε ίδρυμα.
«Χρειάζεται ο γονιός να έχει υπομονή και κατανόηση για να καταλάβει πως νιώθει ένα τέτοιο παιδί», σημείωσε η κα Παπαδάκη και συμπλήρωσε: «Η εμπειρία έχει δείξει ότι κάποιες φορές αυτή η σχέση πάει καλά και ισχυροποιείται κι άλλες -για πολλούς και διάφορους λόγους- δεν πάει καλά. Είτε λόγω της ιδιοσυγκρασίας και της προσωπικότητας του ίδιου του παιδιού, είτε λόγω της προσωπικότητας ή της έλλειψης προσπάθειας από μέρους του γονέα που θέλει να γίνει ανάδοχος ή να υιοθετήσει ένα παιδί. Σε κάθε περίπτωση, ο θετός γονιός θα πρέπει να ξέρει ότι δεν θα υιοθετήσει το τέλειο παιδί αλλά ένα παιδί όπως όλα τα άλλα το οποίο αξίζει την αγάπη του».
Πάντως, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα οι αναδοχές φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στην ελληνική κοινωνία, ενώ οι υιοθεσίες κινούνται σε πιο χαμηλά επίπεδα. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά παιδιά διαθέσιμα και από την άλλη υπάρχουν παιδιά που χρονίζουν, “λιμνάζουν” στα ιδρύματα και περνώντας ο καιρός γίνονται έφηβοι με συνέπεια πολλοί γονείς να διστάζουν να τα υιοθετήσουν διότι έχει παγιωθεί πλέον η προσωπικότητά τους», σημείωσε η κα Παπαδάκη, ενώ ως προς τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που συχνά έθεταν εμπόδια στην υιοθεσία ή την αναδοχή ενός παιδιού τόνισε: «Παραμένουν κάποιες δυσκολίες αλλά όλοι οι φορείς προσπαθούν να περιοριστούν στο ελάχιστο ώστε να μην δυσκολεύονται ούτε οι γονείς αλλά και ούτε τα παιδιά να παραμένουν χρόνια στα ιδρύματα και να ιδρυματοποιούνται. Είναι πολύ σημαντικό να μην μένουν τα παιδιά πάνω από 2-3 χρόνια σε κάποιο ίδρυμα ώστε να αποφεύγεται το σύνδρομο της ιδρυματοποίησης και γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να ξεπερνιούνται οι γραφειοκρατικές δυσκολίες άμεσα».
Το σημερινό πρόγραμμα στη Σαμπιονάρα
Οι εκδηλώσεις με θέμα «Εθελοντισμός και Παιδί» συνεχίζονται στην Πύλη Σαμπιονάρα έως την Κυριακή 27 Μαΐου. Το πρόγραμμα για σήμερα, Πέμπτη, έχει ως εξής:
• 12:00-17:00 Ενημέρωση κοινού από εκπροσώπους φορέων
• 17:00-18:00 «Γίνε κι εσύ εθελοντής “Συνάνθρωπος” – Παρουσίαση έργου», Ι. Τζινάκη πρόεδρος Δ.Σ. και Κ. Σταματάκη γραμματέας Δ.Σ.
• 18:00-19:00 «Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χανίων – Παρουσίαση έργου», Γ. Γώγουλος Σχ. Σύμβουλος Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων.
• 19:00-20:00 «Οι εμπειρίες των ανάδοχων», Α. Δρακάκης Μηχ. Μηχανικός, Β. Πανδή δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Κισάμου.
• 20:00-21:30 «Η αναδοχή ως θεσμός παιδικής προστασίας», Κ. Μυγιάκη κοιν. λειτουργός, Δ. Κουμαντάκη κοιν. λειτουργός Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Χανίων.