Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Κερδίζουν έδαφος οι μη καπνιστές

Σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά την πρόληψη και τον περιορισμό του καπνίσματος σε νεαρές ηλικίες έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν την 5ετία 2009-2014 η μείωση του αριθμού των καπνιστών που βρίσκονται στην εφηβεία και στα πρώτα μετεφηβικά χρόνια έχει μειωθεί κατά 33%.
Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς Κάπνισμα» που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» – Παράρτημα Χανίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Ο κ. Μπεχράκης τόνισε σχετικά ότι «ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική και εφηβική ηλικία η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη σε αντίθεση με την ντροπή που πρέπει να αισθανόμαστε για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους κλειστούς δημόσιους χώρους».
«Τα τελευταία 8 χρόνια εφαρμόζουμε μια πολύ προχωρημένη τεχνολογία παρέμβασης στα σχολεία και ήδη έχουν γίνει εμφανή τα αποτελέσματά της», σημείωσε ο κ. Μπεχράκης και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή την 5ετία 2009 – 2014 το κάπνισμα στην ηλικία 16 έως 24 ετών έχει μειωθεί κατά 33%. Επίσης, σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει φέτος και πέρυσι το ποσοστό του καπνίσματος σε ό,τι αφορά τους εφήβους και τους νέους κυμαίνεται λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εάν, δε, λάβουμε υπόψη μας τον ρυθμό της μείωσης αυτός αγγίζει όρια ρεκόρ», σχολίασε ο κ. Μπεχράκης.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον οι νέες γενιές που έχουν κατανοήσει τι σημαίνει κάπνισμα κι έχουν αρχίσει να απέχουν από τη διαδικασία αυτή μαζικά σε αντίθετη με ό,τι γίνονταν  παλαιότερα, είναι ζήτημα χρόνου το κάπνισμα μελλοντικά να μειωθεί σημαντικότατα στην Ελλάδα.
Εξίσου ενθαρρυντικά πάντως είναι τα μηνύματα και ως προς τους καπνιστές άνω των 65 ετών. «Οι καπνιστές σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι 12,5-13% μόνο. Βέβαια κάποιοι έχουν χάσει τη ζωή τους νωρίτερα επειδή κάπνιζαν. Ωστόσο, όπως και να το δούμε αυτό το νούμερο είναι μικρό. Έτσι, η δύσκολη ηλικία είναι 40 με 65 ετών όπου οι άνθρωποι αισθάνονται υγιείς και δυνατοί και εάν δεν εμφανίσουν κάποιο νόσημα δυσκολεύονται να το κόψουν», επεσήμανε ο κ. Μπεχράκης.
Τέλος, ερωτηθείς για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ο κ. Μπεχράκης σχολίασε πως ό,τι μπαίνει στην ανθρώπινη αναπνοή δεν είναι καλό και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να μείνω απ’ έξω από τη σύγκριση των καπνικών προϊόντων. Είναι ένα θέμα μάρκετινγκ μεταξύ τους και ας το επιλύσουν εκείνοι με τον τρόπο τους. Εμένα η συμβουλή μου για κάθε νέο παιδί είναι να μην καπνίζει τίποτα και να μην έχει καμία εξάρτηση. Να αποβάλει τη λογική τι να καπνίσω και να εστιάσει στο ερώτημα γιατί να καπνίσω. Και η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι σήμερα η δύναμη, η σεξουαλικότητα, η ομορφιά και η επιτυχία συνδέονται πιο πολύ με το μη κάπνισμα παρά με το κάπνισμα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα