Επισηµάνσεις στην Έκθεση “Οινοτικά”
Σε διαρκή ανάπτυξη βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η οινοποιία στην Κρήτη, ενώ νέες αγορές, όπως των ΗΠΑ και του Ηνωµένου Βασιλείου, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προσπαθειών για εξαγωγές των κρητικών κρασιών.
Στο µεταξύ, περισσότεροι από 35 οινοποιεία από την Κρήτη, µε πάνω από 400 ετικέτες, συµµετείχαν στην έκθεση “Οινοτικά 2024” που ολοκληρώθηκε χθες στο Imperial Avra Hotel στο Κολυµπάρι Χανίων, προσφέροντας ένα πανόραµα γεύσεων από κρητικά κρασιά στους επισκέπτες.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος ∆ικτύου Οινοποιών Κρήτης Νίκος Μηλιαράκης τόνισε ότι πλέον τα κρητικά κρασιά «αισθάνονται πολύ πιο άνετα στη διεθνή αγορά κρασιού σε σχέση µε πριν από 20 χρόνια».
«Κι αυτό γιατί έχουµε εργαστεί πολύ στο να αναδείξουµε τι παράγουµε και να “χτίσουµε” πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά µας που µας διαφοροποιούν από τους άλλους στην αγορά», επεσήµανε και πρόσθεσε ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους ξένους καταναλωτές.
Ερωτηθείς για τις αγορές που στοχεύουν τα κρητικά κρασιά, ο κ. Μηλιαράκης τόνισε ότι στην αγορά της Ευρώπης γίνεται µια συστηµατική προσπάθεια να σταµατήσουν τα ελληνικά και κρητικά κρασιά να αντιµετωπίζονται µε “αρνητικό πρόσηµο”, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ενώ ξεχωρίζει το ενδιαφέρον της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερµανίας, της Αυστρίας και των σκανδιναβικών χωρών.
Στην αγορά της βορείου Αµερικής το ελληνικό κρασί έχει καταφέρει να τοποθετηθεί σωστά και µε ποιοτικά προϊόντα -τόνισε- ενώ στην αγορά της Ασίας αναµένεται σταδιακά να γίνουν εξαγωγικά βήµατα στο µέλλον.
«Υπάρχουν ακόµα µεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στην οινοποιία στην Κρήτη και αυτά τα δίνει η αγορά εκτός Κρήτης και εκτός συνόρων», ανέφερε ο κ. Μηλιαράκης, ενώ σε ότι αφορά την κλιµατική κρίση και το αν µπορεί να “φρενάρει” την ανάπτυξη της οινοποιίας έκανε λόγο για µια δοκιµασία που θα πρέπει να αντιµετωπίσουν οι οινοποιοί µε σύγχρονα µέσα και µεθόδους.
ΣΥΝ∆ΥΑΣΜΟΣ ΠΑΡΑ∆ΟΣΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ
Η διευθύντρια του ∆ικτύου Οινοποιών Κρήτης ∆ρ Έλλη Γκίκα µιλώντας στα “Χ.ν.” αναφέρθηκε στην έκθεση τονίζοντας ότι προσφέρει µια µοναδική οινογευστική εµπειρία σε οινόφιλους και επαγγελµατίες του χώρου: «Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 400 ετικέτες από παλιές και νέες εσοδείες», σηµείωσε και συµπλήρωσε ότι στα “Οινοτικά” συµµετείχαν 35 οινοποιεία από όλο το νησί.
«Ο κλάδος της αµπελουργίας στο νησί µετράει πάνω από 5.000 χρόνια και στον 21ο αιώνα γνωρίζει µια νέα άνθηση και µια ανάπτυξη», ανέφερε η κα Γκίκα και συµπλήρωσε ότι αυτό οφείλεται σε σηµαντικό βαθµό στην υψηλή κατάρτιση της νέας γενιάς αµπελουργών και τη σκληρή εργασία τους σε όλους τους τοµείς παραγωγής: πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή. Παράλληλα στην αναπτυξιακή ώθηση έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι από το 2006 τα οινοποιεία όλου του νησιού δηµιούργησαν το ∆ίκτυο Οινοποιών και δουλεύουν συλλογικά για προώθηση µιας κοινής ταυτότητας για τα κρητικά κρασιά εντός και εκτός Ελλάδας, υπογράµµισε η κα Γκίκα.
Μάλιστα, όπως επεσήµανε, τα τελευταία 5 χρόνια οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί ενώ η έκθεση των “Οινοτικών” ταξιδεύει πλέον στην Αθήνα και την Κύπρο ενώ πραγµατοποιούνται δράσεις σε συνεργασία µε το αρµόδιο Υπουργείο, στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της µεγαλύτερης εξωστρέφειας.
Στείλατε
Επίσης στο πλαίσιο της έκθεσης ως παράλληλες δράσεις πραγµατοποιήθηκαν Masterclass “New Entries – Νέες αφίξεις” µε την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και σεµινάριο κρασιού στα αγγλικά. Επίσης, λειτούργησε οργανωµένο πωλητήριο Κρητικού κρασιού όπου µέρος των εσόδων από τις φιάλες που πωλήθηκαν σε συµβολική τιµή θα διατεθούν στον Σύλλογο “Ορίζοντας” και στον Σύλλογο “Ευ Ζω µε τον Καρκίνο”.